
6 Şubat’ta yaşanan Kahramanmaraş merkezli depremlerin vurduğu Şanlıurfa’da, depremler nedeniyle kapalı olan ve birçok hasarlı binanın olduğu Atatürk Bulvarı trafiğe açıldı. Bölgedeki esnaf ve vatandaş bulvarın açılmasından memnun olsa da, “Binaların tek tek kontrollü bir şekilde yıkıldıktan ve enkaz kaldırıldıktan sonra trafiğe açılmalıydı” diyor.
6 Şubat’ta Kahramanmaraş merkezli meydana gelendepremlerin ciddi anlamda etkilediği, onlarca binanın yıkıldığı, yüzlercebinanın hasar gördüğü, yüzlerce insanın hayatını kabul ettiği kentlerden biride Urfa oldu. Urfa’da en çok etkilenen bölgenin ise, Haliliye İlçesi BahçelievlerMahallesi civarı olduğu söylenebilir
Haliliye ilçesinin Bahçelievler ile Bamyasuyu mahalleleriarasında bulunan Atatürk Bulvarı da gerek yaşanan depremden dolayı olsun,gerekse 15 Mart’ta meydana gelen sel felaketinden dolayı bir süre kapalıydı. Ancakbulvar 8 Mayıs pazartesi günü trafiğe açıldı.
Bulvarın trafiğe açılması, bir süredir kapalı olmasıdurumundan şikayetçi olan bölgedeki esnafa canlılık getirse de, yol üzerinde bulunantüm hasarlı binaların kontrollü bir şekilde yıkılmaması tehlike arz ediyor.Bulvarın açılmasıyla birlikte yoğun bir insan ve araç trafiğinin gözlendiğibölgede, etrafı demir bariyerlerle çevrili halde yıkılmayı bekleyen ağırhasarlı birçok yapı olduğu gibi duruyor.
Esnaf her ne kadar iş yerlerini açsa, vatandaş da her nekadar bulvar yolunu kullansa da, yıkılmayı bekleyen binaların arz ettiğitehlikenin farkındalar. BİHA olarak esnaf ve vatandaşın bulvarın trafiğeaçılması ile ilgili görüşlerini ve hasarlı binaların olduğu gibi öylecedurmasının onlarda yol açtığı endişeyi konuştuk.
Konuyla ilgili konuşan İstanbul Üniversitesi’nde öğrenciUrfalı genç Abdullah Yeşilgöz, şu an üniversitesi kapalı olduğu içinŞanlıurfa’da olduğunu ifade edip, asarlı binaların olması ve hala artçıdepremlerin devam etmesine rağmen Atatürk Bulvarı’nın trafiğe açılmasını doğrubulmadığını belirtti.
Yeşilgöz, bulvardaki hasarlı binaların yanından bir gündüşüp yıkılabilir korkusuyla geçtiklerini kaydederek şunları söyledi:
“Bizler de burada aktifiz. Sürekli gidip geliyoruz. Bubinaların yanlarından da ister istemez geçiyoruz. Birgün düşebilir, yıkılabilirkorkusuyla bizler de yanlarından geçip işlerimizi halletmeye çalışıyoruz. Amabizler de doğru bulmuyoruz. Çünkü her an düşebilir, yıkılabilir. Artçılar devamediyor, deprem devam ediyor. Daha geçen gün Malatya’da 4.7 büyüklüğünde depremoldu. Bizler de bunu hissettik evlerimizde. Yani doğru bulmuyoruz”.
Atatürk Bulvarı’ndaki yolun açılmasının esnaf açısındanönemli ve güzel olduğunu belirten üniversite öğrencisi genç, bulvarın tümhasarlı binaların kontrollü yıkımı yapıldıktan sonra açılmasının daha iyiolacağını vurguladı. Bunun nedeni konusunda da Yeşilgöz, “Çünkü o zaman bizimiçimizde o korku dünyası da oluşmazdı. Tüm evleri yıksalardı, kontrollü birşekilde. Ki geçende bu evi yıktıklarında, kontrollü yıkamadılar diye yanbinanın da bazı kısımları gitti. Yani kontrollü bir şekilde yıksalardı, dahaiyi olacağını düşüyorum. Bizler de en azından rahat gidip gelebilirdik.Buradaki esnaf da işini rahat yapabilirdi” ifadelerini kullandı.
Atatürk Bulvarı yolu üzerinde 8-9 aydır bir kafeişletmecisi olan Ömer Altun da, ağır hasarlı, etrafı bariyerlerle çevrili yıkımişlemleri bekleyen bir binanın tam yanındaki binada kafesini işletiyor. Kendibinalarının hasarsız olduğunu ama baş uçlarındaki binanın yıkılmak üzere olduğunuve bir tedirginlik içinde olduğunu savunan Altun, şöyle devam etti:
“6 Şubat’tan sonra burası yıkılacak mı, yıkılmayacak mı,yanımızdaki bina çok ciddi anlamda tehlike arz ediyor. İnsanlarımız buradamağdur oluyor. Hem biz esnaf olarak, işletmeci olarak burada bir mağduriyetyaşıyoruz. İnsanlar buraya gelip gitmeyebile korkuyor. Bir an önce el atılması lazım. Yetkililerden de talebimizözellikle budur. Ki ilerde bir bina vardır, o bina yıkıldı, kontrollü yıkımolmadığı için, yan binaya da yansıdı. Bizim binamız hasarsız. Yan binamızsorunlu iken, bizim binamız hasarsız. Aynı sorunu biz de yaşar mıyız yaşamazmıyız? Böyle bir tedirginlik içindeyiz”.
Bulvarda hasarlı olmayan bir binada kafe işletmecisiolmasına rağmen, bulvarın ilk etapta trafiğe açılmasını çok doğru bulmadığınınaltını çizen genç işletmeci Altun, “Çünkü insanlar daha korku içerisindeler.Deprem psikolojisini üzerlerinden atmamışlar. Bundan kaynaklı ben doğrubulmuyorum açıkçası. Önce bir düzenleme yapılması lazımdı. Binaların tek tekkontrollü bir şekilde yıkılması lazımdı. Enkazın kaldırılması lazımdı. Daha sonratrafiğe açılması lazımdı” dedi.
Altun bazı esnafların yolun trafiğe kapalı olduğu,vatandaşların kapaklı pasajına kadar yürüdüğü ve işlerini yapamadığı içinbundan şikayetçi olduğu ile ilgili olarak da, “Doğrudur, haklıdır. Esnaf dakendisini düşünmesi gerekiyor. Bir alternatif düşünmesi gerekiyordu. KoskocamanUrfa belediyesi buna farklı bir alternatif bulamıyorsa, bunda bir sorun vardır”
İşletmesinin olduğu binanın yanlarındaki binalarınhasarlı olmasının müşteri ilgisini nasıl etkilediği sorusuna da cevap verenAltun, bu konuda da şunları dile getirdi: “Müşteri potansiyelimizi ciddianlamda düşürdü. Depremden önce tüm masalarımız neredeyse dolu iken, depremdensonra özellikle Bahçelievler bölgesinde işlerimiz düştü. Son zamanlarda çok azbir açılma var. Fakat bu da yoldan kaynaklı açıldı. Fakat biz şöyle bir şeyistemiyoruz: Yollar açılsın da müşteriler gelsin istemiyoruz”.
İbrahim Halil Sur isimli bir vatandaş da, bulvarıntrafiğe açılmasını doğru bulmadığını ifade ederek, “Burada vahim bir sonuçolmaması için kapatılması tarafındayım. Kapatılırsa ilimiz için,vatandaşlarımız için çok iyi olur”.
Bir kesim esnafın açılmasını istemesi ile ilgili olarak“önemli olan insan hayatıdır” diyen Sur, “Bunu hepimizin bilmesi gerekiyor. Biryıl bile çalışmazsa bir insanın hayatından daha önemli değil” dedi.
BİHA
Yorum Yazın