Şanlıurfa
DOLAR32.2053
EURO35.1156
ALTIN2500.6

Asgari ücret ikinci toplantısı ne zaman?

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Asgari ücret ikinci toplantısı ne zaman?
Abone ol
Asgari ücretin 2021 yılında ne kadar olacağının belirlenmesi için çalışma yürüten Asgari Ücret Tespit Komisyonu ikinci toplantısı ne zaman yapılacak? TİSK'in asgari ücret teklifi ne olacak?

Komisyonu'nun ikinci toplantısı ne zaman yapılacak? İlk toplantı gibi ikinci toplantı da çevrim içi mi yapılacak? Toplantı saat kaçta başlayacak? TİSK'in asgari ücret teklifi ne olacak? Ayrıntılar haberin devamında...

ASGARİ ÜCRET TÜM KESİMİ YAKINDAN İLGİLENDİRİYOR

2021 yılında tüm çalışanların maaşının belirlenmesinde etkili olacak olan asgari ücretin belirlenmesi için Asgari Ücret Tespit Komisyonu çalışmalarını sürdürüyor. Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk başkanlığında toplanan Asgari Ücret Tespit Komisyonu'nda işçi tarafını Türk-İş, işveren tarafını ise TİSK temsil ediyor. Pandemi sebebiyle toplantı bu sene ilk kez çevrim içi ortamda yapılıyor.

İLK TOPLANTI 4 ARALIK'TA YAPILDI

Asgari Ücret Komisyonu'nun ilk toplantısı 4 Aralık Cuma günü, Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk'un başkanlığında, Türkiye İşçi Sendikaları Konfederasyonu (Türk-İş) Genel Eğitim Sekreteri Nazmi Irgat, Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu (TİSK) Genel Sekreteri Akansel Koç ve komisyon üyeleri ile gerçekleştirildi.

Advertisement

İKİNCİ TOPLANTI NE ZAMAN?

Asgari Ücret Tespit Komisyonu'nun ikinci toplantısı bugün gerçekleştirilecek. Saat 14:00'da başlaması beklenen toplantının yine online olarak yapılması bekleniyor. İlk toplantıya Çalışma Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk başkanlık yaparken, ikinci toplantıya Çalışma Genel Müdürü Nurcan Önder başkanlık yapacak. Toplantıda, TİSK heyeti dünya ve Türkiye'deki ekonomik ve sosyal görünüme dair paylaşımda bulunup, görüşlerini sunacak. Hazine ve Maliye ile Ticaret bakanlıklarının da ekonomik veri ve raporları komisyona sunması bekleniyor.

ASGARİ ÜCRET RAKAMI BELLİ OLACAK MI? UZLAŞI SAĞLANMAZSA NE OLACAK?

2021 yılında uygulanacak asgari ücret rakamının ikinci toplantı ile netlik kazanması bekleniyor. İşverenin de ekonomik beklentilerini komisyonda belirtmesinin ardından asgari ücrete yapılacak zam oranı da belli olması bekleniyor. Görüşmelerden önce asgari ücrette uzlaşı temenni edilmişti. Asgari ücrette Türk-İş ve TİSK uzlaşı sağlayamazsa üçüncü toplantı hükümeti temsil eden Aile, Çalış ve Sosyal Hizmetler bakanlığı ev sahipliği ile yapılacak. Hükümetin tam uzlaşı için aracı olacağı toplantı sonrasında Çalışma Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk 2021 Asgari Ücret miktarını kamuoyuna açıklayacak.

ÜÇÜNCÜ TOPLANTI NE ZAMAN?

Asgari ücretin tespiti için işveren tarafının görüşünün alınacağı toplantıdan sonra üçüncü toplantı 22 Aralık'ta yapılması bekleniyor.

TÜRK-İŞ ASGARİ ÜCRETTE NE DÜŞÜNÜYOR?

İşçi ev sahipliğinde yapılan ilk Asgari Ücret Tespit Komisyonu toplantısında Türk-İş asgari ücret konusunda görüşünü paylaşmıştı. Türk-İş Genel Eğitim Sekreteri Nazmi Irgat, "Asgari ücretten tasarruf beklenmemeli" ifadelerini kullanarak işçinin taleplerinin karşılanmasını ve ekonomik gerekçelerin ileri sürülmesini reddetti.

Irgat ilk toplantıda şu ifadeleri kullandı:

Adil olmayan uygulamalardan biri olan asgari ücreti düzeltmek için bugün önümüzde bir fırsatımız var.

Hayatlarını tehlikeye atarak çalışanlara, emeklerinin karşılığını ödemenin zamanı.

Her kriz döneminde yaşandığı gibi düşük gelirliler, işçiler, emekçiler mağdur oluyor.

Krizin faturası her zaman olduğu gibi işçilere kesiliyor. İşten çıkarma yasağı geldi ama sendikasız iş yerlerinde ücretsiz izne çıkarılan insanlar, asgari ücretin yarısını bile alamamakta. İşçilerin onayı alınmadan, işveren iradesiyle çıkarıldığı ücretsiz izinde günlük 39 lira nakdi ücret desteği sağlandı.

Ele geçen aylık 1,168 liralık bu destek yetersiz kaldı.

Sayın Bakanım, siz aynı zamanda aileden sorumlu bakansınız. Bu gelir düzeyiyle bir ailenin geçinmesi mümkün müdür?

Fedakarlıksa bu ekonomik kriz döneminde servetine servet katanlar yapsın. İşçinin daha fazla fedakarlık yapacak takati kalmadı.

İŞVEREN İLK TOPLANTIDA RENGİNİ BELLİ ETTİ!

Asgari ücretin ilk toplantısında işvereni temsil eden Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu (TİSK) Genel Sekreteri Akansel Koç, Kovid-19 salgınını öne sürerek, "Asgari ücret belirlenirken, ülkemizin ekonomik durumu ve işletmelerimize olan etkisi göz önünde bulundurulmalıdır." ifadelerini kullandı. Asgari ücret konusunda rengini belli eden Akansel Koç, hükümetten asgari ücret desteğini bu yıl da istedi. Koç şu ifadeleri kullandı:

Asgari ücret tespitinde, ülkemizin içinden geçmekte olduğu salgın sürecinin yarattığı olağanüstü ekonomik durumun ve kayıt dışılığın dikkate alınmasını, son 5 yıldır uygulanan asgari ücret desteğinin bu yıl da devam etmesini istiyoruz.

Bu desteğin hiç olmadığı kadar önemli olduğunun ve yeni istihdam kapısı yaratılmasında kayda değer bir fayda sağlayacağının altını bir kez daha çiziyoruz.

Bu suretiyle desteğin 2021'de de tüm işletmeleri eşit şekilde kapsayarak ve artarak devam etmesini talep ediyoruz.

Yüzde 2 olan İşsizlik Sigortası işveren payının 2021 yılı için alınmamasını, SGK işveren desteğinin yüzde 5'ten yüzde 6'ya yükseltilmesini ve bu oranın toplu iş sözleşmeli iş yerlerinde yüzde 7 olarak uygulanmasını, rekabet içerisinde olduğumuz çoğu ülkenin ve OECD ortalamasından oldukça yüksek olan ücret üzerindeki vergi ve prim yüklerinin bu seviyelere çekilmesini istirham ediyoruz.

Yaşanan salgının yarattığı süreçle birlikte daha da artış eğilimi gösterebilecek kayıt dışılığın önüne geçmemiz şarttır.

Kayıt dışı istihdamın bir puan düşürülmesinin bile ülke ekonomisine, büyümeye ve dolayısıyla istihdama çok ciddi katkısı olduğuna dikkat çekmek isterim.

1 puanlık kayıt dışılığın devletimize maliyeti yıllık 3,5 milyar liranın üzerindedir. Üzülerek söylüyorum ki 2021 yılı için belirlenecek asgari ücretin işverene maliyeti kayıt dışına yönelimin şiddetini de belirleyecektir.

TİSK olarak kayıt dışı ile mücadeleyi destekliyoruz.

Çalışma barışının, güçlü ekonominin en önemli belirleyicisi olduğunu ve bizler için çalışma hayatındaki uyumun siyaset üstü olduğunu belirterek, salgın sürecinde birlikte aldığımız ortak kararların yine ortak çıkarlarımız için uygulanmasını temenni ediyoruz.


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Google'dan çökme nedeniyle 417 milyon dolar talep ettiÖnceki Haber

Google'dan çökme nedeniyle 417 milyon do...

'Hazirana kadar 65 milyonun aşılanması planlanıyor'Sonraki Haber

'Hazirana kadar 65 milyonun aşılanması p...

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar