Şanlıurfa
DOLAR32.4504
EURO34.829
ALTIN2438.6

MEB açıkladı: Ortak sınavlarda açık uçlu soru dönemi başlıyor

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
MEB açıkladı: Ortak sınavlarda açık uçlu soru dönemi başlıyor
Abone ol
MEB öğrencilerin gelişimini takip etmek, müfredatın işlenmesinde okullar arasında bütünlük sağlamak ve uygulama birliği oluşturmak amacıyla 26-27 Mart’ta yapılacak ülke geneli ortak sınavlarda ilk kez öğrencilerin cevapları kendi cümleleriyle yazacakları açık uçlu ve kısa cevaplı sorular kullanılacak.

MEB Ölçme, Değerlendirme ve Sınav Hizmetleri Genel MüdürüKemal Bülbül, 26-27 Mart 2024'te ülke genelinde ortak düzenlenecek ikinci dönembirinci yazılılarına yönelik açıklamalarda bulundu.

Ölçmede esas amacın öğrenciye geri bildirim vermek vesınıf genelinde eksik öğrenmeleri ortaya çıkarabilmek olduğunu vurgulayanBülbül, "Bu amaçla yayımladığımız Milli Eğitim Bakanlığı Ölçme veDeğerlendirme Yönetmeliği'ne yansıyan hükümler doğrultusunda daha iyi bir ölçmeyapabilmek için açık uçlu soru sistemine geçtik. Ortaokul ve liselerde,öğretmenler tarafından hazırlanan tüm sınavlarda sorular açık uçlu ya da kısacevaplı sorulardan oluşacak şekilde oluşturulması esasını getirdik."hatırlatmasını yaptı.

Ortaokul ve liselerdeki ortak sınavların "ülkegenelinde", "il ve ilçe genelinde" ve "okul genelinde"olmak üzere üç şekilde yapılması esasını getirdiklerini anlatan Bülbül,"Burada yeni bir sınav uygulaması getirmedik. Ülke genelindeki ortaksınavlarla öğrencilerin ilan ettiğimiz kademelerdeki derslerinden birinibakanlık olarak yapıyoruz." dedi.

Bülbül, ilk dönem ülke geneli ortak yazılı sınavlarıplanlandığı şekilde çoktan seçmeli sorularla yaptıklarını belirterek, 26-27Mart'ta yapılacak ikinci dönem ülke geneli ortak sınavları da daha önceplanlandıkları şekilde öğrencilerin cevapları kendi cümleleriyle yazacaklarıaçık uçlu ve kısa cevaplı sorularla yapacaklarını bildirdi.

Bakanlıkça alınan karar gereği, ülke genelinde 6. sınıfTürkçe ve matematik dersleri ile 9. sınıf Türk dili ve edebiyatı ve matematikderslerinin ikinci dönem birinci yazılılarının Bakanlık tarafından ortak yazılısınavlar kapsamında yapılacağını anımsatan Bülbül, bu kapsamda sınavtarihlerinin de belirlendiğini söyledi.

Bülbül, 26 Mart 2024 Salı günü 6. sınıf Türkçe ile 9.sınıf Türk dili ve edebiyatı, 27 Mart 2024 Çarşamba günü ise 6. sınıf matematikile 9. sınıf matematik derslerinden ülke genelinde ortak sınav yapılacağınıdile getirdi.

 

Ülke geneli ikinci dönem ortak sınavlarda ilk dönemdenfarklı olarak 6. sınıf Türkçe dersinde çoktan seçmeli soruların yanı sıra açıkuçlu ve kısa cevaplı soruların sorulacağını aktaran Bülbül; 6. sınıf matematik,9. sınıf Türk dili ve edebiyatı ile 9. sınıf matematik dersleri için ise açıkuçlu ve kısa cevaplı soruların kullanılacağını anlattı.

Genel Müdür Bülbül, ülke geneli ortak yazılı sınavsorularının nasıl hazırlandığına ilişkin soru üzerine, şu bilgileri paylaştı:"Bakanlıkça ülke genelinde ortak yapılacak yazılı sınav soruları GenelMüdürlüğümüzde görevli alan uzmanlarınca hazırlanmaktadır. Bu sorular, 20 Şubat2024'te 'odsgm.meb.gov.tr' adresinde yayımlanan konu soru dağılımtablolarındaki konu ve kazanımlara uygun olarak hazırlanmakta, hazırlanan sorularörneklem olarak seçilen okullarda pilotlanmakta ve gerekli analizler yapılaraknihai sınav sorularına karar verilmektedir."

Genel Müdür Bülbül, "açık uçlu sorularınkullanıldığı ve ülke geneli ortak yapılan sınavların değerlendirme işlemlerininnasıl yapılacağına ilişkin soruyu yanıtlarken, sınavların değerlendirilmesindeönemli detayların bulunduğunu belirtti. Bülbül, şunları söyledi:"Bakanlığımız, ilk defa bu yıl açık uçlu ve kısa cevaplı soruların yeraldığı ülke geneli ortak yazılı sınavlar yapacak. Bu kapsamda ortak sınavlarındeğerlendirme işlemleri iki şekilde yapılacak. 6. sınıf Türkçe dersi ortakyazılı sınavının puanlama işlemleri, ülke genelinde ortak olacak. Burada açıkuçlu soruların değerlendirilmesinde görev alacak öğretmenlere puanlamaeğitimleri verilecek ve her bir öğrenci cevabı sistem üzerinden bağımsız ikipuanlayıcı tarafından puanlanacak. Öğrenci cevabına yönelik tutarsız birpuanlama olması durumunda ise cevap üst puanlayıcı rolündeki görevli tarafındandeğerlendirilecek ve nihai karar verilecektir. Böylelikle puanlama işlemlerindehata payımız olmayacak.

Ülke genelinde ortak yapılacak ve açık uçlu ve kısacevaplı soruların kullanıldığı diğer sınavların '6. sınıf matematik, 9. sınıfTürk dili ve edebiyatı ile 9. sınıf matematik' değerlendirme işlemleri ise okulmüdürlüklerinin alacağı karar doğrultusunda eğitim kurumu sınıf, alanzümreleri, ilgili dersin öğretmenleri ya da komşu okul eğitim kurumu sınıf,alan zümre öğretmenleri tarafından yapılacak."

Bülbül, sınav uygulamasının görevli öğretmenlerce nasılyapılacağına ilişkin "Bu durumu birinci dönem tecrübe ettik ve hiçbirsorun yaşamadık. 6. sınıf Türkçe dersi ortak yazılı sınavına ait öğrenci cevapkâğıtlarının basımı ise il ölçme değerlendirme merkezi müdürlüklerinceyapılacak." bilgisini verdi. 

Genel Müdür Bülbül, Türkçe dersi 6. sınıf ortak yazılısınav sonuçlarının "ortakyazilisinav.meb.gov.tr" adresinde okulmüdürlüklerinin erişimine açılacağını ve alan öğretmenlerince e-Okul sistemineişleneceğini bildirdi.

 

Bülbül, 6. sınıf matematik, 9. sınıf Türk dili veedebiyatı ile 9. sınıf matematik derslerinin ortak yazılı sınav sonuçlarınınise ilgili dersin öğretmenlerince e-Okul sistemine işleneceğini ve öğrencilerebildirileceğini sözlerine ekledi.

 


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Nihat Çiftçi: bize iftira atanlar, bu gün bu projeyi kurtuluş olarak görüyorlarÖnceki Haber

Nihat Çiftçi: bize iftira atanlar, bu gü...

UÇG’den nisan ayı için planlama önerisiSonraki Haber

UÇG’den nisan ayı için planlama önerisi

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar