© Haber Olay 2001

Tarım şehrinde ekim sezonu gecikmeli başlayacak

Tüm dünyayı etkisi altına alan ve bu yönde tehdit oluşturmaya devam eden koronavirüs, tarım şehri olan Şanlıurfa’da da ekim sezonunu geciktirecek.

Ali ÇETİNKAYA - ÖZEL Haber / Şanlıurfa OLAY

Koronavirüs nedeniyle Türkiye genelinde olduğu gibi Şanlıurfa’da da tüm sektörler durma noktasına geldi. Tarım şehri olan Şanlıurfa’da başlanması beklenen fide ekimine, salgın dolayısıyla henüz başlanmadı. Prof. Dr. Ali Çullu, havaların soğuk olmasının da bu duruma etki ettiğini söyledi.

Hububat ambarı olarak nitelendirilen Şanlıurfa, hububatın yanı sıra sebze ve pamuk da yetiştiriyor. Sebze yetiştiriciliği, salgın nedeniyle sekteye uğradı. Fide yetiştirmekte güçlük çeken yetiştiriciler, fide yetiştiremeyince sebze üretimi de gecikecek gibi görünüyor. Harran Üniversitesi Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ali Çullu, “Şanlıurfa ve çevresinde özellikle biber, domates, patlıcan gibi tüketimi fazla olan sebzelerin tam ekim zamanı.  Bir yandan üst üste yağan yağmurlar, diğer yandan havanın ısınmaması fide dikimini geciktirdi. Diğer yandan Covid 19 tedbirleri nedeniyle dışarı çıkamayan genç nüfus ve 65 yaş üzeri yetişkinler nedeniyle sebze ekim alanlarının azalacağını göstermektedir.” diye konuştu.

PAMUK EKİMİ DE GECİKECEK

Şanlıurfa’nın yetiştirdiği ürünlerden biri olan pamuk da hava koşulları ve salgın nedeniyle yaklaşık 2 haftalık gecikmeyle ekilecek. Prof. Dr. Çullu, pamuk ekim hazırlıklarının Nisan sonuna erteleneceğini belirterek, şöyle konuştu: “Bölgenin ana ürünü olan pamuk arazi hazırlıkları genelde 20 Nisandan sonra başlarken, bu yıl havanın soğuk gitmesi nedeniyle pamuk ekim hazırlıklarının nisan sonuna kayacağını tahmin ediyoruz. İkinci ürün mısır ekimleri genelde haziran ayı başında buğday veya arpa hasadından sonra yapılmaktadır.”

PAZAR FİYATLARI DA BU DURUMDAN ETKİLENECEK

Valilik ve Tarım Müdürlüğü’nün gerekli önlemleri aldığını belirten Çullu, buna rağmen oluşabilecek gecikmeden dolayı Pazar fiyatlarının da etkileneceğini söyledi. Çullu, sözlerini şöyle sürdürdü: “Covid 19 tedbirleri nedeniyle birçok sınırlama bulunmakla birlikte, bölgede yapılacak pamuk ve ikinci ürün mısır ekiminde önemli bir aksama olmayacaktır. Bu konuda valiliğin ve tarım orman il müdürlüklerinin kolaylaştırıcı önlemleri bulunmaktadır. Tüm bunlara rağmen dünyanın etkilendiği Covid 19 problemi nedeniyle tüm sektörlerin etkileneceği ve özellikle sebze ve meyve üretim, hasat ve taşınma problemlerinden dolayı pazar fiyatlarının da etkileneceği tahmin ediliyor.”

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER