Şanlıurfa
DOLAR32.204
EURO35.0218
ALTIN2503.0

İlaç stokuna flaş öneri: Zamlar, yıl içerisine yayılsın!

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
İlaç stokuna flaş öneri: Zamlar, yıl içerisine yayılsın!
Abone ol
Zam iddialarının gündeme gelmesinin ardından birçok ilaç firması ilaç stoklamıştı. Sağlık Bakanlığı, ilaca gelen zam oranını açıkladı ve bununla birlikte ihtiyaç olan ilaçların piyasaya sürülmesi bekleniyor.

(İbrahim Halil ASLAN-Ali ÇETİNKAYA/Şanlıurfa OLAY)

Uzun zamandır ilaca gelmesi beklenen zam, Sağlık Bakanlığı tarafından açıklandı. İlaçlara yüzde 12.10 oranında zam yapıldı. Şanlıurfa Eczacılar Odası Başkanı Süleyman Açar, zamların yılda bir yapılmaktansa 3 ayda bir yapılması gerektiğini söyledi.

“İLAÇ FİRMALARI VE ECZA DEPOLARI İLAÇ STOKLUYOR”

İlaç fiyatlarına gelen zammı değerlendiren Şanlıurfa Eczacılar Odası Başkanı Süleyman Açar, Ocak ayında eczanelerde görülmeyen ilaçların zamdan sonra piyasaya sürüleceğini belirtti. İlaç stokunun yapılmasını eleştiren Açar, “yılda bir sefer yüzde 12 zam yapılacağına, 3 ayda bir yüzde 2 zam yapılsa bu kadar sıkıntı yaşanmaz” diyerek, ilaçların stoklanmasına tepki gösterdi. İlaç firmalarının sıkı bir şekilde denetlenmesi gerektiğini dile getiren Açar, “her yıl zam yapılacağı dönemde ilaç firmaları büyük ecza depoları ilaçları rafa kaldırıyor. Ne hikmetse Ocak ayında piyasada bulunamayan ilaçlar, zamdan sonra bulunabiliyor. İlaç firmaları ve ilaç depolarının denetlenmesi gerekiyor. Stok yaptıkları için büyük mağduriyetler yaşanıyor” diye konuştu.

“HEM ECZACILAR HEM VATANDAŞ MAĞDUR OLUYOR”

İlaçların zam öncesi piyasadan çekilmesi karşısında hem eczanelerin hem de vatandaşların mağdur olduğunu belirten Açar, bu sıkıntının giderilmesi için defalarca çalışma yürüttüklerini söyledi. İlaç stokunun eczanelerle bir alakası olmadığını belirten Açar, her yıl bu sorunla karşı karşıya kaldığını söyledi. Vatandaşların yaşadığı ilaç mağduriyetinin son bulmasını istediklerini belirten Açar, şöyle konuştu: “yılın son 3-4 ayı ilaç bulmakta büyük sıkıntı yaşıyoruz. Dolayısıyla bu hastalarımıza da yansıyor. Bu durumdan sürekli şikayet ediyoruz ama bir türlü çözüm bulamıyoruz. Kesinlikle eczanelerde stok yapılmıyor, büyük ilaç firmaları ve ecza depolarında yapılıyor.”

AÇAR: ZAMLAR, YIL İÇERİSİNDE YAYILMALI

Yılda bir sefer ilaçlara zam yapılmasını yanlış bulan Açar, bu sistem nedeniyle ilaç firmalarının ilaçları stokladığını kaydetti. 2-3 ayda bir zam yapılması halinde ilaç firmalarının stok sistemini uygulamayacağını dile getiren Açar, “yılda bir sefer zam yapılması nedeniyle yılın son aylarında ilaç firmaları ilaç stokluyor. Böyle olunca da birçok ilaç bulunamıyor. Ama bu zamlar yıl içerisine bölünürse bu durum ortadan kalkar. Yılda bir sefer yüzde 12 zam yapılacağına, 3 ayda bir yüzde 2 oranında bir zam yapılabilir. Böyle olunca büyük ilaç firmaları ilaç stoklayamaz ve dolayısıyla mağduriyetler de yaşanmaz” diye konuştu.

TIBBİ CİHAZ KURUMU’NDAN AÇIKLAMA

Sağlık Bakanlığı ilaçlara gelen zammı duyurduktan sonra, Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu’ndan açıklama yapıldı. Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu’nun Değerlendirme Komisyonu'nundan yapılan açıklama şöyle:

"Beşeri Tıbbi Ürünlerin Fiyatlandırılmasına Dair Karar'ın 2 nci maddesinin ikinci fıkrası gereği 2020 yılı için beşeri tıbbi ürünlerin fiyatlandırılmasında kullanılan 1 (bir) Avro değeri 3,4037 TL'den 3,8155 TL'ye artırılmıştır. Beşeri Tıbbi Ürünlerin Fiyatlandırılmasına Dair Karar'ın 2 nci maddesinin yedinci fıkrasında bahsi geçen 11,75 TL ve 6,15 TL değerleri, Beşeri Tıbbi Ürünlerin Fiyatlandırılmasına Dair Karar'ın 2 nci maddesinin onuncu fıkrası gereği Avro değerinde yapılan değişiklik oranında artırılarak 13,17 TL ve 6,89 TL olarak güncellenmiştir. Geçerli olacak yeni depocuya satış fiyatının, mevcut depocuya satış fiyatının eski Avro değerine bölündükten sonra yeni Avro değeri ile çarpılarak hesaplanması kararı alınmıştır. Yeni fiyatlar 19.02.2020 tarihinden itibaren geçerlidir.”


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Karaköprü’de hedef Artvin HopasporÖnceki Haber

Karaköprü’de hedef Artvin Hopaspor

Ek öğretmen ataması yapılacakSonraki Haber

Ek öğretmen ataması yapılacak

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar