Sosyal mesafe hak getire!
Üst ManşetKoronavirüsten korunmanın temel yollarından biri olan izolasyona Şanlıurfa’da çok dikkat edilmiyor. Otobüs ve semt pazarlarında sosyal mesafe hep göz ardı ediliyor.
Ali ÇETİNKAYA / İbrahim Halil ASLAN / Şanlıurfa OLAY
Yetkililerin bu konuda defalarca yaptığı uyarı sokağa yeterince yansımış değil. ATM önlerinde, otobüslerde, semt pazarlarında bu kuralın en çok ihlal edildiği yerler.
HALK OTOBÜSLERİ TIKLIM TIKLIM
Şanlıurfa’da sosyal mesafeye dikkat edilmezken, özellikle Bağlarbaşı, Sigorta ve Eyyübiye hatlarında çalışan halk otobüslerinde özellikle akşam saatlerinde 'Sosyal mesafe' kuralının hiçe sayılması dışında maske kullanmayanlara da rastlanıyor. Halk otobüslerinin bu konuda gereken duyarlılığı göstermemesi denetim zafiyetinden kaynaklanıyor. Koronavirüs'ün (Covid -19) önlenmesinde sosyal mesafe kuralına uyulması son derece önemli. Bahçelievler'de Çarşamba günü açılan semt pazarları salgın öncesinden farksızdı. Trafikte de salgın öncesini andıran bir araç yoğunluğu vardı. Aynı yoğunluk gün içerisinde kentin belli bölgelerinde de artıyor.
BİR KİŞİ 3,3 KİŞİYE BULAŞTIRIYOR
Bilim insanları yeni tip koronavirüs taşıyıcısı olan bir kişinin virüsü ortalama 3,3 kişiye bulaştırdığını tahmin ediyor. Sosyal mesafe veya sosyal alan, kişisel alan ile kamusal alan arasında kalan, bir kişinin kendisinden 120 ile 200 santimetre arasında değişen uzaklık. Bulaşıcı hastalıkların yayılmasını durdurmaya veya yavaşlatmaya yönelik bir dizi ilaç dışı enfeksiyon kontrol eylemi. Sosyal mesafenin amacı; hastalık taşıyan kişiler, hastalık bulaşma, hastalık ve nihayetinde ölüm oranını en aza indirmek için enfeksiyon taşıyan kişiler ile enfekte olmayan kişiler arasındaki temas olasılığını azaltmak.
Dünya Sağlık Örgütü mümkün olduğunca evden dışarı çıkmamayı tavsiye ediyor. Fakat mutlaka çıkılması gerekiyorsa insanlarla aranızda en az 1 metre mesafe koymanızı öneriyor. Ayrıca uzmanlar el sıkma, sarılma ve öpüşme gibi sosyal temaslardan uzak durulması gerektiğini belirtiyor.
İlginizi Çekebilir