Şanlıurfa
DOLAR32.347
EURO34.7909
ALTIN2390.1

Şanlıurfa’da buz satıcıları sezonu erken açtı

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Şanlıurfa’da buz satıcıları sezonu erken açtı
Abone ol
Şanlıurfa’da yaz bu yıl erken geldi. Sıcaklıkların şimdiden etkili olduğu kentte termometreler çoktan 30 dereceleri gördü. Şanlıurfalıların sıcak havada tükettiği ürünlerden olan buzun satışlarına dolayısıyla bu yıl erken başlandı. Buz üretimi yapan esnaf Muhammed Demir, sıcaklıklardan dolayı sezonu erken açtıklarını belirtti. Bu yıl buz fiyatları artan maliyetlerden dolayı neredeyse iki katına çıktı.

Şanlıurfa'da sıcakların bu yıl erkenden bastırmasıyla buzsatıcıları mesailerine erken başladı. Genellikle yaz aylarında üretilip satışıyapılan buzlar, özel kalıplara doldurulup suyun, sıfırın altında 10 derecede 12saat dondurulmasıyla elde ediliyor.

Özellikle yaz aylarında sıcak havadan bunalan vatandaşlarıntercih ettiği rendelenmiş buzdan hazırlanan "palıza" tatlısı yapanlokanta ve işletmeler, buz fabrikasının en iyi müşterileri arasında bulunuyor.

Taziye, mevlit, düğün organizasyonlarında da yemeklerinyanında ikram edilen içecekleri soğuk tutmak içinde buz siparişleri veriliyor. Sıcakgünlerde buzu sıklıkla tüketenler arasında tarım işçileri de bulunuyor. Tarladaçalışanlar aldıkları buzları özel kaplarda muhafaza ederek gün boyuiçeceklerini soğuk tutuyorlar.

Sıcak havada ekmek hamurlarının erken kabarmasını önlemekiçin buza ihtiyaç duyan fırıncılar da fabrikanın müşterileri arasında yeralıyor.

Perakende ve toptan olarak alınabilen buzlar poşet ve kalıpbuz olmak üzere iki çeşit olarak satılıyor. Geçen yıl fiyatları 30-40 TLarasında değişen buzların şimdilerde fiyatı 50-70 TL arasında değişiyor.

Kardeşiyle beraber abisinden devraldığı buz fabrikasını yaklaşık5 yıldır işleten esnaf Muhammed Demir, erken sezon açılışını değerlendirdi.

 

Geçen sene 5 ton buz ürettiklerini belirten Demir, bu yılhedeflerinin daha yüksek olduğunu söyleyerek, şu ifadeleri kullandı:

“Havaların ısınmasıyla beraber talep olunca mecburen buzsezonunu erken açtık. Bu yılki hedefimiz günlük 7 ton buz üretimi yapmak. Geçenyıl kendimiz günlük olarak 5 ton üretiyorduk ama bazı günler 5 tonubitiriyorduk yine yetmiyordu. Biz de bu nedenden dolayı dışardan 2 ton alıpsatıyorduk.

Şanlıurfa’da havaların bu yaz daha da ısınacağını göz önündebulundurursak, yine aynı sorunlarla karşılaşmamak için gerekli hazırlıklarıyaptık yeni makineler aldık ve günlük üretim kapasitemizi arttırdık.”

 

Geçen yıla göre fiyatları neredeyse iki katına çıktığınıaktaran Demir, “Fiyatlarımızda güncelleme yaptık çünkü yakıt, elektrik, su veçeşitli malzemelerde artan maliyetlerden dolayı biz de buz fiyatlarındagüncelleme yaptık. Büyük buzlar 70 TL, küçük buzlar ise 40 TL’den başlıyor.Geçen yıl büyük buzu 50 TL’ye, küçük buzu 30 TL’ye satıyorduk.” ifadelerinikullandı.

 

“Yaptığımız buzları genellikle, unlu mamüllerine, palızayani bici bici satan yerlere, taziye evlerine ve buza ihtiyacı olan farklı alanlardakiişyerlerine satıyoruz” diyen Demir, dağıtımı kendi araçlarıyla yaptıklarınısöyledi. Demir, “Havalar ısındıkça taleplerin artmasını bekliyoruz. Şimdilikgünde yarım ton buz üretiyoruz. Yaz mevsimini ortasında ise 7 ton ve hattatalep olursa 10 tona yakın üretim yapmayı bekliyoruz” diye konuştu.  


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Haliliye Belediyesi ile daha bilinçli nesiller yetişiyorÖnceki Haber

Haliliye Belediyesi ile daha bilinçli ne...

Birecik’te kelaynaklar için brandalı korumaSonraki Haber

Birecik’te kelaynaklar için brandalı kor...

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar