Şanlıurfa
DOLAR32.3935
EURO34.7803
ALTIN2398.2

Şanlıurfa'da 30 Ağustos coşkusu

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Şanlıurfa'da 30 Ağustos coşkusu
Abone ol
30 Ağustos Zaferi’nin 99’uncu yıl dönümünü ve Türk Silahlı Kuvvetleri Günü Urfa’da da törenlerle kutlanacak.

 Çelenk sunma töreni saat 10.00’da Harran Üniversitesi Osmanbey yerleşkesindeki yeni Şehitlik alanında gerçekleştirilecek, akabinde de tebrikat töreni icra edilecek.

30 Ağustos’un tarihçesi nedir? Neden önemli?

30 Ağustos 1922’deki büyük zafer ile vatanın kurtuluşu sağlandı. 24 Temmuz 1923’te imzalanan Lozan Antlaşması, yeni Türk Devleti’nin devletler arenası içinde tescili oldu. 29 Ekim 1923’te Cumhuriyet ilan edildi. Büyük Taarruz, son 200 yıllık zaman dilimi içinde Türk ordusunun zaferiyle sonuçlanan ilk taarruz muharebesi oldu. Türk ordusu, dönemin koşulları içinde 14 gün gibi kısa bir sürede İzmir’e kadar yürüdü.

Büyük Taarruz, Kurtuluş Savaşı sırasında Türk ordusunun işgalci kuvvetlere kesin ve son hamleyi gerçekleştirmek ve düşman birlikleri Anadolu’dan atmak için planlanmış gizli bir harekâttı. Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin 20 Temmuz 1922’deki oturumunda kendisine dördüncü kez Başkomutanlık yetkisi verilen Mustafa Kemal Atatürk, taarruz kararını Haziran ayında aldı.

26 Ağustos 1922’de başlayan 30 Ağustos 1922 gününe kadar beş gün beş gece devam eden Büyük Taarruz, Türk ordusunun kesin zaferi ile sonuçlandı. Taarruzun planlaması büyük bir gizlilik ve titizlik içinde yapıldı. Taarruzun zamanından Gazi Mustafa Kemal Paşa ve yanındaki bir iki yakın mesai arkadaşından başka kimse haberdar olmamıştı.

Büyük Taarruz, Ağustos’un 26’sını 27’sine bağlayan gece Afyon’da başladı, Aslıhan civarında kuşatılan düşman birliklerinin, Mustafa Kemal Paşa’nın idare ettiği Dumlupınar Meydan Muharebesi‘nde imha edilmesi ile Türk ordusunun zaferiyle sonuçlandı.

Başkomutanlık Meydan Muharebesi adıyla da bilinen Büyük Taarruz’un başarıyla sonuçlanmasının ardından Yunan Orduları İzmir’e kadar takip edildi ve 9 Eylül 1922’de İzmir’in kurtarılmasıyla Türk toprakları Yunan işgalinden kurtarıldı.


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 1
    İNANILMAZ
  • 1
    ÜZGÜN
  • 1
    KIZGIN
Başkan Baydilli'den Zafer Bayramı mesajıÖnceki Haber

Başkan Baydilli'den Zafer Bayramı mesajı

Başkan Beyazgülden Zafer Bayramı mesajıSonraki Haber

Başkan Beyazgülden Zafer Bayramı mesajı

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar