Fıstık üreticiler merak ediyor! Rekolte ne olacak?
GündemBaklavadan yemeklere kadar birçok alanda kullanılan fıstıkta bu yıl ne kadar rekolte bekleniyor. Bahar aylarına girilmesiyle birlikte fıstık bahçelerinde yoğun çalışmalar başlarken, üreticiler bu emeğinin karşılığını alabilecek mi?
(Ali ÇETİNKAYA-İbrahim Halil ASLAN/Şanlıurfa OLAY)
Türkiye’de üretilen fıstık miktarının yaklaşık yüzde 40’ını üreten Şanlıurfa, bu yıl mevsim şartlarının elverişli olması ve çiftçilerin bilinçlenmesiyle birlikte daha fazla fıstık üretmeyi hedefliyor.
PROF. BEKİR EROL: GİDİŞAT GÜZEL
Türkiye’nin fıstık ihtiyacının büyük kısmını karşılayan Şanlıurfa’da, fıstık bahçelerinde yoğun çalışmalar başladı. Çiftçiler, özenle bakımını yaptığı fıstıklardan alacağı ürünü merak ederken, hava koşullarının elverişli olması nedeniyle bu yıl yüksek rekolte beklendiği ifade ediliyor. Geçen yıl düşük rekolteyle 30 bin ton civarında fıstık üreten Şanlıurfa’nın bu yıl çok daha fazla fıstık üretmesi bekleniyor. Harran Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Bekir Erol, fıstık rekoltesi için şimdilik kesin bir şey söylenemeyeceğini kaydederek, hava koşullarının iyi gitmesi halinde yüksek rekolte olabileceğini kaydetti. Fıstıkların olgunlaşma dönemine girmeden kesin bir şeylerin söylenemeyeceğini belirten Prof. Erol, fıstık ağaçlarının çiçek açmasının ardından rekolte hakkında tahmin yürütülebileceğini söyledi.
ÖZTÜRKMEN: EKİM ALANI GENİŞLİYOR
Adı Antep Fıstığı olarak geçse de Türkiye’nin fıstık ihtiyacının yaklaşık yüzde 40’ını Şanlıurfa tek başına karşılıyor. Gaziantep’te yeni fıstık bahçeleri oluşturulmazken, eski ağaçlar da yaşlandığı için verim düşüyor. Şanlıurfa’da ise tersi bir durum yaşanıyor ve fıstık ağacı sayısı her geçen yıl biraz daha artıyor. Harran Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ali Rıza Öztürkmen, Şanlıurfa’da ürün veren fıstık ağacı sayısının 19 milyona dayandığını belirterek, “Şanlıurfa fıstık üretimi için stratejik bir bölge ve ekim alanı her geçen yıl daha da artıyor. Şuanda 18 milyon 500 bin ürün veren fıstık ağacımız bulunuyor. 10 milyon civarında da ürün vermeyen ağacımız var. Ağaç sayımızda artış olduğu için üretimde de artış yaşanıyor” diye konuştu.
40 BİN TON REKOLTE BEKLENİYOR
Geçen yıl Türkiye genelinde 80 bin ton fıstığın üretildiğini kaydeden Öztürkmen, bu 80 bin tonun 30 bin tonunun Şanlıurfa’da üretildiğini söyledi. Bu yıl mevsim koşullarının elverişli olduğunu dile getiren Öztürkmen, fıstıktaki rekolte beklentilerinin fazla olduğunu aktararak şunları söyledi: “Bu yıl ortalamanın üzerinde yağış düştü ve çiftçilerimiz de artık bilinçleniyor. Budamalar ve bakımlar yerinde yapılıyor. Daha teknik olarak üretim yapılıyor. Fıstık normalde bir yıl fazla ürün verir bir yıl da az verir. Çiftçilerimiz de hasadın az olduğu yıllarda bile daha fazla ürün almak için uğraşıyor. Geçen sene 80 bin ton civarında fıstık üretildi ve bunun 30 bin tonunu Şanlıurfa üretti. Bu yıl da ortalama 40 bin ton fıstık üreteceğimize inanıyorum.”
BADEM İÇİN RİSKLİ BİR DÖNEM
Şanlıurfa, fıstık ürettiği kadar, badem de üretiyor. Badem üreticileri de yoğun bir çalışma sarf ederken, don riski nedeniyle üretimde sıkıntı olabileceği belirtildi. Prof. Dr. Erol, Mart ve Nisan aylarında don olayının yaşanabileceğini belirterek, bu dönem içerisinde bademlerin zarar görebileceğine işaret etti. Don olaylarının yaşanmaması halinde badem üretimi için de umutlu olduklarını kaydeden Erol, “Mart ve Nisan aylarında havaların nasıl olacağını bilmediğimiz için kesin bir şey söylemek de doğru olmaz fakat havaların elverişli devam etmesi halinde badem üretiminde de bir sıkıntı yaşanmaz. Ama don olursa bademde büyük bir kayıp verilebilir” şeklinde konuştu.
İlginizi Çekebilir