Şanlıurfa
DOLAR32.2053
EURO35.1156
ALTIN2500.6

Urfa’da sıcaklıklar artınca palızaya da ilgi arttı

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Urfa’da sıcaklıklar artınca palızaya da ilgi arttı
Abone ol
ÖZEL HABER | Haziran ayının gelmesiyle kavurucu sıcakların etkili olmaya başladığı Şanlıurfa’da vatandaşlar ”bici bici” olarak da bilinen yöresel soğuk tatlı palıza ile serinliyor.

ŞANLIURFA – Kavurucu sıcakların etkisini göstermeye başladığı Şanlıurfa’davatandaşların serinlemek için soğuk servis edilen palıza tatlısına talebiarttı.

Türkiye’nin en sıcak illerinden biri olan Şanlıurfa’davatandaşlar bunaltıcı sıcaklara karşı serinlemek için soğuk içecek veyiyeceklere yöneldi. Yaz mevsiminde soğuk tatlılarından biri olan palıza, yazsıcaklarından bunalanlar için vazgeçilmez bir tatlı haline geldi.

Rendelenmiş buz üzerine dökülen şurup, gül suyu tabanındapişmiş nişastanın bir araya gelmesinden elde edilen palıza, vatandaşların bumevsimde etkili olan sıcaklılara karşı biraz olsun serinlemek için enpopülerler tercihleri arasında. Tabağı 10 ila 20 lira arasında satılan tatlıyiyeceğe en çok da turistler ilgi gösteriyor.

Şanlıurfa’da palıza hazırlayıp satan seyyar satıcılardan Mazlum Akan, sıcaklıklarınartmasıyla soğuk tatlıya da ilginin çoğaldığını söyledi.

BİHA’ya konuşan Akan, “Türkiye’nin en sıcak illerdenbirisi Urfa’dır. Hava sıcaklıları yüksek olduğu için insanlar serinlemek içinbuzlu içeceklere yöneliyor. Biz de bu mevsimde serin yiyecek olan palızayıhazırlayıp satmaya başladık” dedi.

Akan, yöresel tatlının içerisinde gül suyu, vanilya,kırmızı boya gıdası, nişasta tatlandırıcı, muz bulunduğunu anlattı.

“Vatandaşlar sıcaklıklara karşı serinlemek için palızayı talepediyor” diyen Akan, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Palıza hem tatlı hem de serinleticidir. Palızanın üstüneçeşitli meyvelerde konulabilir. Palızanın tabağı 20 liradır. Buradan geçeninsanlar parası yoksa ücretsiz olarak veriyorum. Balıklıgöl’de bici bicisattığım için şehre gelen turistler yoğun ilgi gösteriyor.”

2 su bardağı buğday nişastası

1 su bardağı su

1 litre süt

2 su bardağı toz şeker

2 su bardağı su

Bir tencereye su, süt ve nişasta boşaltılarak ateşinüzerinde karıştırılır. İyice kaynatılıp kıvam alıncaya kadar pişirildiktensonra bir tepsiye boşaltılır, birkaç saat soğuyup şekil alabilecek halegeldikten sonra küçük küpler şeklinde doğranır. İki bardak şekerin üzerine ikibardak su boşaltılır ve kaynatılır. Kaynayan şerbet soğuduktan sonra içinepembe gıda boyası, şeker boyası konulabileceği gibi meyve suları katılarak dadaha çok buzlu/soğuk olarak yenilebilir. Soğuk şerbet palızanın üzerinedökülür. Üzerine muz, çilek gibi meyveler konulabilir.

BİHA


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Eyyübiye’de 24 parkta bitkisel peyzaj düzenlemesi tamamlandıÖnceki Haber

Eyyübiye’de 24 parkta bitkisel peyzaj dü...

Dolar haftaya yine rekorla başladıSonraki Haber

Dolar haftaya yine rekorla başladı

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar