Şanlıurfa
DOLAR34.0692
EURO37.7489
ALTIN2730.4

Çiftçinin ne parası var ne de morali!

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Abone ol
Tarımın başkenti konumundaki Şanlıurfa’da Tarım Fuarı açıldı. Fuar merkezinde açılan fuara çiftçiler traktör ve aletlere bakmakla yetindi.

(İbrahim Halil ASLAN/Şanlıurfa OLAY)

Traktör alacak paranın çiftçilerde bulunmadığını belirten traktör firmaları sadece Şanlıurfa’da değil, genel olarak ülke genelinde zirai araçları satamadıklarını belirtti.

BAKIP İNCELEDİLER AMA ALAMADAN DÖNDÜLER

En büyük geçim kaynaklarının başında tarım gelen Şanlıurfa’da tarım fuarı düzenlendi. Açılan tarım fuarına ilgi de azdı, alıcı da. Traktör ve zirai alet firmaları, müşteri bulamamaktan şikayet ederken, çiftçiler de çok beğendiği traktörleri alamamaktan şikayet etti.

Son yıllarda çiftçiliğin bir getirisinin olmadığını savunan çiftçi Müslüm Kılıç, “Şanlıurfa’da tarım fuarının açılması çok güzel ama çiftçi de para olmayınca çok da anlamı kalmıyor. Buradaki zirai aletler de traktörler de çok güzel fakat bunu alacak paramız yok. Çiftçide para olsa, bu fuarda çok alışveriş yapılırdı fakat çiftçinin geliri olmadığı için traktörlere bakmakla yetiniyor. Maalesef çitçi artık umduğunu bulamıyor. Ektiği üründen para kazanamıyor, durmadan masraf artıyor hal böyle olunca bu fuarı da sadece ziyaret etmek amacıyla geldik. Öyle bir bakıp inceliyoruz, tüm aletler de traktörler de çok güzel ama çiftçinin durumu düzelmeden kimsenin traktör alacağını düşünmüyorum” dedi.

SON YILLARDA ALICI BULAMIYORLAR

Bir traktör firması yetkilisi de gittikleri her fuardan umduklarını bulamadan ayrıldıklarını belirtti. Özellikle son birkaç yıl içerisinde traktör ve zirai alet satışlarında ciddi düşüş olduğunu belirten firma yetkilisi, yaptığı açıklamada, “çiftçinin ihtiyacı olan tüm özellikler bu traktör ve aletlerde var.

Çiftçiler de çok istiyor almayı fakat gelirleri düşünce almak istemiyor. Sadece Şanlıurfa’da değil, gittiğimiz bütün illerde durum aynı, son yıllarda satışlar çok düştü. Şanlıurfa’da henüz birinci gün ama çok da umutlu değiliz. Geçen sene de bu fuardaydık ve beklediğimizi maalesef göremedik. Çiftçiler gelip bakıyorlar, inceliyorlar ama almıyorlar. Türkiye genelinde çiftçiler artık fazla bir kazanç elde edemediği için bizim de sektörde ciddi bir daralma var” diye konuştu.

ÇOBAN KÖPEKLERİ BÜYÜK İLGİ GÖRDÜ

Kangal köpekleriyle yarışan ve Şanlıurfa’ya has olan ve Gureğh ismi verilen çoban köpekleri de Tarı Fuarına getirildi. Gureğh Çoban Köpekleri Derneği, fuardaki yerini alarak köpeklerin tanıtımını yaptı. Boy ve şekil olarak kangal köpekleri aratmayan köpekler, fuarın ilgi odağı oldu. Gureğh Çoban Köpekleri Dernek Başkanı Yunus Emre Kılıç, bu köpeklere yurt dışından da talep olduğunu ancak sadece yurt içine gönderdiklerini belirterek, “Bu köpeklere çoban köpeği denilmesinin sebebi, sürüyü en az bir çoban kadar koruyabilirler. Sürüye sahip çıkarlar ve talimatlara da uyarlar. Boy ve şekilleri itibariyle zaten dikkat çekiyorlar. Dünya genelinden sipariş alamıyoruz ama sadece ülke içerisindeki illere gönderiyoruz. Daha çok hayvancılığın yapıldığı doğu illere gönderiyoruz” şeklinde konuştu.

YÖRESEL ÜRÜNLER ZİRAİ ALETLERDEN DAHA ÇOK DİKKAT ÇEKTİ

Düzenlenen tarım fuarında yöresel ürünler de sergilendi. Traktör ve zirai aletleri inceleyen fuar ziyaretçileri, daha sonra yöresel ürünler alanını dolaşarak alışveriş yaptı.

Yöresel ürünler alanında biraz daha hareketli anlar yaşanırken, ürünlerin müşteri temsilcileri bu durumdan memnun olduklarını dile getirdi. Büyük miktarlar gerektirmediği için daha çok ilgi gören yöresel ürünleri alan vatandaşlar, alışverişlerini tamamlamasının ardından fuar merkezinden ayrıldı.


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Şehit kabirlerinin bakımını yükümlüler yapacakÖnceki Haber

Şehit kabirlerinin bakımını yükümlüler y...

Haliliye’de işaret dili kursu devam ediyorSonraki Haber

Haliliye’de işaret dili kursu devam ediy...

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar