Şanlıurfa
DOLAR32.382
EURO35.0567
ALTIN2326.1
Abdulkadir Selvi

Abdulkadir Selvi

Mail: [email protected]

Liderler ne konuştu? 28 Şubat tarihi doğru mu?

Liderler ne konuştu? 28 Şubat tarihi doğru mu?

 

Altı muhalefet liderinin çalışma yemeğinin perde arkası ortaya çıkmaya başladı. Toplantının başında Kılıçdaroğlu ev sahibi sıfatıyla bir açılış konuşması yapmış. Bir anlamda da toplantının çerçevesini çizmiş. Güçlendirilmiş Parlamenter Sistem’e ilişkin başlıkların ele alınacağını ve bundan sonrasına ilişkin sürecin yol haritasının belirleneceğini ifade etmiş.

Millet İttifakı’nın yumuşak karnı Parlamenter Sistem’e dönüş değil. O konuda mutabakat var.

CUMHURBAŞKANI ADAYLIĞI KONUSU

Millet İttifakı’nın yumuşak karnı cumhurbaşkanı adaylığı. Bir çatlak yaşanacaksa o konuda yaşanacak. Kılıçdaroğlu bunu çok iyi biliyor. Kendi açısından da akıllı bir strateji yürütüyor. Cumhurbaşkanı adaylığını ortaya atıp kriz çıkarmak yerine önce 6 partinin ittifak kurmasını sağlıyor. Birkaç kaynaktan kontrol ettim, toplantıda cumhurbaşkanı adaylığı konusuna girilmemiş. Bu konuda çekinceleri olan Davutoğlu dahi açmamış.

Kılıçdaroğlu şartlar olgunlaştıktan sonra bu kez kendi cumhurbaşkanı adaylığını masaya sürecek. Ekrem İmamoğlu’nun altından halıyı çekiyor. Çok akıllı gidiyor.

İKİNCİ AŞAMA

Bundan sonraki ikinci adım 28 Şubat’ta liderlerin ortak açıklaması olacak. Ama iş orada bitmeyecek. Yol haritasını belirlemek üzere bir heyet oluşturulacak. Bu heyet aynı zamanda seçime kadar yapılacak olan çalışmaları koordine edecek.

Tüm bunlar ne anlama geliyor? Kılıçdaroğlu, diplomaside kullandığımız güven artırıcı önlemleri siyasette uyguluyor.

LİDERLER AYDA BİR TOPLANACAK

Peki bu süreçte liderler ne yapacak? Ahlatlıbel Zirvesi’nde alınan kararlardan biri de bu. Bence en önemlisi.

Liderlerin her ay bir araya gelmesi kararı alınıyor. Seçim süreci yaklaştığında bu toplantılar sıklaştırılabilir ama bu süreçte her ay bir kez toplanma kararı alıyorlar. Süreci birlikte yönetmek için. Ayrıca muhalefet liderleri, iktidarın her an erken seçim kararı alabileceğini belirtip her ay bir araya gelinmesi fikrini destekliyorlar.

Bu toplantılar dönüşümlü olacak gibi. İlk toplantıya Kılıçdaroğlu ev sahipliği yaptı. 28 Şubat’taki ortak açıklamadan sonraki ikinci toplantıya Meral Akşener’in ev sahipliği yapması bekleniyor. Sırayla diğer liderler toplantıyı koordine edecekler.

YOL HARİTASI

Bu arada liderlerin altında yol haritasını belirlemek üzere bir heyet çalışma yapacak. Bu heyet; seçim yasası, siyasi partiler yasası, hukuk reformu gibi konularda bir heyeti oluşturacak. Ekonomiyle ilgili ayrı bir heyet kurulacak. Bu tür çalışmaları organize edecek.

ÜÇ İTTİFAK, TEK SEÇİM

Üç ittifak söz konusu. Cumhur İttifakı, Millet İttifakı ve HDP’nin etrafında oluşacak üçüncü ittifak. Ama bu sizi yanıltmasın. Tek seçim olacak. O da Erdoğan gitsin mi gitmesin mi seçimi.

Altı muhalefet liderinin çalışma yemeğine davet edilmediği için, “HDP’yi yok sayan, HDP’yle müzakere yürütmeyi planına koymayan bir anlayışın Türkiye’ye nasıl bir gelecek vaat ettiğini açıklaması gerekiyor” diye açıklama yapan HDP Eş Genel Başkanı Mithat Sancar’ın tavrı da kafanızı karıştırmasın. Mithat Sancar, HDP tabanının gazını almaya dönük bir çıkış yaptı.

HDP’DEN ORTAK CUMHURBAŞKANI ADAYLIĞI

Çünkü Mithat Sancar aynı konuşmasının “ortak cumhurbaşkanı adayı” fikrine açık olduklarını söylüyor. “Cumhurbaşkanlığı seçimi için bütün muhalefet partileriyle diyalog ve müzakere istiyoruz. Eğer muhalefet partileri bizlerle geçiş sürecini, önümüzdeki dönemin temel ilkelerini, seçime kadar olan dönemdeki haksızlıkların ve tahribatların tamiri konusunu müzakere ederlerse ortak aday fikrine de açığız” diyor. HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan’ın da bu yönde konuşmaları var. Buldan, “Tutum belgemizde ortaya koyduğumuz ilkeleri kabul edecek olan bir adayla tabii ki görüşür, müzakere ederiz” demişti.

Zaten 2023 seçimlerinin püf noktası cumhurbaşkanlığı seçimi. Meclis’e girme konusunda HDP’nin de bir sorunu yok, CHP’nin de.

SANCAR’IN MESAJI NASIL DEĞERLENDİRİLDİ

Altı lider toplantıya girmeden önce Mithat Sancar’ın konuşmasından haberdarlar. O nedenle sürpriz karşılanmıyor. Hatta HDP’nin ortak cumhurbaşkanı adaylığı konusunda açık çek verdiği şeklinde değerlendiriliyor. Zaten Kılıçdaroğlu da, “HDP’yi yok saymıyoruz. HDP’yle de görüşüyoruz. İhtiyaç olduğunda yine görüşeceğiz. Onlar görüşlerini paylaşmak isterlerse bize gelebilirler, ihtiyaç olduğunda biz gideriz. Görüşlerimizi paylaşırız. Kamuoyuyla da zaten paylaşıyoruz. Bir sorun yok” dedi. Böylece karşılıklı olarak çiçek attılar.

Altı lider toplantı yaptı ya, orada bir de boş koltuk vardı. HDP’ye ayrılmış olan. O nedenle toplantıyı altı artı bir toplantısı olarak değerlendirmek gerek.

PLAN İŞLİYOR

Meral Akşener’in de önerdiği gibi HDP üçüncü ittifak olarak seçimlere girecek. Böylece dindar Kürt oylarının AK Parti’ye gitmesinin önünde bir baraj oluşturacak. Ama cumhurbaşkanı adayı çıkarmayıp Millet İttifakı’nın adayını destekleyecek. Çünkü küresel sistem Erdoğan’ın tasfiyesini istiyor. Patronları aynı. Biden ne demişti? Erdoğan’ı darbeyle değil, demokratik yollardan tasfiye etmek için muhalefetle işbirliği yapmalıyız demişti. O plan işliyor.

28 ŞUBAT ÖZELLİKLE Mİ SEÇİLDİ

6 lider, Güçlendirilmiş Parlamenter Sistem’e dönüşle ilgili mutabakat metnini 28 Şubat’ta açıklayacaklar. Demokrasi tarihimize kara leke gibi geçen tarihler vardır. 27 Mayıs, 12 Mart, 12 Eylül gibi. 28 Şubat da onlardan biridir.

Bu tarihi özellikle mi seçtiler bilmiyorum ama 28 Şubat günü Parlamenter Sistem’e dönüşle ilgili mutabakatı açıklamak ne kadar doğru bir karar?

28 Şubat’ta Parlamenter Sistem vardı. 28 Şubat’ta darbeci generallerin hesap sorduğu bir başbakan vardı. Şimdi ise darbeci generallerden hesap soran bir cumhurbaşkanı var.

28 Şubat tarihi seçilince 28 Şubat’ın mağduru olan Meral Akşener ne düşündü acaba? Akşener’in İçişleri Bakanı olduğu Refahyol hükümeti, 28 Şubat darbesiyle devrilmişti.

Erbakan’ın partisi olma iddiasındaki SP Genel Başkanı olan Temel Karamollaoğlu ne düşündü acaba?

Bence 28 Şubat tarihini yeniden değerlendirmelerinde yarar var. Çünkü ne yaparlarsa yapsınlar, 28 Şubat damgasını yerler.

ELEKTRİK İNDİRİMİ ÇARŞAMBA GÜNÜ

BİR süre önce yazdığımız KDV indirimi Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından açıklandı. Gıdada KDV oranı yüzde 1’e indirildi. Bu arada gübre fiyatlarındaki yüzde 30 indirim hak ettiği kadar tartışılmadı ama çok önemli. Şimdi sırada elektrik faturalarındaki indirim var. Ticari işletmeler ile cemevi, dernek ve vakıfların faturalarındaki düzenleme çarşamba günü yapılacak Kabine Toplantısı’ndan sonra Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından açıklanacak.

Facebook Yorum

Yorum Yazın

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar