7 yılda 100 milyon gitti, hala altyapısı bitmedi!
Üst ManşetŞanlıurfa'nın bir türlü bitmeyen Besi OSB projesi 7'inci yılına giriyor.
(Faruk DEVECİ-Özel Haber/Şanlıurfa OLAY)
Bugüne kadar altyapısına 100 milyon lira harcanan projeyle ilgili yolsuzluk iddiaları üzerine Fakıbaba'nın Bakan olduğu dönemde soruşturma açılmış Şanlıurfa Besi OSB Tarımsal Kalkınma Kooperatifi'ne kayyum görevlendirilmişti.
Soruşturmanın sonucuna ilişkin kamuoyuna bir açıklama yapılmadı. Kooperatif Başkanı Abdullah Şıldır görevine geri döndü.
Proje alanındaki işletmelerin sayısı toplamı 532. Her işletmede 200 baş hayvanın barındırılacağı hesabı ile toplam 106.400 büyükbaş hayvanın besi amacı ile barındırılması mümkün olacak.
Besi OSB tamamlandığında yüzlerce kişiye istihdam sağlayacağı, kent merkezinde hayvancılığın sona ereceği, Türkiye’nin yüzde 12’lik et ihtiyacının Şanlıurfa'dan karşılanacağı vurgulanıyor.
10 yılı aşkın süreyi geçen bir kuruluş hikâyesi bulunan Şanlıurfa Tarıma Dayalı İhtisas Organize Sanayi Bölgesi (Besi OSB) Şanlıurfa- Gaziantep karayolunun 15. kilometresinde Koçören köyü yakınlarında 600 dönümlük arazi üzerinde yer alıyor.
Projenin elektrik ve su başta olmak üzere halen altyapı anlamında bir çok eksiği bulunuyor. Üstyapı projelerine geçilmesi için bu eksikliklerin tamamlanması gerekiyor.
TKDK Şanlıurfa İl Koordinatörü Dr. Sadık Yetim, yaklaşık 1 yıl önce Besi OSB’de onaylanan 13 projenin 13,5 milyon TL yatırım bedeline sahip olduğunu ve bu projelere 6 milyon TL hibe ödeneceğini söylemişti. Birinci etapta yer alan bu işletmelerin ne zaman devreye gireceği de belirsiz.
S.S. Şanlıurfa Merkez İlçe Tarımsal Kalkınma Kooperatifi’nin %95 pay oranı Hayvancılık Kooperatifleri Birliği’nin %3 pay oranı, Şanlıurfa Valiliği Yatırım İzleme Koordinasyon Başkanlığının %1 pay oranı ve Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesi’nin %1 pay oranı ile ortağı olduğu Şanlıurfa Tarıma Dayalı İhtisas (Besi) Organize Sanayi Bölgesi’nin kuruluş protokolü 2007 yılında Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından onaylanarak özel hukuk tüzel kişiliğini kazandı. Proje 2012'nin Nisan ayı içinde ise Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ile Tarım ve Orman Bakanlığı arasında karşılıklı olarak imzalanan bir protokolle Tarım ve Orman Bakanlığı’na devredildi.
Tarım ve Orman Bakanlığı’nın kredi desteği ile yapılmakta olan Şanlıurfa Tarıma Dayalı İhtisas (Besi) Organize Sanayi Bölgesi besilik büyükbaş hayvancılık projesinin; Altyapı yapım işleri ile ilgili iş ve işlemler tamamlandı. Geçici kabulü yapılmasına rağmen, Organize Sanayi Bölgesindeki toplam 534 yatırımcıdan Tarımsal Kalkınma Kooperatif Üyesi durumunda olan yüzde 70’inin halen daha parsel tahsislerini yapmadıkları belirlendi.
Yatırımcılar gerek maddi gerekse manevi anlamda olumsuz veya telafisi mümkün olmayan sonuçların ortaya çıkabilme ihtimalleri gibi nedenlerden dolayı bekliyor.
Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından altyapı yapım işlerine yaklaşık olarak 100.000.000,00 TL (Yüz Milyon Türk Lirası) gibi büyük bir meblağ harcanan ve ihtisas alanında 106.000 besilik büyükbaş hayvan kapasiteli bu devasa projenin tıkanmasındaki en önemli sebeplerin başında Besi OSB yöneticilerinin sevk ve idare anlamında yeteri kadar tecrübeye sahip olmaması geliyor. Tabi oldukları ilgili kanun ve mevzuat yönünden yatırımcının arz ve taleplerine karşılık verememesi ve yönetici konumunda bulunan kişilerin, eğitim durumlarının üstyapı yapım işlerini karşılayamayacak ölçüde, yetersiz olması büyük bir handikap olarak değerlendiriliyor.
LİYAKAT OLMAYINCA...
Şanlıurfa Tarıma Dayalı İhtisas (Besi) Organize Sanayi Bölgesi Türkiye’deki 312 Besi Organize Sanayi Bölgesi gibi 4562 Sayılı Organize Sanayi Bölgeleri Kanunu’na tabi bir şekilde kuruldu. OSB’lerin kuruluşunda ortaklık payı alan kamu kurum ve kuruluşlarının yetkili organlarınca 15 kişilik Müteşebbis Heyet belirlenirken liyakat ilkesi gözetilmemiş. Görev alan kişilerin eğitimli ve tecrübeli olmasına gereken özenin gösterilmemesi projenin ilerlemesini zorlaştıran etkenlerin başında gösteriliyor.
Besi Organize Sanayi Bölgelerinin sevk ve idaresinde yönetim modeli en az aktarılan parasal kaynaklar kadar elzem ve önemli.
Bu nedenle; Şanlıurfa Tarıma Dayalı İhtisas (Besi) Organize Sanayi Bölgesi’nin hızlı bir şekilde tamamlanarak, ülkemizin kırmızı et üretimi yönünden bir dünya pazarı konumuna gelmesi adına ve en önemlisi “Mağara Besiciliğinden Modern Besiciliğe.” geçmek adına; Yönetim modelinin Kriterlere uygun bir şekilde revize edilmesi isteniyor.
İlginizi Çekebilir