Şanlıurfa
DOLAR32.2153
EURO34.7419
ALTIN2447.8

Şanlıurfa’da gıda analiz laboratuvarı kuruluyor!

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Şanlıurfa’da gıda analiz laboratuvarı kuruluyor!
Abone ol
Şanlıurfa’da üretilen ürünlerin kalite ve güvenirliğini artırmak ve bu bağlamda ihracatı artırmak amacıyla Gıda Test Analiz laboratuvarı kuruluyor.

(Ali ÇETİNKAYA-İbrahim Halil ASLAN/Şanlıurfa OLAY)

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nın destekleriyle Şanlıurfa Sanayi ve Ticaret Odası Başkanlığı tarafından kurulacak olan laboratuvar, sadece Şanlıurfa’ya değil, tüm bölgeye hizmet verecek.

ÜRETİM TEKNOLOJİSİNE DESTEK VERİLECEK

TÜBİTAK Marmara Araştırma Merkezi (MAM) projesine, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nın destekleriyle Şanlıurfa Ticaret ve Sanayi Odası tarafından KOBİ’lere ürün kalitesi ve güvenirliğini iyileştirmek amaçlanıyor. Proje kapsamında gıda ve içecek sektöründe hizmet veren KOBİ’lerin ürün kalitesini ve güvenliğini iyileştirmelerine ve Ar-Ge temelli ürün, üretim teknolojisi geliştirmeleri desteklenecek. Kurulacak laboratuarla birlikte Şanlıurfa’da ürünlerin kalitesi kontrol altında tutulacak ve analiz raporları çok daha kısa sürede çıkarak ihracatın önü açılacak. Şanlıurfa Sanayi ve Ticaret Odası(ŞUTSO) Başkanı İbrahim Halil Peltek, bu laboratuarın Şanlıurfa için büyük bir önem taşıdığına vurgu yaptı.

LABORATUAR BÖLGEYE HİZMET VERECEK

Şanlıurfa Organize Sanayi Bölgesi’nde (OSB) kurulacak olan laboratuar, sadece Şanlıurfa’ya değil, tüm Güneydoğu Anadolu Bölgesine hizmet verebilecek kapasitede olacak. ŞUTSO Başkanı Peltek, laboratuarda eğitimlerin TÜBİTAK personelleri tarafından verileceğini belirterek, bunun için tüm alt yapının hazırlandığını kaydetti. Bu projenin Şanlıurfa için çok önemli olduğuna vurgu yapan Peltek, “Kurması hedeflediğimiz gıda test analiz laboratuarı sadece ilimize değil, tüm bölgeye hizmet edecek. Bu laboratuarda ürünlerin kalitesi daha çabuk test edilecek ve ihraç edilecek ürünler çok daha kısa sürede analiz edilebilecek. Bu laboratuarda, eğitimler TÜBİTAK personeli tarafından verilecek ve ilgili kalite standartları ile desteklenerek özellikle ihracata yönelik ürünlerin analizlerinde her türlü alt yapı gerçekleşmiş olacak” dedi.

PROJE TUTARI:1.382.000 EURO, TAMAMI AB HİBE

Şanlıurfa toprak ve ürün çeşitliliği yönünden yörede büyük öneme sahip olduğu için hem Şanlıurfa’da yetişen ürünler hem de Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgelerinde yetişen ve üretilen yöresel ürünler ile ihracata yönelik ürünlerin test ve analizlerinin yapılarak kalitelerinin denetlenmesi ve iyileştirilmesinin amaçlandığı laboratuar için Avrupa Birliğinden hibe desteği alındı. Şanlıurfa’ya kazandırılacak olan Gıda Test Analiz laboratuarı, Şanlıurfa’da ürün kalitesini artırmayı hedeflerken, bu proje için harcanan para da hibeyle karşılandı. Toplamda 1.382.000 EURO’ya mal olması planlanan laboratuarda test analiz ve kalite için birçok eğitim verilecek.

BİLGİ VE TEKNOLOJİ IŞIĞINDA KALİTE ARTACAK

Şanlıurfa Organize Sanayi Bölgesi’nde (OSB) kurulan ve kısa sürede faaliyete geçmesi beklenen gıda test laboratuarında personel eğitimleri de verilecek, bunun yanı sıra cihaz eğitimleri de verilecek. Proje kapsamında bir teknik asistan yer alacak, proje süresi boyunca Gıda Enstitüsü ve bölgedeki yerel ortak kurum ve kuruluşlar ile koordineli olarak personel eğitimleri, cihaz eğitimleri, laboratuarların akreditasyonu, mikrobiyolojik ve kimyasal analiz metotlarının validasyonları konularında destek olacağı öğrenildi. Öte yandan laboratuarla birlikte hedeflenen projeler şöyle;

-Farkındalığı arttırmak ve Ar-Ge faaliyetlerini desteklemek.

-Bilgi ve iletişim teknolojilerinin kullanımını arttırmak.

-Yenilik için destekleyici bir ortam yaratmak.

-Üniversiteler ile diğer Ar-Ge enstitüleri ve KOBİ'ler arasında daha güçlü bağlantılar geliştirilmesi.

-Ticari ve katma değeri yüksek ürünler için teknolojinin geliştirilmesi.


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Kar kaza getirdi! 3 ölüÖnceki Haber

Kar kaza getirdi! 3 ölü

Erdoğan'dan İş Bankası emri!Sonraki Haber

Erdoğan'dan İş Bankası emri!

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar