© Haber Olay 2001

Yıllık 30 bin ihtiyaç var, bin 500 yapılıyor

Tarım ve hayvancılığın yanı sıra inşaat sektörü için önemli bir potansiyele sahip Şanlıurfa’da, büyük inşaat firmalarının büyük kısmı birer birer kapandı.

(İbrahim Halil ASLAN/Şanlıurfa OLAY)

TÜMSİAD Şube Başkanı Sade, bürokrasi ve finans kaynaklarının çıkardığı zorluklar nedeniyle Şanlıurfa’nın gelişemediğini öne sürdü. İnşaat sektörünün bitme aşamasına geldiğini belirten Sade, gençler arasında işsizliğin artmasıyla birlikte gençlerin terör ve uyuşturucu suçlarına bulaşabileceğini söyledi.

“BUGÜN GİT YARIN GEL” ANLAYIŞI DEVAM EDİYOR”

Türkiye’de doğurganlık oranının en fazla olduğu illerin başında gelen Şanlıurfa’da, her yıl konut ihtiyacı da artıyor. Yıllık 30-40 bin civarında konut ihtiyacı olduğu belirtilirken, imkanlar dahilinde yıl içerisinde sadece bin 500 civarında konutun yapıldığı öğrenildi. Büyükşehir Belediyesinde işlemlerin geç gerçekleştiğini öne süren Sade, “Belediyelerde adeta ‘bugün git yarın gel’ anlayışıyla hareket ediyorlar. Bize bile bile bunu yapıyorlar. Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü’nde aynı sorunu yaşıyoruz. Biz Şanlıurfa’ya yatırımcı kazandırmaya çalışırken, onlar baltalamaya çalışıyor. Biz şehrin gelişmesi için elimizden geleni yapıyoruz, bürokrat ve finans kurumlarının da bu uygulamalarına son vermesi gerekiyor” diye konuştu.

“İNŞAAT FİRMALARI TEK TEK KAPANIYOR”

Son yıllarda Şanlıurfa’da inşaat sektöründe faaliyet gösteren firmaların büyük çoğunluğunun iflas ettiğini belirten Sade, belediyelerdeki işleyişin ağır olması ve bankaların yatırımcıya kredi vermemesi sonucu inşaat sektörünün bitme aşamasına geldiğini söyledi. Kentin gelişmesi noktasında belediyeye büyük görev düştüğünü kaydeden Sade, “bugün baktığımız zaman belediyelerde resmen 80’li yılları yaşıyoruz. Yatırımcıya hiçbir şekilde yardımcı olunmuyor. Tam aksine ben sorunları dile getirdiğim için bana yaptırım uygulanıyor. Biz TÜMSİAD olarak binlerce km kat ederek ilimize yatırımcı getirmek için mücadele ederken Belediyelerde yatırımcıya kin kusan masa başında mesai saatinin bitmesini ve maaş gününün gelmesini beklemekten başka gayesi olmayan sözde bürokratlar ile bu memleket kalkınamaz” ifadelerini kullandı.

“İSTİHDAM OLMAZSA GENÇLİĞİ KORUYAMAYIZ”

Şanlıurfa’da en çok istihdamı inşaat sektörünün yaptığını dile getiren Sade, inşaat sektörünün sekteye uğramasıyla birlikte işsizliğin de arttığını belirtti. İş bulamayan gençlerin uyuşturucu ve terör örgütlerine bulaşabileceğini sözlerine ekleyen Sade, şöyle konuştu: “Biz bugün gençlerimizi korumak zorundayız. Bunu da nasıl yapacağız? Onları istihdam edeceğiz. Ama geldiğimiz şu durumda kimseyi istihdam edemiyoruz. Sektör bitme noktasına geldi, nasıl istihdam oluşturabiliriz ki? Biz bugün bu gençleri istihdam edemezsek, iş sahibi yapamazsak bu çocuklar yarın öbür gün uyuşturucuya da bulaşır, teröre de bulaşır. O zaman da bu sorumluluk yetkililerde olur. Bu nedenle yetkililerin tüm bunları göz önüne alarak hareket etmesi gerekiyor.”

“DOĞUM ORANI ORTADA, İHTİYAÇ ORTADA…”

Şanlıurfa’da doğum oranlarının yüksek olduğu gerçeğini bir kez daha hatırlatan Sade, bu doğurganlıkla birlikte konut ihtiyacının sürekli olarak arttığını söyledi. Nüfus artışıyla birlikte her yıl yaklaşık 30-40 bin civarında konuta ihtiyaç duyulduğunu dile getiren Sade, “doğum oranımız yüksek, bu nedenle genç nüfus oranımız da fazla, haliyle konuta ihtiyaç duyuluyor. Kentte yapılan konutlar maalesef yetersiz kalıyor. Yetkililerin bu sorunu görmesini bekliyoruz. Finans kurumları artık kredi versin, bürokrasi de erken işlesin. Hep birlikte bu memleketi kalkındırabiliriz, aksi halde memleketin kalkınması beklenemez” diye konuştu.

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER