© Haber Olay 2001

Hayvan ölümlerindeki artış Sayıştay Raporuna yansıdı

TİGEM'de 2018 yılında ölen ve mecburi kesime tabi tutulan hayvan sayısındaki artış şaşırttı. Raporda, keçi ve ceylan ölümlerindeki artışın Ceylanpınar'daki işletmeden kaynaklı olduğu aktarıldı.

Tarım İşletmeleri Genel Müdürlüğü'ndeki (TİGEMhayvan ölümleri ve mecburi hayvan kesimleri ciddi boyutlara ulaşırken, Sayıştay Raporunda artış şaşırttı. 

47 MİLYON ZARAR EDİLDİ

TİGEM işletmelerinde 2018 yılında hayvan ölümlerinden dolayı 8 milyon 660 bin 788 TL, mecburi kesimlerden de 39 milyon 73 bin 880 TL olmak üzere toplamda 47 milyon 734 bin lira zarar edildi. TİGEM'in 59 milyon 256 bin 259 TL tutarındaki diğer faaliyetlerle ilgili gider ve zararlarının yüzde 80’i hayvan ölümleri ve mecburi kesimler nedeniyle oluştu.

28 BİN 480 HAYVAN KAYBEDİLDİ

16 ayrı TİGEM işletmesinde toplamda 28 bin 480 ile ortalamaların üzerinde hayvan ölümü ve kesimi gerçekleştiğinin vurgulandığı raporda, "Dönem başı sığır varlığının yüzde 11,5'i oranında 3 bin 519 baş sığır, koyun varlığının yüzde 13,4'ü oranında 24 bin 167 baş koyun, keçi varlığının yüzde 20,3'ü oranında 598 baş keçi ve ceylan varlığının yüzde 19,4'ü oranında 196 baş ceylan kaybedilmiştir. 2018 yılında meydana gelen büyükbaş (sığır) kayıpları, Hayvancılık Teknik Yönergesinde öngörülen kayıpların yaklaşık iki katı, meydana gelen koyun kayıpları yönergede öngörülen kayıpların yaklaşık dört katı ve meydana gelen keçi kayıpları da yönergede öngörülen kayıpların yaklaşık altı katı miktarındadır. İşletmeler bazında bakıldığında bu farklılığın bazı işletmelerde çok daha yüksek olduğu anlaşılmaktadır" denildi.

'KAYIPLAR ÖZEL EKİPLE İNCELENSİN'

Öte yandan, raporda hayvan kayıpları ve bu kayıplardan kaynaklanan zararların  özel bir ekip tarafından incelenmesi yönünde tavsiye de yer aldı. 16 ayrı işletmede meydana gelen mecburi kesim ve ölümlerle ilgili bilgilerin bulunduğu raporda özellikle keçi ve ceylan ölümlerindeki artışın Ceylanpınar TİGEM'den kaynaklı olduğu aktarıldı.

CEYLANPINAR'DA KEÇİ VE CEYLAN ÖLÜMLERİNDE ARTIŞ

İşte, rapor:

"Büyükbaş (sığır) kaybında, sadece Ulaş ve Altınova işletmelerinin TİGEM ortalamasının altında olduğu, sığır yetiştiriciliği yapan diğer tüm işletmelerin TİGEM ortalamasının üzerinde kayıp oranlarına sahip olduğu, Anadolu ve Gökhöyük işletmelerinde kayıp oranının yüzde 14,5 ve Çukurova İşletmesinde kayıp oranının yüzde 15 oranında gerçekleşmesinin dikkat çekici olduğu görülüyor. Koyun kaybında, Ceylanpınar, Ulaş ve Kazımkarabekir işletmelerinin TİGEM ortalamasından düşük kayıp oranlarına sahip olduğu, koyun yetiştiriciliği yapan diğer tüm işletmelerin kayıp oranlarının TİGEM ortalamasından yüksek olduğu, kayıp oranının Karacabey İşletmesinde yüzde 20,9 ve Malya İşletmesinde yüzde 22,9' a ulaşmış olması dikkat çekici. Keçi kaybının keçi işletmeciliği yapan Anadolu ve Ceylanpınar işletmelerinden kaynaklandığı, kayıp oranının Anadolu İşletmesinde yüzde 11,7 ve Ceylanpınar İşletmesinde yüzde 25,8 olarak gerçekleştiği, Ceylan kaybının da esas itibarıyla Ceylanpınar işletmesinden kaynaklandığı görülmektedir."

Özlem DİKMEN-BİHA

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER