Şanlıurfa
DOLAR34.0692
EURO37.7489
ALTIN2730.4

Büyükşehir 3D İnovatif ile zaman ve para kazanıyor

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Büyükşehir 3D İnovatif ile zaman ve para kazanıyor
Abone ol
ÖZEL HABER | Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesi, günümüzün teknolojik imkânlarını verimli kullanarak kurduğu 3D İnovatif Atölyesinde, belediyenin stratejik öneme sahip içme suyu ve atık su tesislerindeki küçük ama binlerce liralık ithal teknik parçaları artık kendi üretiyor. Dışa bağımlılıktan kurtulduğu gibi hem zamandan hem de maliyetten ciddi şekilde artırım sağlayan Büyükşehir Belediyesi, 2021’de 1,5 milyon, geçen yıl ise 2,5 milyon lira civarında tasarruf elde etti.

Şanlıurfa’nın katı atığından ürettiğitonlarca gübreyle yılda 20 milyon liralık kazançla tüm Türkiye’ye örnek olan ŞanlıurfaBüyükşehir Belediyesi, yine tüm ülkede benimsenecek bir atölye işletiyor.

Büyükşehir Belediyesi bünyesindeki Su veKanalizasyon İdaresi Genel Müdürlüğü’nün (ŞUSKİ) atık su arıtma tesislerinde kullanılan çamuryoğunlaştırma makinelerinin doğru çalışması için nozullar ve nozulsabitleyiciler bulunuyor. Bu parçalar yurt dışından ithal ediliyor. Tedariksüreleri haftalar alan bu teknik parçaların maliyetleri de binlerce lirayıbuluyor.

Hemzamandan hem de maliyetten tasarruf etmek isteyen Büyükşehir Belediyesi, BaşkanZeynel Abidin Beyazgül’ün önermesiyle 3D İnovatif Atölyesi kurdu.

Kentmerkezinde Ertuğrul Gazi Mahallesindeki atölye, birçoğunun Avrupa Birliğihibesiyle alındığı 3D yazıcılarla artık nozul kepi ve sabitleyici gibi kritik yedekparçaların üretimini kendi yapıyor.

Bozulankırılan parçalar, detaylı ölçümlerinin ardından bilgisayar ortamındamodelleniyor ve sonrasında yüksek hassasiyetli 3 boyutlu yazıcılarla ya datalaşlı imalat yöntemleriyle üretiliyor. Bu sayede yedek parçaların tedariksüreci daha hızlı ve çok daha düşük maliyetle gerçekleştiriliyor. 3D İnovatifAtölyesi, Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesi için zamandan ve maliyetten tasarrufsağlıyor.

atölyedeki çalışmalarıanlatan Büyükşehir Belediye Başkanı Zeynel Abidin Beyazgül, “3D İnovatifAtölyesi, Türkiye’de ilktir ve tek Şanlıurfa’da var” dedi.

ŞUSKİ’yeait arıtma tesislerinde eskiyen, kırılan malzemeleri ithal ederken yaşadıklarıtedarik sıkıntısı ve yüksek ödemelerin, kendilerinin böyle bir atölyekurmalarını sağladığını vurgulayan Beyazgül, atölyede 800 euro’ya ithalettikleri parçayı 100 liraya, 40 bin lira civarındaki ölçüm aletini ise 200liraya mal ettiklerini söyledi.

“Buradaçok büyük bir tasarruf sağlıyoruz” diyen Beyazgül, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Arıtmatesisi Şanlıurfa’nın suyunu sağlıyor. Tesislerde bozulan herhangi bir parçayı ısmarladığınızzaman çok büyük zaman alıyor gelmesi. Bizim böyle zaman kaybı lüksümüz yok. Bunukendimiz üretelim dedik. Türkiye’de ilk defa üretiyoruz. Herhangi bir parçakırıldı diyelim, sadece o kırılan parçayı talep edip sipariş veremiyorsun, sanao sistemin tamamını satıyorlar. O sistemin tamamını sattıklarında da çok büyükbir maliyet oluşturuyor. Biz burada kendi arıtma tesisimizdeki bütün parçalarıkendimizin üretebileceğini gördük. Bu inovatif atölyeyi zaman içinde çok dahabüyüdüğünü göreceksiniz.”

Herhangibir makinenin en ufak parçasını dahi üretme şahsına sahip olduklarını ifade edenBeyazgül, “Dışa bağımlılığımız hemen hemen bitti” dedi.

ZeynelAbidin Beyazgül, atölyede seri üretim yapıp ticarete de dönüştürme gibiilerleyen döneme ilişkin planları olduğunu belirterek, “Şu anda bizimürettiklerimiz 7 tesisimizde kullanılmakta ki bu bize ancak yetiyor. Ama zamaniçerisinde patent ve diğer konulara ilişkin hususları aştığımız zaman bunuticarete dönüştürürüz. Ülkemizin tüm arıtma tesisleri dışa bağımlılıktankurtulur. Biz onlara buradan pazarlamış oluruz. Her ürettiğimiz bir malzeme ülkeekonomisine de katkıda bulunuyor. Hedefimiz şimdi tüm ülke” diye konuştu.  

“2021yılında 1,5 milyon civarında, 2022’de de 2,5 milyon lira civarında tasarrufsağladık” diyen Beyazgül, “Bu atölye ne istersek üretebiliyor. Ama bizimçalışmamız arıtma tesislerimiz üzerine. Sel zamanı arıtma tesislerimize çamurlusular girmişti. O dönemde de birçok parçamız zarar görmüştü. Burada böyle biratölye olduğu için biz panik yapmadık” ifadelerini kullandı.

Beyazgül,3D İnovasyon Atölyesinin hayranlık uyandıran bir atölye olduğunu ifade ederek,“ Türkiye’nin en büyük şehirleri, İstanbul’da, Ankara’da, İzmir’de böyle birinovatif atölye yok” dedi.

Diğerillerin belediyelerinin de talep etmeleri halinde kendilerine destek olacaklarınıifade eden Beyazgül, “Bizden bir talepleri olursa yardımcı olacağız. BuTürkiye’nin bir değeri, Türkiye’nin kazancı. Hangi ilimiz olursa olsun gübreüretiminde bilgimizden deneyimimizden faydalanmak isteyen her ilimize bizdestek olduk. Burada da hangi il olursa olsun, İstanbul, Ankara, Eskişehir,Gaziantep olur, kim olursa olsun biz de bir inovatif atölye kuracağız derlersebiz buradaki tecrübemizi onlara aktarırız” şeklinde konuştu.

BOYACI:YARIM SAAT ZARFINDA ANINDA ÜRETEBİLİYORUZ

ŞUSKİArıtma Tesisleri Daire Başkanı Yavuz Selim Boyacı, 3D İnovatif Atölyesininkurulduktan kısa süre sonra plastik, ahşap, bakır, alüminyum, metal, her türlümateryali işleyebildikleri bir atölye haline geldiğini söyledi.

Suarıtma tesislerinin stratejik öneme sahip ve devamlı çalışan tesisler olduğunubelirten Boyacı, “Herhangi bir parça lazım olduğunda anında 3D atölyemizde onuntasarımını modellemesini yapıp materyal seçimi yapıp dışarıya bağımlılığımızolmadan burada üretebiliyoruz” dedi.

Atölyeninplastik üretim yapıldığı bölümünde hibe olarak alınan 24 yazıcıyla üretimyapıldığı bilgisini veren Boyacı, şunları söyledi:

“Buyazıcılardan, herhangi bir içme veya atık su arıtma tesisindeki bir makineninparçası kırıldığında, arıza yaptığında yedek parça ihtiyacı olduğunda, eğermühendislerimizin yaptığı analiz sonucunda plastik olarak o parça yerinetakılabilirse hızlıca hassas ölçümler yapılıp bilgisayar ortamında dijitaltasarımı yapılıyor. Tasarımı yaptığımız bu parçaları 3 boyutlu yazıcılarvasıtasıyla kısa sürede bazen yarım saat zarfında anında üretebiliyoruz.

Bizimburadaki en büyük avantajımız acil durumlarda bazen bir makinenin bir parçasınıpandemi döneminde 9-10 ay, bir yıl beklediğimiz oldu. Ama biz burada artık çokdaha kısa sürede kendimiz çok daha ucuza üretebiliyoruz.”

YavuzSelim Boyacı, benzer bir atölye kurmak için gelip incelemelerde bulunanbelediyelerin bulunduğunu belirterek, “Onlar da gelip bu birimi gezdiler.Ayrıca bizim kullandığımız makinelerin aynısını kullanan makineler de bozulanparçalarına ihtiyaç duydukları zaman bizden talep ediyorlar, biz de hızlıca üretiponlara gönderebiliyoruz” dedi.

 


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Urfa’da deprem ve sel sonrası kapatılan müzelerdeki hasarlar onarılmaya başlanıyorÖnceki Haber

Urfa’da deprem ve sel sonrası kapatılan...

Tatlıses bu kez de torunuyla mahkemelik olduSonraki Haber

Tatlıses bu kez de torunuyla mahkemelik...

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar