Şanlıurfa
DOLAR32.2053
EURO35.1156
ALTIN2500.6

İş yerlerinin kapatılması masrafları durdurmadı

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
İş yerlerinin kapatılması masrafları durdurmadı
Abone ol
Türkiye’de koronavirüsle mücadele kapsamında esnafların büyük bir kısmının faaliyetleri İçişleri Bakanlığı’nın genelgesiyle geçici bir süreliğine durduruldu. İş yapamayan esnaf, bankalara pos cihazının ücretini ödemeye devam ediyor.

Ali ÇETİNKAYA - İbrahim Halil ASLAN / ÖZEL Haber / Şanlıurfa OLAY

Kapalı olmayan iş yerleri de kepenk indirmemek için direniyor. İş yerleri açık da olsa kapalı da olsa bankara pos cihazı ücreti ödüyor. Bu da esnafı daha da zor duruma sokuyor.

SATIŞ YOK AMA ÖDEME ÇOK

Şanlıurfa’da alınan tedbirler kapsamında lokantaların büyük bir kısmı geçici bir süreliğine kapatıldı. Açık kalan iş yerleri ise ev ve iş yerlerine paket servisi yapabiliyor. Ancak her iki tarafın da sorunu aynı; bankalara pos cihazı ödemesi yapmaya devam ediyor. Kepenk açmalarına rağmen, müşteri olmadığı için iş yapamadıklarını söyleyen esnaf İsmail Güneş, “İster çalışın ister çalışmayın, kepenk açıldığı dakika, bu pos cihazının parasını ödüyoruz. Bankalar her türlü bu ücreti bizden alıyor. Kepengi açtığımız zaman bu ücret bizden kesiliyor. Bankalardan zaten kredi desteği göremedik, tam aksine daha fazlasını bizden alıyorlar. İş yapamıyoruz, ekmek paramızı dahi kazanamıyoruz ama bankalar kendi ödemeleri için beklemiyor” dedi.

ESNAFIN DAYANACAK GÜCÜ KALMADI

İşletmeler, bankaların pos cihazını alırken, bankalara aylık satış taahhüdü verdiklerini belirten esnaflar, satış kotasını dolduramayınca bankaya para ödüyor. Gelen müşterilere kredi kartı veya banka kartlarını kullanmaları için pos cihazını uzatıyor ama bu yeterli olmuyorlar. Pandemi süreci nedeniyle alışverişlerin büyük oranda durduğunu belirten esnaf, “vatandaşlar bu süreçte sadece temel gıda ihtiyaçlarını karşılıyor. Kimse artı bir şeyler almak istemiyor ki buna çoğu insanın imkanın yetmiyor. Bu sebeple birçok işletme kapılarına kilit vurdu, kilit vurmayanların da ayakta duracak hali kalmadı. Bankalara verilen satış taahhüdün altında satış gerçekleşirse, esnafın belli bir bedel ödemesi gerekiyor. Koronavirüs salgınıyla birlikte verimsizlik ücreti de ortaya çıkmaya başladı ve esnaf giderek sıkışıyor” ifadelerini kullandı.


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Beyazgül'ün paylaşımına vatandaş cevap verdi!Önceki Haber

Beyazgül'ün paylaşımına vatandaş cevap v...

Şanlıurfa'da immün plazma tedavisi yapılacakSonraki Haber

Şanlıurfa'da immün plazma tedavisi yapıl...

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar