Şanlıurfa
DOLAR32.5385
EURO34.9785
ALTIN2439.3
Abdulkadir Selvi

Abdulkadir Selvi

Mail: [email protected]

Nureddin Nebati iş dünyasıyla ne konuştu?

Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati iyi bir başlangıç yaptı. Gömleğin ilk düğmesini doğru ilikledi. Dilerim devamı da aynı şekilde gelir.

Meclis’teki bütçe görüşmelerinde iktidar ve muhalefeti kucaklayan bir konuşma yaptı. “Çok değerli muhalefet partisi milletvekillerine ve AK Parti grubuna, değerli ortağımıza teşekkür ediyorum. Eski milletvekilinize sahip çıktınız. Beni saygıyla, hoşgörüyle dinlediniz. Bu güzelliği Rabbim daim eylesin” dedi.

Hazine ve Maliye Bakanı olduğunda Nureddin Nebati’nin, “ateşten gömlek” giydiğini söylemiştim. Nebati kucaklayıcı üslubuyla giydiği ateşten gömleğe muhalefetin de kredi tanımasını sağladı.

Nureddin Nebati cumartesi günü iş dünyasının temsilcileri ile bir araya gelmişti. Önümüzdeki hafta da bankacılarla toplantı yapacağını öğrendim. İstişare sürecini ekonominin diğer paydaşlarıyla da sürdürecek.

EKONOMİ YÖNETİŞİMİ

Ekonomide dev dalgalanmaların yaşandığı bir dönemde en çok buna ihtiyacımız var. Çünkü ekonominin önündeki en önemli sorun belirsizlik. Ekonominin yarısı güven demektir. Şu süreçte ekonominin en çok ihtiyaç duyduğu şey güven iklimi. Hem belirsizliğin giderilmesi hem de güven ikliminin sağlanması açısından diyaloğa her zamankinden daha çok ihtiyaç var. O nedenle Bakan Nebati’nin kucaklayıcı tarzı ve üslubu doğru. Ekonomiyi, ekonominin aktörleriyle birlikte yönetme anlamında buna ekonomi yönetişimi demek daha doğru bir tanım olacak.

İŞ DÜNYASI NELERİ GÜNDEME GETİRDİ

Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati’nin iş dünyasıyla yaptığı toplantının yelpazesine baktım. Şu mahalleden, bu mahalleden gibi bir ayrım yapılmamış. İş dünyasının önde gelen isimleri, sektör temsilcileri, STK başkanları ve banka genel müdürlerinden oluşan 67 kişi katılmış.

Ekonomik sorunlar tüm çıplaklığı ile anlatılmış. Yeni ekonomik modelin başarısının en az 2 yıl sonra görüleceği ifade edilmiş.

Bazı bankacılar kur baskısından yakınmış. Kur baskısının işleri zorlaştırmaması için Merkez Bankası’nın faizler konusunda daha esnek davranmasını önermiş.

Enerji maliyetlerindeki yükseliş dikkate getirilmiş.

Belirsizlikten şikâyet edilmiş. Dövizdeki yükselişin maliyet hesaplarını altüst ettiği belirtilmiş. Dövizdeki belirsizliğin ortadan kaldırılması istenmiş.

MALİYE BAKANI’NIN MESAJLARI

* Hazine ve Maliye Bakanı Nebati, toplantının başında yeni ekonomi modeliyle ilgili iki buçuk saat süren kapsamlı bir sunum yapmış. Bir anlamda yedi buçuk saat süren toplantının üçte biri Bakan’ın sunumuyla geçmiş.

Nebati zaten ekonomi bakan yardımcısıydı. Ayrıca düşük faiz, yüksek büyüme olarak tarif edilen üretim ekonomisi modelini savunan birisiydi. O nedenle yeni modeli iş dünyasına anlatmasının zor olduğunu zannetmiyorum. Peki ihtiyaç var mıydı? Vardı. Hatta daha önce yapılmalıydı. Piyasanın desteği sağlanarak yeni modele geçilmeliydi. O zaman olmadı ama en azından bundan sonra belirsizliğin ortadan kaldırılması için gerekli.

FAİZLER NE OLACAK

Bazı bankacılardan gelen Merkez Bankası’nın faizler konusunda daha esnek olması önerisine Nureddin Nebati yanıt vermiş. Faizlerin düşürülmesi kararından kesinlikle geri dönüş olmayacağının altını çizmiş. İş dünyasıyla toplantıda en çok öne çıkan başlıklardan biri Nureddin Nebati’nin, “Faiz sarmalına izin verilmeyecek” sözü olmuş. Zaten toplantının başında yaptığı kapsamlı sunumda da yeni ekonomi modelini düşük cari açık ve yüksek büyüme olarak özetlemiş.

MADDE MADDE MESAJLAR

Toplantıya katılan iş dünyasının temsilcileriyle yaptığım görüşmelerden çıkardığım ana başlıkları maddeler halinde sıralamak istiyorum:

1- Serbest piyasa ekonomisinin prensiplerinden taviz verilmeyecek.

2- Sermaye kısıtlaması, dövize müdahale söz konusu değil.  Bakan Nebati bankalardaki döviz mevduatı hesaplarına müdahale ve sermaye kısıtlamasına dönük spekülasyonların hatırlatılması üzerine, döviz mevduatı hesaplarına müdahale ve sermaye kısıtlamasının söz konusu olmayacağını söylüyor. Güvence veriyor.

3- Önümüzdeki günlerde piyasalardaki dalgalanmanın azalacağını söylüyor. Alınan tedbirlerle durulmanın sağlanacağını ifade ediyor.

4- İhracata dayalı büyüme ve döviz gelirlerinin artması nedeniyle Türkiye’nin en önemli sorunu olan ‘Cari İşlemler’ dengesinde kalıcı iyileşme sağlanacağını söylüyor.

5- “Üretim ve istihdam artacak. Makro dengeler güçlenecek” diye konuşuyor.

6- Büyüme hedefi aşılacak, enflasyon düşecek diyor.

7- Bakan Nebati, ekonomik dalgalanmanın tüm yükünün özel sektör tarafından çekilmesine izin vermeyeceklerini ifade ediyor. Özel sektörün yükünü hafifletecek düzenlemelerin devreye sokulacağını anlatıyor.

“Devlet her alanda destek verecek” diyor.

FİYAT FARKI KARARNAMESİ GELİYOR

* Cumhurbaşkanı Erdoğan, kabine toplantısından sonra kamuya iş yapan müteahhitlerle ilgili olarak fiyat farkı kararnamesi çıkarılması talimatını vermişti.

İnşaat sektörü hem demir, çelik ve çimento başta olmak üzere girdilerdeki artıştan hem de dövizdeki anormal yükselişten etkilendi. Kamudan ihale alırken dolar kurunu sekiz buçuk ya da en fazla dokuzdan tutanların hesapları dolar 14 liraya dayanınca altüst oldu. Zor durumda kaldılar. Bu durum sadece inşaat sektöründe yaşanmıyor. Sağlık dahil olmak üzere kamuya iş yapan tüm firmaların en önemli sorunu haline gelmiş durumda.

Toplantıda inşaat sektörünün temsilcileri bu konuyu gündeme getiriyor.

Nureddin Nebati, “Kamuya iş yapan firmaların sorunlarını çözeceğiz” diyor. Fiyat Farkı Kararnamesi konusu masaya yatırılıyor. İş dünyasından çıkarılacak fiyat farkı kararnamesinde firmalara “tasfiye” hakkının tanınması önerisi geliyor. Nureddin Nebati, tasfiye önerisine sıcak bakmadıklarını çünkü daha sonra çok pahalıya mal olduğunu ifade ediyor. İş dünyasından bu kez tasfiye yerine devir hakkının getirilmesi önerisi geliyor. Nebati bunun üzerinde çalışabileceklerini söylüyor.

Kamuya iş yapan firmalar şimdi acilen fiyat farkı ve tasfiye kararnamesinin çıkmasını bekliyor.

ASGARİ ÜCRET RAKAMIM TUTACAK MI?

ASGARİ 
ücretin bugün açıklanması bekleniyor. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, “Toplumun beklentilerini karşılayan ciddi bir asgari ücret artışı yapacağız” dedi. Ankara’da bazı rakamlar konuşuluyor. Benim kulağıma 4 bin 70 TL gibi bir şey geldi. Dilerim daha çok olur ama ben duyduğumu söyleyeyim.

Facebook Yorum

Yorum Yazın

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar