
Türkiye Genelinde Sulama Birlikleri, başkan ve yönetimi Tarım ve Orman Bakanlığı Devlet Su İşleri(DSİ) tarafından tayin ediliyor. Birlikler, bu sistemin sürdürülemez olduğunu belirtip, durumdan memnun görünmüyor.
Ali ÇETİNKAYA - İbrahim Halil ASLAN / ÖZEL Haber- Şanlıurfa OLAY
Daha önce çiftçiler ile Sulama Birlikleri arasındaki sıkıntılar, artık devlet eliyle çözülecek. DSİ, Sulama Birlikleri Başkanlarını atayarak, birliklerin Meclis’ini feshetti.
BİRLİKLERİ TOPARLAMAK ADINA BU YOLA GİDİLDİ
Şanlıurfa’daki sulama birliklerinin birçoğu iflas noktasına geldi. Elektrik borcu nedeniyle DEDAŞ’ın zaman zaman elektriklerini kestiği sulama birlikleri, bu durumda çiftçileri mağdur ediyordu. Çiftçilerden toplanan paranın giderleri karşılamaması nedeniyle maddi zorluk yaşayan birlikler, artık devlet eliyle idare edilecek. Devlet Su İşleri(DSİ) Birlik başkanlarını atayarak, gelir giderleri kontrol altında tutacak. Şuayb Sulama Birliği Muhasebe Müdürü Abdurrezzak Horoz, kendini idare edemeyen birliklerin mağduriyete yol açmaması için DSİ’nin başkan ataması yaptığını belirterek, Birliklerin toparlanabilmesi için bu yönde bir karar alındığını belirtti.
HOROZ: ELEKTRİK SIKINTISI BİRLİKLERİ ZORLADI
Sulama birliklerinin elektrik borcu nedeniyle zor duruma düştüğünü ifade eden Horoz, Türkiye genelinde alınan kararla birlikte Şanlıurfa’daki Sulama Birliklerinin de DSİ’ye bağlandığını söyledi. Birliklerin çiftçilerin aldığı ücretin, elektrik borcunu karşılamaması nedeniyle birliklerin sıkıntıya girdiğini kaydeden Horoz, “Bazı birlikler artık kendi kendini yönetemeyecek duruma gelince, böyle bir yola başvuruldu. Borçlardan dolayı bazı birlikler büyük sıkıntı yaşadı. Yeni sistem şuan toparlanma sürecinde ama çok sürdürülebilir bir yöntem değil. Uzun süreli olabileceğini düşünmüyoruz. En büyük sıkıntı DEDAŞ’tı, DEDAŞ’tan dolayı çoğu sulama birliği borç batağına girdi. Bizim birliğimizin bir sıkıntısı yoktu ama genel olarak karar alındığı için biz de duruma dahil olduk” dedi.
FAZLA PARA ALINCA ÇİFTÇİ, ALMAYINCA BİRLİK MAĞDUR OLUYOR
Sulama Birlikleri, sulama parasını çiftçilerden peşin olarak tahsil ediyor. Birliklerin belirlediği ücretin üzerinde bir rakam fatura gelince birlikler bu durumun altından kalkamadı. Sulama ücretlerinin sulama sonrası alınamayacağını dile getiren Horoz, “Sulama Birlikleri dönüm başına bir ücret belirliyor. Bu fiyatı yüksek tutarsa çiftçi mağdur oluyor, az tutunca da birlikler borç altına kalıyordu. Çiftçinin mağdur olmaması için ortalama bir fiyat belirleniyor ve ona göre su veriliyordu. Ama fatura yüksek çıkınca bu parayı tekrar çiftçilerden tahsil etmek olmazdı” diye konuştu.
BİRLİKLERİN FİYATI NEDEN FARKLI?
Çiftçilerin en çok şikayet ettiği konuların başında dönüm başına belirlenen sulama ücretleri geliyor. Bozova’da sulama ücretleri daha yüksek olurken, Harran’daki sulama birliklerinde bu fiyat biraz da ucuz oluyor. Şuayb Sulama Birliği Muhasebe Müdürü Abdurrezzak Horoz, bu durumun cazibe sulamadan kaynaklandığını belirterek, “Bozova’da elektrikle sulama olduğu için onların fiyatı daha yüksek oluyor. Bizde cazibe sulama olduğu için fiyatlar daha düşük oluyor. Harran’da elektrik kullanmaya gerek kalmadan su kendiliğinden gidiyor” ifadelerini kullandı.
Yorum Yazın