Şanlıurfa
DOLAR32.5949
EURO34.8273
ALTIN2511.1

Doğu ve Güneydoğu'nun Temel Taşlarından Metina

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Doğu ve Güneydoğu'nun Temel Taşlarından Metina
Abone ol
Doğu ve Güneydoğu'nun Temel Taşlarından Metina Derneği'ni Yakından Tanıyalım

 

Haber : Murat Genç / DİYARBAKIR

 

Doğu ve Güneydoğu'nun Temel Taşlarından Metina Derneği'ni Yakından Tanıyalım

 

Metina Der.Basın Sözcüsü Abdulkadir Öz: 

 

Metina Der. Metina Aşiretine dayanır.

 

METİNA AŞİRETİ

 

Mitanı Krallığına dayanır. Bilinmeyen nedenlerden dolayı Kerkük ve Süleymaniye’den bölgeye gelirken bir kısmı Van Çaldıran, bir kısmı bir kısmı Muş’ta, bir kısmı Diyarbakır’da, bir kısmı Mardin’in dağlık kesimlerinde yerleşik hayata geçmişlerdir.

 

Metina Aşireti, oldukça yoğun olan nüfusuyla bölgenin en etkin ve aktif aşiretlerden biridir. Türkiye genelinden bir milyonun üstünde bir nüfusa sahiptir. Nüfusun yoğun yaşadığı yerler Diyarbakır, Mardin ve Şanlıurfa üçgenidir. Diyarbakır ve Mardin sınırları içeresinde 60’ ın üstünde köye sahiptir.

 

 

 

METİNA DERNEĞİ 

 

Metina Aşireti 2017 yılında Feodal bir Aşiretçilik zihniyetinin dışında, Modernite bir yönetim anlayışıyla Sivil Toplum Kuruluşu olan Metina Derneği'ni Kurmuştur.

 

Metina Der.’in kuruluş amacı;

Toplumsal Barışa katkı sunmak

Toplumsal Cehaletle mücadele etmek

Toplumsal Fakirlikle mücadele etmek

 

Bu ilkeler çerçevesinde topluma hizmet anlamında çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Özellikle bölgenin kanayan yarsı olan kan davaları, arazi anlaşmazlıkları, kız kaçırmalar, trafik ve iş kazaları, kavga- yaralanmalar gibi olaylarda altmışın üstünde husumetli aileleri bir araya getirerek ikna ederek barışmalarına katkı sunmuştuk, çözüm bekleyen sorunlara merhem olmuştur.

 

Bu hizmet ve çalışmalarımızla bir çok olay mahkemelere intikal etmeden çözüme kavuşmuş olup mahkemelerin yükünü azaltmıştır.

 

Mahkemelerde sonuçlanan olaylarda mağdurlarda, faillerde memnun kalmamıştır. Ancak Derneğimizin Barış Komisyonu aracı olup barıştırdığımız mağdurlarda, faillerde memnun kalıp birbirlerine sarılıp barışmışlardır.

 

Bölgedeki bu sosyal olayların dışında, Derneğimiz sosyal, kültürel , sanat ve sportif faaliyetlerin gelişmesi, yaygınlaşması ve toplumda ivme kazanması için özellikle, Gençlik Kollarımız, Eğitimcilerimiz koordineli bir şekilde çalışarak projeler üretmeye çalışmaktayız.

 

Yakın bir geçmiş tarihte Toplumsal Kaynaşma ve kültürel Etkinlikler adı altında bir faaliyetimiz Divan Otelde gerçekleştirdik.

 

Bu etkinliklerimizde Türkiye’de son yılların bir ilkine imza attık . Ayrım yapmadan tüm siyasi partilerin İi Başkan ve heyetlerini davet ettik, her partiye bir masa ayırdık parti bayraklarını masalarına koyduk, Diyarbakır’ın İş adamlarını, kanaat önderlerini, basın mensuplarını, sivil toplum kuruluşlarının temsilcilerini davet ettik. Tüm davet etiklerimiz ve partiler firesiz bir şekilde etkinliklerimize iştirak ettiler.

 

Etkinliğimiz içeriği: Metina Aşiretin Tanıtımı ve Metina Derneğimizin 2017 yılından günümüze yapmış olduğumuz faaliyetlerimiz görsel bir şekilde sesli slaytla sunumunu yaptık, Geçmişten Günümüze Cehaletle Mücadele adlı bir Tiyatro Gençlik Kollarımız tarafında sahnelendi, Bölgemizin yaşam ve kültürünü yansıtan Gençlik Kollarımızın ses sanatçıları bölgemizin türkülerini seslendirdiler.

Barışın, kardeşliğin, dostluğun aynı platformda, aynı çatı altında havayı teneffüs edip müziğimizi dinlemek, Tiyatromuzu izlemek keyif almak, gruplaşmayı, ötekileştirmeyi ortada kaldırıp HZ. Ademin çocukları olduğumuzu hatırlatıp güzel ve keyifli bir geceyi, bir süreci ayırım yapmadan toplumun bütün katmanlarıyla beraber yaşadık. Buna benzer faaliyetlerimiz devam edecektir.


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Borsa haftaya yükselişle başladıÖnceki Haber

Borsa haftaya yükselişle başladı

Uyuşturucuyla mücadele derneği müdürüne uyuşturucu ticareti yapmaktan cezaSonraki Haber

Uyuşturucuyla mücadele derneği müdürüne...

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar