Şanlıurfa
DOLAR32.7878
EURO35.1602
ALTIN2457.9

Sanatçılar, yıldızlar ve ustalar Şanlıurfa’da buluşacak! 9 günde 300’den fazla etkinlik

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Sanatçılar, yıldızlar ve ustalar Şanlıurfa’da buluşacak! 9 günde 300’den fazla etkinlik
Abone ol
Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından Türkiye’nin uluslararası marka değerine katkıda bulunmak üzere düzenlenen Türkiye Kültür Yolu Festivali’nin ikinci durağı Şanlıurfa olacak. Şehir, 25 Mayıs-2 Haziran tarihleri arasında konserler, sergiler, söyleşiler ve her yaşa uygun etkinliklerle renklenecek. Festival süresince yaklaşık 40 ayrı noktada 300’den fazla etkinlik halkla buluşacak. Şanlıurfa, 12 bin yıllık geçmişiyle insanlık tarihinin ilk izlerini taşımasıyla da festivale ev sahipliği yapacak.

Türkiye Kültür YoluFestivali, coşkusunu Adana'nın ardından Şanlıurfa'da sürdürüyor. 25 Mayıs-2Haziran tarihleri arasında tam 9 gün boyunca Şanlıurfa, renkli etkinliklere evsahipliği yapacak. Festival süresince Şanlıurfa'nın tarihi ve kültürelzenginliği eşsiz bir deneyim sunacak.

Bu yıl ilk kez TürkiyeKültür Yolu Festivali rotasına dahil olan Şanlıurfa, 25 Mayıs-2 Hazirantarihleri arasında konserler, sergiler, söyleşiler ve her yaşa uygunetkinliklerle renklenecek. 9 gün boyunca yaklaşık 40 ayrı noktada 300’den fazlaetkinlik halkla buluşacak. 12 bin yıllık geçmişiyle insanlık tarihinin ilkizlerini taşıyan Şanlıurfa, festival süresince binlerce kişiyi ağırlayacak.

Festival, 25 Mayıs’taŞanlıurfa Arkeoloji Müzesi önünde amatör ve profesyonel yüzlercefotoğrafseverin katılacağı Fotomoraton ile başlayacak. Fotoğraf tutkunlarıfestival süresince Şanlıurfa’nın en güzel fotoğraflarını çekecekler.

Şehrin dört bir yanındadüzenlenecek konserlerde Şanlıurfalılardoyasıya eğlenecek. Şanlıurfa ArkeolojiMüzesi Meydanı’nda kurulacak sahnede Semicenk, Merve Özbey, Berdan Mardini,Tuğba Yurt, Uğur Işılak, Yavuz Bingöl, Ferhat Göçer, Gökhan Tepe ve SinanAkçıl, en sevilen şarkılarını seslendirecek. Topçu (Rabia) Meydanı, Mehmet Akifİnan Sahnesi, Harran Üniversitesi Amfi Tiyatrosu ve Açık Hava Tiyatrosu,Kızılkoyun Nekropolü, Vali Kemalettin Gazezoğlu Kültür Merkezi başta olmaküzere şehrin birçok noktasında da farklı müzik türlerinde konserlerdüzenlenecek.

Festival süresince Türksinemasının en önemli yıldızları da Şanlıurfalılar ile buluşacak. Hülya Koçyiğit, Türkan Şoray, Serdar Gökhangibi birbirinden ünlü yıldızların yanı sıra ödüllü yönetmen Derviş Zaim, müzisyen oyuncu Suzan Kardeş düzenlenecek söyleşilerlehayranlarıyla bir araya gelecek. Geleceğin sinemacıları ve tiyatrocuları için de yönetmenlik, senaryoyazarları, tiyatro ve okuma atölyeleri düzenlenecek.

Uluslararası platformlardabüyük başarı elde eden Refik Anadol'un "Makine Halüsinasyonları: MercanRüyaları" veri heykeli Şanlıurfa Müzesi Fuaye Alanı’nda sergilenecek.Ayrıca, festivale özel olarak üretilen, festival rotasındaki şehirlerin ikonikyapıları ve Türkiye'nin tarih ve kültür zenginliğinin vurgulandığı, "AtatürkKültür Yolunda" adlı eser, yapay zekâ algoritması kullanılarak PiazzaAVM’de ziyaretçilerle buluşacak.  Eserde,festival rotasındaki 16 şehrin ikonik mimari yapıları, Türkiye'nin tarih vekültür zenginliğinin önemli birer sembolü olarak sanatseverlerin beğenisinesunulacak. Atatürk'ün bu şehirlerde ziyaret ettiği önemli yapılar, yapay zekâdestekli dijital sanatla yeniden hayat bulacak.

Tarihi eser kaçakçılığınakarşı farkındalık oluşturmak amacıyla hazırlanan “Kaçış Yok” sergisi de Şanlıurfa Müzesi Geçici Sergi Salonu’ndasergilenecek. Göbeklitepe Yürüyüş Yolu’nda“Taştepeler Kazıları Fotoğraf Sergisi”, Mehmet Akif İnan Konferansve Sergi Salonu’nda Manolis Metzaki’nin “Gördüklerim” adlı fotoğraf sergisi ile “Kentler ve Güzellikler” Fotoğraf Sergileri arkeolojinin merakuyandıran dünyasına yolculuk yaptıracak.Arkeoloji Müzesi’nde sergilenecek olanAlbayrak Hat Koleksiyonu’ndan “Besmele-iŞerif” sergisi de kaçırılmaması gereken sergiler arasında yer alacak. 58Meydanı ve Reji Kilisesi’nde de gerçekleştirilecek heykel yerleştirmeleri vesergiler, sanatseverlerin ilgisine sunulacak.

Şanlıurfa Kültür YoluFestivali kapsamında Filistin’in mücadelesine bir saygı duruşu olarak özel birseçki sunulacak. Filistin davasına vurgu yapan karikatürleriyle dikkat çekenNaci El Ali’nin, özgürlük mücadelesinin sembollerinden biri haline gelen “Hanzala” karakterlerinden oluşansergisi, Şanlıurfa Arkeoloji Müzesi’nde görülebilecek. Rızvaniye Külliyesi’ndesergilenecek olan “Osmanlı’dan GünümüzeMiras: Mescid-i Aksa” sergisi de Mescid-i Aksa’nın Türkler’e emanetedildiğini anımsatacak. Şair Nabi Kültür Merkezi’nde ise “Filistin Mücadelesi-İnsanlığın EvrenselYıkımı” sergisinin yanı sıra“Kudus’ünIşıkları”, “Büyük Gelen Palto” filmleri gösterilecek. Ayrıca Filistindireniş sinemasıyla ilgili söyleşiler düzenlenecek.

Şanlıurfa Kültür YoluFestivali kapsamında Rabia Meydanı’nda da sohbet toplantıları düzenlenecek.İlahiyatçı-yazarlar Prof. Dr. Nihat Hatipoğlu, Prof. Dr. Mustafa Karataş,yazarlar Saliha Erdim, Ayçin Kantoğlu gibi birbirinden önemli isimlerŞanlıurfalılar ile bir araya gelecek.

Festival süresince ŞanlıurfaArkeoloji Müzesi’nde“Yaşayan MirasınUstaları” başlığıyla gerçekleştirilecek atölyelerde geleneksel elsanatları çalışmaları sergilenerek, farkındalık oluşturulacak.DevletTiyatroları ile Devlet Opera ve Balesi’ninsezon boyunca kapalı gişe sahnelenen oyunlarıve performansları da festival kapsamında Şanlıurfalılar ile buluşturulacak.

Şanlıurfa Arkeoloji MüzesiArkeopark’ta dokuz gün boyunca içinde birbirinden renkli aktivitelerin, atölyeçalışmalarının, sahne gösterilerinin, tiyatroların, oyun alanlarının ve dahabirçok etkinliğin yer aldığı “Çocuk Köyü” kurulacak. Çocukların ekranlardantanıdığı çizgi film karakterlerinin sahne gösterileri, panayır çadırları,tematik oyun alanları, müzik, drama, dans, bale ve resim gibi sanat eğitimlerininyapıldığı aktivite çadırları festival boyunca çocuk köylerinde olacak.

Türkiye Sinema veAudiovisuel Kültür Vakfı (TÜRSAK) işbirliğiyle de festival boyunca en sevilençocuk filmleri minik izleyiciler ile buluşacak.

Etkinlikmerkezlerinin yanı sıra Şanlıurfa’nın kültürel değerlerinin de görünürkılınacağı festival süresince kentin insanlık tarihindeki önemine de özelliklevurgu yapılacak.

Göbeklitepe’debirçok etkinlik düzenlenirken, gençler, çocuklar ve dezavantajlı bireylerinmüzeler ile arkeolojik alanları ziyaret etmesi sağlanacak.

Ayrıcafestivalin ilk günü olan 25 Mayıs’ta“Neolitikİnsanın İzinde 12000 Yıllık Hikaye, Sefertepe’den Karahantepe’ye  Taş Tepeler Yürüyüşü” düzenlenecek. Sefertepe’den Karahantepe’ye kadar olan 30 kilometrelikparkurda Neolitik döneme ait 12 kazı alanından geçilecek.Neolitikinsanların izlerinin bulunduğu yol, yeni bir turizm rotası olarak sunulacak.

 


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Şanlıurfa’da sulama kanalında ceset bulunduÖnceki Haber

Şanlıurfa’da sulama kanalında ceset bulu...

Şanlıurfaspor’da kongre tarihi belli olduSonraki Haber

Şanlıurfaspor’da kongre tarihi belli old...

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar