Şanlıurfa
DOLAR32.3434
EURO35.403
ALTIN2526.6

Esemkulu’da 750 yıllık fıstık ağaçları bulunan alanda “izinsiz” sondaj çalışması

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Esemkulu’da 750 yıllık fıstık ağaçları bulunan alanda “izinsiz” sondaj çalışması
Abone ol
Karaköprü’de, ülkede ilk ekilen, yaklaşık 750 yıllık tescilli fıstık ağaçlarının bulunduğu kırsal mahallede doğal gaz ve petrol araması için “izinsiz” sondaj çalışması başladığı iddia edildi. Mahalle muhtarı ve vatandaşlar tapulu arazilerinde, sit alanı taşıyan alanda hiçbir bildirim yapılmadan, bilgileri dışında yapıldığını ileri sürdükleri çalışmaya tepki gösterdi.

Şanlıurfa’nınKaraköprü ilçesine bağlı kırsal Esemkulu Mahallesi, Türkiye’de ilk fıstıkağacının ekildiği yer ve Urfa fıstığının anavatanı olarak biliniyor. Romadönemine ait kaza mezarlarında bulundu mahalle Şanlıurfa’nın tarihi ve kültürelmirası açısından önemli. Ancak Esemkulu Mahallesi bugünlerde farklı bir şekildegündeme oturdu.

Yaklaşık750 yıllık fıstık ağaçlarının bulunduğu Esemkulu Mahallesi’nde TurkishPetroleum International Company (TPIC) tarafından doğal gaz ve petrol aramaiçin sondaj çalışması başladı. Tescilli fıstık ağaçlarının yanı sıra incir ve zeytinağaçları da barındıran mahallede iş makineleriyle yol açıldı. 

Ancak mahallemuhtarı ve sakinleri yapılan çalışmaların “izinsiz” olduğunu ileri sürdü. Tapuluarazilerinde yapılan çalışmaya tepki gösteren mahalleli, arama yapılırken tariheve tarım alanlarına verilen zarara dikkati çekti.

 

ŞanlıurfaBölgesel Turist Rehberleri Odası (ŞURO) Genel Sekreteri Müslüm Çoban, mahalledebulunan iş makinelerini kayıt altına alarak yaşananlara tepki gösterdi. Çoban, “Burası750 yaşında Türkiye’de ilk ekilmiş fıstık ağaçlarının bulunduğu yer, Urfa ketenköyneği fıstığının ekildiği yer. Petrol arama sismik çalışmaları için köylüyehaber vermeden, tapulu arazisi olan insanlara haber vermeden çalışmabaşlatılmış. Köy muhtarı Mehmet Öncel’in de haberi yok. :U alan Roma dönemineait kaya mezarlarının olduğu yer ve 250-300 yıl önce köyün yerleşim alanının olduğuyer. Esemkulu köyünde 5 bin 500 – 6 bin yıllık höyük de bulunmakta. Sit alanıiçerisinde, fıstık ağaçlarının ilk ekildiği yer olan alanda çalışma yapılıyor.Ağaçlar kesiliyor, fıstık ağaçları, incir ağaçları kesiliyor ve 2 bin yıllıkkaya mezarlarının olduğu alanda çalışma yapılıyor” dedi.

 

EsemkuluMahallesi’nde fıstık tarlası bulunan Nazif Çoban arama ile ilgili kendilerinehiçbir bilgi verilmediğini söyledi. Çoban, “Kendi kafalarına göre gelip yerişgal ediyorlar” dedi.

ResulÇoban da “Bizim kendi tapulu arazimizde ne muhtarlığa haber verilip nejandarmaya haber verilip, kimseye bildirilmeden tarlamıza ağaçlarımıza zararvermişler” diye konuştu. 


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Şanlıurfa’da silahlı kavga!Önceki Haber

Şanlıurfa’da silahlı kavga!

Şanlıurfa Eğitim Araştırma Hastanesinde sistem çöktüSonraki Haber

Şanlıurfa Eğitim Araştırma Hastanesinde...

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar