Şanlıurfa
DOLAR32.347
EURO34.7909
ALTIN2390.1

Tarihi kilisenin yıkılma tehlikesi meclis gündemine taşındı

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Tarihi kilisenin yıkılma tehlikesi meclis gündemine taşındı
Abone ol
Şanlıurfa’da kendi kaderine terk edilen, definecilerin saldırısı altındaki tarihi Germuş Kilisesi, yıkılma tehlikesiyle karşı karşıya kaldı. CHP’li vekil Mahmut Tanal, konuyu Meclis’e taşıdı.

CHP Şanlıurfa Milletvekili Av. Mahmut Tanal, kendikaderine terk edilen, definecilerin saldırısıyla yıkılma tehlikesiyle karşıkarşıya kalan Şanlıurfa’nın tarihi Germuş Kilisesi’ni TBMM’ye taşıdı.

Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy tarafındanyanıtlanması talebiyle Meclis Başkanlığı’na soru önergesi sunan Tanal,Şanlıurfa’nın Haliliye ilçesinde bulunan, Surp Asdvadzadzin Kilisesi olarak dabilinen Germuş Kilisesi’nin korunmayarak tahribata uğradığı iddialarını hatırlatarak,Bakanlığın tarihi ve kültürel değeri olan bir mabedi neden kaderine terkettiğini, bu hususun Anayasadaki “Tarih, kültür ve tabiat varlıklarınınkorunması” başlıklı 63. maddesine aykırı olup olmadığını sordu.

İçerisinde Germuş Kilisesi’nin de bulunduğu Şanlıurfa iliHaliliye ilçesi Dağeteği Mahallesi’nin, 23 Ekim 2011 tarihli 28093 sayılı ResmîGazete’de yayımlanan kararla “Turizm Merkezi” olarak kabul edilmiş olmasınarağmen, Germuş Kilisesi’nin denetimsizlik sebebiyle define arayan kişilertarafından tahrip edildiği iddialarını anımsatan Tanal, “Tahribata karşı nedentedbir alınmamıştır? Şanlıurfa’da tarihi ve kültürel varlıkların kendi kaderineterk edilmesi, tahribata karşı korunmaması, bölgedeki kültür turizmininbaltalanmasına sebebiyet vermeyecek midir? Bakanlığınız, Germuş Kilisesi’nindaha fazla tahrip edilmemesi için hangi tedbirleri alacaktır?” sorularınıyöneltti.

 

Germuş Kilisesi’nin kubbesinin çöktüğü iddialarının doğruolup olmadığını soran Tanal, Germuş Kilisesi’nin restorasyon çalışmalarının nezaman başlayacağına ilişkin bilgi talep etti. Tanal, “Yok olma noktasına gelenGermuş Kilisesi’nin ivedi olarak koruma altına alınmasına ilişkinçalışmalarınız var mıdır? Bu çalışmalar ne zaman hayata geçirilecektir? Şayetyoksa koruma altına alınmadığı takdirde telafisi imkânsız tarihi ve kültürelkayıplar yaşanacağı açık değil midir?” diye sordu.

 Germuş Kilisesi’nin içindeki ve çevresindeki eskimezarlıkların bulunduğu arazilerin imara açıldığı iddialarını da soran Tanal,“Anayasamızın 63. maddesi uyarınca kültür ve tabiat varlıklarını korumaklagörevli olan Devlet’in, kültürel ve tarihi öneme sahip Germuş Kilisesi’nin dahada tahrip edilmesine yol açacak bu karar, Anayasamızın ihlal edilmesi anlamınagelmiyor mu?” sorusunu yöneltti.

 

2021 yılında incelemelerde bulunduğu Germuş Kilisesi’nirestore edeceklerini açıklayan Şanlıurfa Büyükşehir Belediye Başkanı ZeynelAbidin Beyazgül, “Planlanan çalışmalarla şehrimiz yeni bir destinasyon(gidilecek yer) kazanacak” demişti.

Şanlıurfa’yı ziyaret eden dönemin Çevre, Şehircilik veİklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum ise “Germuş kilisemiz var. Kilisemizinrestorasyonu için de 10 milyon lira hibe desteği sağlayacağız ve bu kilisemizide inşallah Şanlıurfa’mıza kazandırmış olacağız” açıklamasını yapmıştı. GermuşKilisesi’ni inceleyen dönemin Şanlıurfa Valisi Salih Ayhan da “İlimizin tarihive kültürel değerlerinden olan Germuş Kilisesi’ni turizme kazandıracağız”ifadelerini kullanmıştı.


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Urfa’da otomobil ile motosiklet çarpıştı!Önceki Haber

Urfa’da otomobil ile motosiklet çarpıştı...

Urfa’da deprem!Sonraki Haber

Urfa’da deprem!

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar