
Tahıl ambarı olarak nitelendirilen Şanlıurfa’da, betonlaşma ekilebilir tarım arazilerini azaltırken, hasat dönemiyle birlikte başlayan anız yangınları da topraktaki tüm mineralleri öldürerek verimsizleştiriyor. Uzmanların uyarısına rağmen anız yangınları devam ediyor.
Ali ÇETİNKAYA-İbrahim Halil ASLAN / ÖZEL Haber / Şanlıurfa OLAY
Başta fıstık, buğday ve pamuk olmak üzere Türkiye’nin birçok gıda ihtiyacını tek başına karşılayan Şanlıurfa’da, çiftçilerin anızla imtihanı devam ediyor. Uzmanlar yakmayın uyarısı yapıyor, jandarma cezai işlem uyguluyor ancak buna rağmen anız yangınları eksilmiyor.
ÇULLU: ÇÖLLEŞECEK İLK ALAN GAP BÖLGESİDİR
Harran Üniversitesi Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ali Çullu, anız konusunda çiftçileri uyararak, anız yakmalarının devam etmesi halinde GAP Bölgesinin çölleşme tehlikesiyle karşı karşıya olduğunu bildirdi. Anız yangınlarının topraktaki organik madde ve mineralleri yok ettiğine vurgu yapan Prof. Çullu: "Toprak canlıları ve organik madde yok olunca toprakların su tutma kapasiteleri ve verimleri de azalmaktadır. Çöllerdeki toprakların verimsiz olmalarının nedeni ise toprakta organik madde ve dolayısıyla suyun olmayışından dolayı bitkiler gelişemiyor. Çöllerin olduğu bölgede yaşayan insanların ortalama ömürleri 40 yıldır. Tarım ve Orman Bakanlığı’nın yaptığı çölleşme haritasına göre tedbirler alınmadığında ilk çölleşecek alan GAP alanı görünmektedir" dedi.
"YAKILMAYAN ARAZİLERDE TOPRAK GÜÇLENİYOR"
Çiftçileri sık sık uyaran Çullu, bilinen tam aksine yakılmayan arazilerde toprağın bir sonraki dönemde daha az gübreye ihtiyaç duyduğunu kaydetti. Toprağın gelecek olduğunun vurgusunu yapan Çullu, toprağa karıştırılan buğday ve arpa saplarının topraktaki mineralleri arttırdığını kaydederek, "Çiftçilerimizden ricamız geleceğimiz olan toprakların çölleşmemesi için anız yakma yerine parçalayarak toprağa karıştırmaları. Anız yakılmadan toprağa karıştıran çiftçilerimiz bir sonraki yıldan itibaren daha az gübre atarak daha çok ürün alabilmektedir. Toprak kullanımlarını yıllık düşünmeyelim, her yıl topraklarımızı güçlendirerek geleceğe taşıyalım. 5 Haziran Dünya Çevre Günü'nde anız yakmayarak hem çevremizi hem de geleceğimizi koruyalım" diye konuştu.
YAKILMAYAN ANIZLAR, GÜBRE OLARAK TOPRAĞA KARIŞIYOR
Anız yangınları için bir uyarı da Şanlıurfa Ziraat Odası Başkanı Ahmet Eyyüpoğlu’ndan geldi. Eyyüpoğlu da anız yakmanın toprağa büyük zarar verdiğini ifade ederek, "Anız yakma yolu ile toprağın yakılması doğru değildir. Zaten artık hasat sonrası uygulanan yöntemlerle anızın gübre olarak toprağa karışması sağlanıyor. Her seferinde dile getiriyoruz; Anız yakmak toprağa büyük zarar veriyor. Anız yakmak hem toprağın doğal yapısına hem verimliliğine zarar verirken, çevre için de büyük tehlike oluşturuyor. Hasat sonrası geriye kalan ürün sapları, kırılarak toprağa karışması sağlanmalı, bu şekilde toprağın verimliliğini artırabiliriz. Çiftçilerimiz, toprağı korumak ve verimliliğini artırmak için anız yakmasınlar. Toprağı kaybettiğimiz gün hayat biter" ifadelerini kullandı.
Öte yandan eskiden anız yakan bazı çiftçiler de artık uyarıları dikkate aldıklarını ve artık anız yakmadıklarını dile getiriyor. Tüm çiftçilerin bu konuda duyarlı davranması gerektiğini dile getiren çiftçi Ahmet Bilen, topraklarındaki verimliliğin düştüğünü fark ettiklerini belirterek, artık anız yakmadıklarını söyledi.
Yorum Yazın