Şanlıurfa
DOLAR32.2868
EURO35.0871
ALTIN2469.3

Şanlıurfa’da ’Mesleki Eğitimde Sektörel İş Birliği Toplantısı’ düzenlendi

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Şanlıurfa’da ’Mesleki Eğitimde Sektörel İş Birliği Toplantısı’ düzenlendi
Abone ol
Şanlıurfa’da mesleki eğitime yatırımlar artıyor. Avrupa Birliği tarafından finanse edilen ve Alman Kalkınma Bankası tarafından Milli Eğitim Bakanlığı iş birliği ile uygulanan ”Mesleki ve Teknik Eğitim Yoluyla Sosyal ve Ekonomik Uyum Projesi” (SEUP) kapsamında Şanlıurfa’ya 9 milyon Euro civarında bir yatırım yapıldı.

Şanlıurfa'da 'Mesleki veTeknik Eğitim Yoluyla Sosyal ve Ekonomik Uyum Projesi' (SEUP) kapsamında,Mesleki Eğitimde Sektörel İş Birliği Toplantısı düzenlendi.

Avrupa Birliği tarafındanfinanse edilen ve Alman Kalkınma Bankası tarafından Millî Eğitim Bakanlığı işbirliği ile uygulanan proje kapsamında, Şanlıurfa’da özel bir otelde gerçekleştirilentoplantıda, iş dünyası ve meslek örgütleri temsilcileri, mesleki eğitimde işbirliğine yönelik fikir alışverişinde bulundu.

Toplantıya Milli EğitimBakan Yardımcısı Kemal Şamlıoğlu, Vali Hasan Şıldak, Milli Eğitim BakanlığıMesleki ve Teknik Eğitim Genel Müdürü Ali Karagöz, Şanlıurfa İl Milli EğitimMüdürü Asım Sultanoğlu, Haliliye Kaymakamı Serap Özmen Çetin, valiyardımcıları, sektör birliği yöneticileri, özel sektör temsilcileri, ilçe millieğitim müdürleri ve mesleki eğitim veren okulların yönetici ve öğretmenlerikatıldı.

Toplantıda, İl Milli EğitimMüdürü Asım Sultanoğlu, kente yürütülen mesleki ve teknik eğitim çalışmaları vesayısal verilerden oluşan bir sunum yaptı.

 MEB Mesleki ve Teknik Eğitim Genel Müdürü AliKaragöz, toplantının mesleki eğitimde sektörel işbirliğini güçlendirmek,mesleki eğitimin kalitesini artırmak, öğrencileri daha iyi yetiştirmek ve işdünyası ile etkin bir iletişim kurulması amacıyla düzenlendiğini belirtti.

Karagöz, SEUP kapsamındaŞanlıurfa'da yaklaşık 9 milyon Euro civarında bir ödeme gerçekleştirildiğinibelirterek, şunları kaydetti:

“Herkesin bir mesleğiolmalı. İnsanlar kendilerini ifade ederken isimlerini önüne mesleklerinikoyarak ifade eder ve dolayısıyla meslek kişinin kimliğidir. Şanlıurfa'damesleki teknik eğitim seviyesini bulunduğu yerden nasıl ilerletebiliriz. SEUPkapsamında Şanlıurfa'da yaklaşık 9 milyon Euro civarında bir ödemegerçekleştirildi. Bu ödemenin bir kısmı ile 179 atölyenin tadilatı bakım veonarımına harcandı. Öğrencilerin servis, yemek, kırtasiye kapsamında daharcamalar yapıldı. Mesleki eğitim süreci okulda başlayan işletme ile çok yoğundevam eden bir süreçtir. Eğitim ve iş dünyasının bütünleşik olarakdeğerlendiriyoruz. Bu kapsamda yeni okul modellerimizi kamuoyuna açıkladık.Ortaokul döneminde meslek seçimi yönünde zorlandıkları ve yanlış kararaldıkları bir dönemdir. Yeni bir uygulama ile bu konunun ele alınmasınıplanlıyoruz ve projemiz de ortaokulda meslekle buluşma projesidir. 3400üzerinde okulumuzla ve öğretmenlerimizle mesleki eğitim sürecine var gücümüzlegayret ediyoruz. Uygulamaların Şanlıurfa'ya ve milletimize hayırlı olmasınıdiliyorum.”

Şanlıurfa Valisi HasanŞıldak ise şunları söyledi:

“SEUP Projesi sektör veeğitimi bir araya getiren toplumdaki beklentileri karşılayacak bir yaklaşımlayürütülüyor. Mesleki eğitim konusunda gerçeklerle yüzleşilmesi lazım. Herkesintoplumda ihtiyaç duyduğu mesleklerin devamı ve gerekli okul modelleriyle bukonuda ilerleme devam edilmeli. Şanlıurfa ilimizin de ihtiyaç duyduğuçalışmanın yararlı ve faydalı bir şekilde gerçekleşeceğine inanıyorum.”

Milli Eğitim Bakan YardımcısıKemal Şamlıoğlu, mesleki eğitimin Türkiye Yüzyılı hedefi ile birincil dereceilişkili olduğunu vurguladı. Kalkınma için mesleki eğitime önem verilmesigerektiğini belirten Şamlıoğlu, önümüzdeki dönemlerde mesleki eğitime ilişkinyeni çalışmaları tamamlayacaklarını ve Türkiye'nin bu alanda daha güçlü birkonuma geleceğini söyledi.

Şamlıoğlu, mesleki eğitimeyönelimin ortaokul düzeyine indirilmesi gerektiğini savundu. Modüler meslekieğitim ve beceri temelli yaklaşımla mesleki eğitimin gerçekleşeceğini belirtenŞamlıoğlu, yeni okul modelinin sektöre entegre bir model olduğunu ve hemişveren hem de sektör hem de öğrenciler açısından önemli olduğunu vurguladı.

Mesleki eğitimde ara elemanyetiştirmek yerine tekniker ve usta yetiştirmeyi hedeflediklerini belirtenŞamlıoğlu, büyük işletmeler içerisinde okullar açılacağını ve öğretmenlerinsektörle iç içe geçeceğini söyledi. Eğitimde üretim, üretimde eğitim sloganıyladevam edeceklerini ve 11. ve 12. sınıflarda işletme içinde eğitimi devam edecekbir yeni yaklaşımı hayata geçireceklerini ifade etti.

Şamlıoğlu, kalkınmanınsektörün ve sivil toplum kuruluşların seferberliği ile gerçekleşeceğinisöyledi. 30'u aşkın ilimizde mesleki eğitim programları uyguladıklarını ve enönemli kısmının ise deneyimlerin paylaşılarak her ilde iş gücü ihtiyaçlarıçerçevesinde ihtisaslaşma sürecine geçilmesi olduğunu belirtti.

Türkiye'de sanayinin,ticaretin gelişimine ve markalamasına yardımcı olacak ihtisas okullarıaçılacağını ve çocukların mesleki eğitimde nitelikli istihdam yapılabilmesiiçin çalışmaların devam edeceğini söyledi. 12. Kalkınma Planında da meslekieğitim alanında önemli kalkışmalar olacağını vurgulayan Şamlıoğlu, Şanlıurfa'dayapılacak özgün çalışmalarda sektörle yapılan protokollerle nitelikliistihdamla istihdam edileceğini ve her öğrencinin bir meslek sahibi olmasını venitelikli olmasını istediklerini ifade etti.

SEUP PROJESİ NEDİR?

2017 yılında birinci fazıbaşlayanproje ile mesleki ve teknik eğitimin kalitesi ve erişilebilirliğininartırılması, eğitim ortamlarının iyileştirilmesi, eğitime devamı sağlayacakdesteklerin verilmesi, mesleki ve teknik eğitimin sunduğu fırsatlar konusundafarkındalık oluşturulması amacıyla birçok çalışma yapıldı. SEUP Projesininbirinci fazı kapsamında 8 pilot ilde (Adana, Bursa, Gaziantep, Hatay, İstanbul, Mersin,Kilis, Şanlıurfa) bulunan 55 mesleki veteknik okulun atölyeleri ve laboratuvarları öğrenciler için teknolojik gelişmelereuygun hale getirildi. 21 meslek alanını destekleyen proje ile toplamda 1187 atölyeyenilendi.

Teknik desteklerin yanında öğrencilerefarklı konularda kapsamlı destekler de verildi. Ekonomik sebeplerle eğitimedevam edemeyen öğrencilerin ulaşım, öğle yemeği, kıyafet, çanta ve kırtasiyegibi ihtiyaçları karşılanarak, öğrenciler eğitime teşvik edildi. Spor, sanat, kültürgibi çeşitli faaliyetlere verilen destekler, öğrencilerin sosyal becerilerini güçlendirmesineolanak sağladı.

Birinci Fazını TamamlayanProje, Şanlıurfa’da dahil olmak üzere Yeni Döneminde 15 İlde Devam Ediyor,SEUP Projesi’nin istihdama, bölgesel ve ulusal kalkınmaya olan destekleri,mesleki ve teknik eğitimin iyileştirilmesine verdiği katkılar projenin ikinci fazında artarak devamediyor.

Şanlıurfa’ya proje kapsamındatoplamda 9.110.810 Euro destek sağlanıyor.

1.     Şanlıurfa Sabancı Mesleki ve Teknik Eğitim Anadolu Lisesi

2.     GAP Mesleki ve Teknik Eğitim Anadolu Lisesi

3.     Borsa İstanbul Çok Programlı Anadolu Lisesi

4.     Turgut Özal Mesleki ve Teknik Eğitim Anadolu Lisesi

5.     Eyyübe Ayhan Şahenk Mesleki ve Teknik Eğitim Anadolu Lisesi

6.     Direkli Ayhan Şahenk Mesleki ve Teknik Eğitim Anadolu Lisesi

7.     Karaköprü GAP Mesleki ve Teknik Eğitim Anadolu Lisesi

8.     Mahmut-İkbal Büyükkırcalı Mesleki ve Teknik Eğitim AnadoluLisesi

9.     Urfa Mesleki ve Teknik Eğitim Anadolu Lisesi

10.    Mimar Sinan Mesleki ve Teknik Eğitim Anadolu Lisesi

11.    Sanayi Mesleki ve Teknik Eğitim Anadolu Lisesi.

BİHA

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Dolar ve euroda günün ilk rakamlarıÖnceki Haber

Dolar ve euroda günün ilk rakamları

Haliliye’de çocuklara çevre bilinci aşılanıyorSonraki Haber

Haliliye’de çocuklara çevre bilinci aşıl...

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar