
Göç veren iller sıralamasında ön sıralarda yer alan Şanlıurfa’nın göç vermesinin nedenleri, ekonomik sorunların yanı sıra sosyo-kültürel sorunlarla da ilişkilendiriliyor.
(İbrahim Halil ASLAN/Şanlıurfa OLAY)
Çiftçilik ve hayvancılıktan para kazanamayan vatandaş, çareyi şehre taşınmakta buluyor ancak şehirde de umduğu hayatı bulamıyor.
KÖYDEN KENTE, KENTTEN BAŞKA KENTE…
İki milyonluk nüfusunun büyük bir kısmı genç nüfustan oluşan Şanlıurfa’da kırsaldan kente sürekli bir göç yaşanıyor. Kırsaldan şehre yapılan göçler de uzun süreli olmuyor ve kentte sürekli bir göç hareketliliği yaşanıyor. Tarım ve hayvancılık girdilerinin pahalılaşması sonucu kazanç elde edemeyen vatandaşlar, çare olarak şehre taşınıp, kent merkezinde çalışıp geçinmenin hayalini kuruyor. Şehir merkezinde de iş bulamayıp, umduğu hayatı yaşayamayanlar, son olarak mevsimlik tarım işçisi olarak farklı şehirlere göç ediyor. Sürekli bir göç hareketliliğin yaşanmasının en büyük sebebi ekonomi olarak görülürken, ekonominin yanında başka sorunlar da baş gösteriyor.
UYUM SAĞLAMAKTA ZORLANIYORLAR
Hayatının büyük bir kısmını kırsalda geçirenler, kente taşındıklarında şehir hayatına adapte olamıyor. Uzmanlara göre uyum problemi yaşayan vatandaşlar, şehir hayatına alışamadan ya geldikleri yere geri gidiyor ya da çareyi başka illere gitmekte buluyor. Genç nüfus arasında uyum sorunu fazla yaşanmazken, bu sorun daha çok genç ve orta yaş gurubunda kendini belli ediyor. Şehir merkezindeki hayat ile kırsal hayat arasında çok fark olduğunu belirten uzmanlar, kırsal geçim sorunu yaşayan insanlar, kente yerleştikten sonra da sosyo-kültürel sorun yaşadığını belirtiyor. Köyden kente göçteki sosyo kültürel sorunun yanında ekonomik sorunların da eklendiğini ve bu sebeple sorunların çok daha büyüdüğü belirtiyor.
Yorum Yazın