Şanlıurfa
DOLAR32.5095
EURO34.7826
ALTIN2499.5

HDP Şanlıurfa İl Örgütü'nden Kürtçe çağrısı

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
HDP Şanlıurfa İl Örgütü'nden Kürtçe çağrısı
Abone ol
Halkların Demokratik Partisi (HDP) Şanlıurfa İl Örgütü, "Kürt dili üzerindeki asimilasyonu durdurun” ve “Asimilasyona karşı anadilinde eğitim” şiarıyla merkez Haliliye ilçesinde bulunan Ahmet Bahçıvan İş Merkezi’nde basın açıklaması yaptı.

HDP Urfa İl Örgütü'nden Kürtçe çağrısı

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Urfa İl Örgütü, "Kürt dili üzerindeki asimilasyonu durdurun” ve “Asimilasyona karşı anadilinde eğitim” şiarıyla merkez Haliliye ilçesinde bulunan Ahmet Bahçıvan İş Merkezi’nde basın açıklaması yaptı.

Açıklamaya HDP Dil, Kültür ve Sanat Komisyonu Eş Sözcüsü ve Merkez Yürütme Kurulu (MYK) üyesi Ömer Öcalan, HDP Urfa Milletvekili Ayşe Sürücü, Urfa Barış Anneleri Meclisi üyeleri, Özgür Kadın Hareketi (TJA) aktivistleri, Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) Urfa temsilcileri, Urfa Emek ve Demokrasi Platformu birleşenleri ve çok sayıda yurttaş destek verdi.

"Bila zimanê kurdî bibe zimanê perwerdehiyê" pankartının açıldığı açıklamada "Ez Kurdim perwerdehiya bi zimanê kurdî dixwazim" dovizler taşındı.

Açıklama TJA aktîvîsti Garibe Yeşil ortak basın açıklamasını Kürtçe okudu. Dillere dönük yasaklamaların kabul edilemeyeceğini belirten Yeşil, " Anadilde eğitim hakkın anayasal güvence altına alınmalı. Bütün sınıflarda anadilde eğitim verilmedi. Yasaklamaları kabul etmiyoruz, bu insanlık suçudur. Herkes anadilde eğitim verilene kadar mücadele etmeli. Dilimiz direnişimizdir" dedi.

Ardından söz alan HDP Dil, Kültür ve Sanat Komisyonu Eş Sözcüsü ve Merkez Yürütme Kurulu (MYK) üyesi Ömer Öcalan, sistematik bir şekilde Kürtçeye dönük bir saldırı olduğunu belirterek "Kürtler bütün yasaklara karşı dilini yaşatıyor. Kürtlerin kürtçe ders görmesini istiyoruz. Kürt kimliğine, diline karşı bir düşmanlık var. AKP-MHP iktidarı belediyeleri kayyımlar eliyle işgal ettiklerinde ilk önce Kürtçe'ye saldırdılar. Bu dili bize Allah verdi, kimse bizden alamaz. Bugün milyonlarca Kürt çocuğu eğitime başladı. Bu kirli siyaseti kabul etmiyoruz. Biz bütün dilleri ve dinleri savunuyoruz. Buna karşı mücadelemizi büyüyeceğiz. Asimilasyonu durdurun. Kürtçe Kürtler için kutsaldır" şeklinde konuştu.

Açıklama alkışlar ile son buldu. Açıklama ardından HDP il binasında Kürtçe ile ilgili panel düzenlendi. HDP Urfa milletvekili Ayşe Sürücü ve HDP Urfa İl Eşbaşkanı Aliye Kızıldamar'ın konuşmacı olduğu panelde Kürt yazar Salih Mevalî moderarörlük yaptı. Panelde Kürtçe'nin önemi ve hayatın her alanında kullanılması yönünde konuşmalar yapıldı.


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Cumhuriyet tarihinin en büyük sosyal konut projesine başvuru şartları belirlendiÖnceki Haber

Cumhuriyet tarihinin en büyük sosyal kon...

S&P: Yüksek gübre fiyatları gıda güvenliği için bir riskSonraki Haber

S&P: Yüksek gübre fiyatları gıda güvenli...

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar