Şanlıurfa
DOLAR32.3863
EURO34.69
ALTIN2408.7

Görevi başında öldürülen doktor Şanlıurfa’da unutulmadı

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Görevi başında öldürülen doktor Şanlıurfa’da unutulmadı
Abone ol
Türk Tabipler Birliği ve Şanlıurfa Tabip Odası tarafından “Sağlıkta Şiddete Karşı Mücadele Günü” dolayısıyla bugün Türkiye’nin 81 ilinde eş zamanlı olarak, basın açıklaması ve 1 dakikalık saygı duruşu yapıldı.

Türk Tabipler Birliği ve Şanlıurfa Tabip Odası, Gaziantep'te12 yıl önce görevi başındayken şiddete maruz kalarak hayatını kaybedenve ölüm yıldönümü “Sağlıkta Şiddete Karşı Mücadele Günü” ilan edilen Dr. ErsinArslan’ın anısını yaşatmak ve sağlık çalışanlarının güvenliğine dikkat çekmekamacıyla, 81 ilde eş zamanlı olarak basın açıklaması düzenlendi.

Şanlıurfa Tabip Odası binasında yapılan basın açıklamasıöncesinde görevini yaparken şiddete maruz kalarak hayatını kaybeden bütünsağlık emekçileri adına bir dakikalık saygı duruşu yapıldı.

Basın açıklamasını Şanlıurfa Tabipler Odası Yönetim Kurulu ÜyesiDerya Bulgur okudu.

Bulgur’un okuduğu basın açıklamasında şu ifadelere yerverildi:

“Sağlıkta Şiddet Sona Erene Kadar MücadeledenVazgeçmeyeceğiz

Gaziantep’te görevi başında katledilen meslektaşımız Dr.Ersin Arslan’ın ölümünün üzerinden, 12 yıl geçti. TTB tarafından “sağlıktaşiddete karşı mücadele günü” ilan edilen bugünde, başta Dr. Ersin Arslan olmaküzere, sağlıkta şiddet nedeniyle bugün aramızda olmayan, kaybettiğimiz tümmeslektaşlarımızı saygıyla anıyoruz.

Son 20 senede, sağlık kurumlarında ve çalışma ortamlarımızdakarşılaştığımız şiddet, korkunç boyutlara ulaşarak biz hekimlerin/sağlıkemekçilerinin en yakıcı sorunu haline gelmiştir. 2023 yılında kamuoyunayansıyan Beyaz Kod verilerinden, günde ortalama 50’den fazla sağlıkta şiddetbaşvurusu yapıldığını biliyoruz. Üstelik yaptığımız çalışmalarımızda dagördüğümüz, sağlıkta şiddet olaylarının yarıdan fazlasında Beyaz Kod bildirimiyapılmamaktadır. Sağlık çalışanları olarak bizler neredeyse her gün sözelşiddete maruz kalıyoruz ve bu kayıtlara girmemektedir.

Sağlıkta şiddetle baş etmekte zorluk yaşadığımız, hattanefes bile alamaz hale geldiğimiz herkes tarafından bilinip, kabul edilmesinerağmen; halen gerçek nedenler görmezden geliniyor ve bu nedenlere yönelikçözümlere yaklaşılmıyor.

Sağlık Bakanlığı’nın uyarı ve çağrılara rağmen, sağlıktaşiddetle alakalı halen herhangi bir ciddi adım atmaması, Dr. Ersin Arslan’ınölümünden sonra olduğu gibi, yeterli olmayan yasal düzenlemelerle yetinmesininnedeninin, sağlıkta şiddetin sona erdirilmesine yönelik bir adım olmadığını,sistemi korumaya yönelik olduğunu biliyoruz. Üstelik Sağlık Bakanlığı, BeyazKod verilerini bizimle paylaşmaktan da kaçınıyor! Ancak biz, TTB olarak bubilgileri sınırlı da olsa mahkeme kararıyla alabiliyoruz. 

Tüm bunlar, her geçen gün bizi çalışamaz hale getirenşiddetin çözümüne dönük etkin, sahici adımlar değildir. Kamu otoritesinin,ilgili meslek örgütü ve sendikalarla en küçük iş birliğinden dahi kaçınması daşiddeti bitirmeye yönelik ciddi bir irade olmadığının delili olarak karşımıza çıkmaktadır.Eğer yasa ve düzenleme önerilerimize kulak verilseydi; 2022 yılında Konya’dahastanede silahlı saldırı sonucu kaybettiğimiz Dr. Ekrem Karakaya ve dahabirçok meslektaşımız şu an hayatta olabilirdi.

Sağlıkta Dönüşüm Programı’yla birlikte hasta ve yakınlarınınmüşteri olarak görüldüğü ve sınırsızlık tanındığı, biz sağlık çalışanlarınınise gittikçe değersizleştirildiğimiz bir sistemde çalışmaktayız. Sağlıktaşiddet bizi tüketen bu sistemin, hastalarla ve kendi aramızda oluşan sağlıksıziletişimin bir parçası haline gelmiştir. Ancak bireyci, sermaye odaklı veölümcül bir rekabeti önümüze koyan sağlık sistemi sadece şiddet üretmiyor. Busistemde sağlık hizmetleri de niteliksizleşiyor ve sonucunda toplumunsağlığının daha da geriye gittiğini istatistikler bize gösteriyor.

Sağlıklı çalışma koşullarında, tükenmeden ve şiddet görmedennitelikli sağlık hizmeti verebilmemiz için sağlık sisteminin daha eşitlikçi,toplumun sağlığını önceleyecek şekilde yeniden inşası zorunludur. Bunun dışındasağlıkta şiddet yasa teklifimiz kabul edilmeli, idarecilerin sorumluluğu gözardı edilmemeli, çalışma ortamımızın düzenlenmesi için TTB olarak önerdiğimizçözümler dikkate alınmalıdır. Bunlar aynı zamanda uluslararası kabul görmüşönlemlerdir.  

Tabii ki toplumsal alanda büyüyen şiddet iklimi ve bizibirbirimize düşman ederek kazanç sağlamaya çalışan zihniyetin varlığında sağlıkalanında şiddetin de var olacağını biliyoruz. Dolayısıyla şiddetle her alandamücadele etmekten başka bir şansımızın olmadığı açıktır. Ancak mücadele,dayanışma ve örgütlülükle, “şiddet sona ersin” sloganının tüm dünyadayankılanmasıyla şiddetsiz bir yaşamı hep birlikte kurabiliriz.

Türk Tabipleri Birliği ve tabip odaları olarak bu zamanakadar çalışma ortamlarımızdaki şiddet sorununun çözümü için her alanda, herdüzeyde emeğimizi ortaya koyduk. Sağlıkta şiddet nedeniyle kaybettiklerimizinanılarını yaşattık, yaşatacağız. Sağlıkta şiddete karşı mücadele günündesözümüzü yineliyoruz!  Sağlıkta şiddetsona erene kadar mücadeleden vazgeçmeyeceğiz!”


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Tarım ve Ormanı Bakanı Yumaklı duyurdu: Türkiye Şeker Fabrikaları’na 390 işçi alınacakÖnceki Haber

Tarım ve Ormanı Bakanı Yumaklı duyurdu:...

Ceylanpınar’da çalınan televizyon sahibine teslim edildi! Şüpheli gözaltındaSonraki Haber

Ceylanpınar’da çalınan televizyon sahibi...

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar