Şanlıurfa
DOLAR32.2026
EURO35.0109
ALTIN2515.3

İlk Türk astronot Şanlıurfa’da gençlerle buluştu!

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
İlk Türk astronot Şanlıurfa’da gençlerle buluştu!
Abone ol
Türkiye’nin ilk astronotu Alper Gezeravcı, Şanlıurfa’da öğrencilerle bir araya geldi. Gezeravcı, uzay yolculuğu deneyimlerini paylaşırken, gençlere ülkenin zenginliklerini ve potansiyellerini vurguladı. Şanlıurfa’nın kültürel mirasına dikkat çeken Gezeravcı, “Şanlıurfa’da ilham alacağınız çok şey var.” dedi. Ayrıca Türkiye’nin uzay faaliyetlerindeki ilerleyişi ve astronot seçim sürecine dikkat çeken Gezeravcı, Türkiye’nin uzaya insan gönderen 22 ülke arasında yer aldığını belirtti.

Türkiye'nin ilk astronotu AlperGezeravcı, Şanlıurfa'da gerçekleştirilen bir etkinlikte öğrencilerle bir arayageldi.

Şanlıurfa İl Milli EğitimMüdürlüğü Konferans Salonu'nda düzenlenen etkinlikte Gezeravcı, uzayyolculuğunun ayrıntılarını öğrencilere aktardı.

Konferansa Gezeravcı’nın yanı sıraİl Milli Eğitimi Müdürü Asım Sultanoğlu, öğretmenler ve öğrenciler katıldı.

Gezeravcı, katılımcılara uzaydageçirdiği 14 günlük süreç ve yaşadığı deneyimler hakkında bilgi verdi. Uzaydabeslenme, dinlenme, spor yapma ve bilimsel çalışmalar gibi konuları ele alanGezeravcı, merak edilenleri öğrencilerle paylaştı.

Gezeravcı, Türkiye genelindeeğitim müfredatlarının uygulanması ve eğitim imkanlarının artırılması konusundayoğun çaba sarf edilen bölgeler arasında Şanlıurfa'nın önemli bir yere sahipolduğu vurguladı.

Gezeravcı,  Kahramanmaraşmerkezli 6 Şubat 2023'te bölgede herkesi derinden sarsan bir deprem felaketininyaşandığını söyledi.

Bu işin en acı haliyletecrübesini yaşayan öğrencilerle bir arada olmanın kendisi için çok önemliolduğunu anlatan Gezeravcı, "Öncelikle yakınlarını kaybedenler varsabaşınız sağolsun, hayatını kaybeden bütün vatandaşlarımıza Allah rahmeteylesin.” Dedi.

Gezeravcı, konuşmasında öğrencilere,Şanlıurfa'nın zengin tarihine ve kültürel mirasına dikkat çekerek, boşzamanlarını müzeleri ziyaret ederek geçirmelerini önerdi.

“Şanlıurfa’da ilham alacağınız çok şey var” diyenGezeravcı, konuşmasını şöyle sürdürdü:

“Şanlıurfa’da ilham alacağınız çok şey var. Boşzamanlarınızda lütfen dokunacak kadar yakın olduğunuz. Şanlıurfa Müzesiniziyaret edin. Bir kere değil birkaç kere. O medeniyetlerin geçisi esnasındakatedilen yolları ve insanlığın içinden geçtiği bütün medeniyet evreninianlamaya çalışın. İnsanların kilometrelerce yol kat ederek gelip görmeyeçalıştığı yer ayaklarınızın ucunda lütfen bulunduğuzun toprakların değerinikıymetini bilin. “

Türkiye'nin en büyük zenginliğinin genç nüfus olduğuna da belirten Gezeravcı, "Dünyada şu anda en korkulan potansiyel toplumsal problemlerden bir tanesiülkelerin giderek artan yaş ortalamaları ve giderek azalan nüfusları, gençnüfusları özellikle." İfadelerini kullandı.

Gezeravcı, "Bu işlerin yapılmasında genç nüfus,genç beyinler müthiş şekilde öne çıkıyor. Roket eğitimlerinde bizi 11 ayboyunca hazırlayan, bütün o kapsülün eğitimlerini veren, bizi uzaya götüren vegeri getiren operasyonun içerisindeki arkadaşlarımızın yaş ortalaması 26.Lütfen taşıdığınız potansiyelden zerre kadar kuşkuya düşmeyin ve bünyenizdebarındırdığınız bu potansiyeli sorgulayan insanlardan, yapabileceğiniz işleribaşarabileceğinize inandığınız halde sizi bu yoldan alıkoymaya çalışaninsanlardan uzak durun." dedi.

Türkiye'nin ilk insanlı uzaymisyonuna işaret eden Gezeravcı, ilk defa gerçekleştirilen bu görevin haklıgururunun yaşadığını kaydederek, şunları söyledi:

"Önümüzde devletimizingüçlü iradesiyle yaşayacağımız daha nice mutluluklar var. Ay araştırmaprogramına ilişkin şu anda konulan takvim 2026 ile 2028'in aralığında kendiyapmış olduğumuz bir roket ve kendi motorumuzla aya erişmek. Bunun yanındabizim de gerçekleştirdiğimiz görevde olduğu gibi başka bir ülkenintopraklarından, onların imkanlarıyla uzaya erişmek yerine kendi ülkemizintoprakları ya da kendi ülkemizin kontrolünde dünyanın başka bir coğrafyasındakibir uzay platformunda bu tür uzay faaliyetlerini yürütme konusunda devletimizşu anda çok önemli süreçleri yürütüyor."

Son olarak Gezeravcı,Türkiye'nin uzaya insan gönderen ve deneyler gerçekleştiren 22 ülke arasındayer aldığını hatırlatarak, “Bizden önce bu işi yapan 21 ülke vardı,biz Türkiye Cumhuriyeti olarak uzaya insanını gönderebilmiş ve deney yapabilmiş22 ülke olduk. Bizden önceki 21 ülkeninin aynını yaparak da yine bir şeyleröğrenebilirdik. Ama bu ülkenin parlak zihinli insanlarının özveriliçalışmasıyla hakikaten alanında özgün işler yapma imkanı bulduk. Bugün dünyada8 buçuk milyar insan var.  Yürümek rutinimizinsıradan bir parçası. 8 buçuk milyar insan günde milyarlarca adım attığı haldebir anne babanın hayatındaki en değerli adım çocuğun attığı ilk adımdır. Bu da buülkenin evladının uzayda attığı ilk adımdır. Hayırlı olsun.” dedi.

 

 


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Kahtalı Mıçe kanser iddialarına yanıt verdiÖnceki Haber

Kahtalı Mıçe kanser iddialarına yanıt ve...

Harran Üniversitesi’nde bilim şöleniSonraki Haber

Harran Üniversitesi’nde bilim şöleni

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar