Şanlıurfa
DOLAR32.3821
EURO34.7731
ALTIN2432.8

"Siyasi ve yetkililer bu soruna çözüm bulsun"

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
"Siyasi ve yetkililer bu soruna çözüm bulsun"
Abone ol
Bir dönem azalan öğretmen açığının, tekrardan büyüdüğü belirtildi.

(İbrahim Halil ASLAN/Şanlıurfa OLAY)

Şanlıurfa, her yıl yapılan üniversite ve liselere giriş sınavlarında en geri sıralarda yer alırken, sıkıntıların giderilmemesi sonucu önümüzdeki sınav döneminde de aynı başarısızlığın devam etmesi bekleniyor.

Lise ve üniversite giriş sınavlarında Şanlıurfa her yıl en başarısız iller sıralamasında yer alıyor. Temel Yeterlilik Sınavı(TYT) ve Liselere Giriş Sınavı(LGS) başarı sıralamasında 81 il arasında 78’inci sırada yer alan Şanlıurfa’da eğitim sorunları hala giderilmedi.

ÖĞRETMEN AÇIĞI TEKRAR ARTTI

Milli Eğitim Bakanlığı, ikili eğitim yerine tam güne geçmesi yönünde karar aldı ancak bu karar Şanlıurfa’da sınıfların kalabalıklaşmasına neden oldu. Suriyeli öğrencilerle birlikte sayısı 850 bini aşan öğrenci mevcuduna kentteki okullar yetmedi. Eğitim Bir Sen şube başkanı İbrahim Coşkun, bir dönem tam gün eğitim verildikten sonra tekrardan ikili eğitime geçileceğini söyledi. Halihazırda 3 bin civarında öğretmen açığının bulunduğunu belirten Coşkun, zorunlu hizmet süresi dolan sözleşmeli öğretmenlerin tayin isteyeceğini söyledi. Sözleşmeli öğretmenlerin gitmesiyle birlikte öğretmen açığının tekrardan büyüyeceğini dile getiren Coşkun, “Zaten mevcut durumda 3 bin öğretmen açığımız var. Sözleşmeli öğretmenlerin gitmesiyle birlikte bu açık 7-8 bine çıkacak. Böyle olunca da bu başarısızlık devam eder. Öğretmen açığı giderilmeden, mevcut sorunlar çözüme kavuşturulmadan eğitimdeki başarıdan söz edemeyiz. Öğretmen açığı, ücretli öğretmenlerle kapatılmaya çalışılıyor. Ücretli öğretmenliğe de sözleşmeli öğretmenliğe de karşıyız” diye konuştu.

COŞKUN: BAŞARISIZLIK URFA’NIN KADERİ OLMAMLI

Şanlıurfa’nın eğitim sıralamasında üst seviyelere çıkması için mücadele ettiklerini belirten Coşkun, “Başarısızlık Urfa’nın kaderi olmamalıdır. Şanlıurfa’nın başarı sıralamasında yükselmesi için çalışıyoruz” diyerek, konuşmasını şöyle sürdürdü: Tüm gayretimiz Şanlıurfa’nın başarı sıralamasını yükseltmek, idareci ile personel arasındaki iletişimi daha da kuvvetlendirip, motivasyonu artırmayı hedefliyoruz. Başarı sıralamasında gerilerde olmamızın sebebi iç dinamiklerden kaynaklanıyor. Eğitimcilerin uzun süre burada kalabilmesi için mutlaka ek ücret ödenmesi gerekiyor. Öyle olmadığı için, eğitim personeli ilk fırsatta buradan ayrılıyor. Başarılı olmak istiyorsak, öncelikle bu sorunları çözmemiz gerekiyor.”

İKİLİ EĞİTİM YENİDEN UYGULANACAK

Şanlıurfa’da Suriyeli çok sayıda öğrencinin bulunması ve bu öğrencilerin Şanlıurfalı öğrencilerle aynı sınıfta eğitim görmesi de başarı oranını etkiliyor. Sınıfların kalabalık oluşu nedeniyle tüm gün eğitim yerine yeniden ikili eğitim uygulanacak. Eğitimdeki başarısızlığın temel sorunlarından birinin de mevsimlik tarım işçiliğinin oluşturduğu biliniyor, bunun yanı sıra taşımalı eğitim de soruna bir düğüm atıyor. İkili eğitimin Şanlıurfa için zorunlu hale geldiğini belirten Coşkun, “Mevsimlik tarım işçisi olan öğrencilerimiz var, Suriyeli öğrenciler var, kırsal alanda okuyan öğrenciler var. Dolayısıyla tüm bunlara önce bir çare bulmak gerekiyor. Bir ara tekli eğitime dönmüştü, şimdi tekrar ikili eğitime dönme zorunluluğu doğdu. Bu öğrenci kalabalığını tekli eğitim kaldıramaz. Özellikle liseler ikili eğitime dönmek zorunda kalacak” ifadelerini kullandı.

“BUNLAR, ÇARE BULUNABİLECEK SORUNLAR”

Coşkun, Şanlıurfa eğitimindeki sorunların çözümsüz olmadığına vurgu yaparak, üzerinde durulması halinde kolaylıkla sorunlar içerisinden çıkılabileceğini söyledi. “Bu tür çare bulabileceğimiz, sorunu aşabileceğimiz, kolaylıkla sorunun üstesinden gelebileceğimiz sorunlarımızı çözemediğimiz müddetçe bu başarı ortalamasını yükseltmemizin imkanı yok. Somut olan bu sorunlarımızı görmezden gelemeyiz. Eğitim çalışanlarımızın en azami şekilde çalıştıklarına inanıyorum, başarı ortalamasını yükseltmek için tüm eğitim camiası gayret ediyor. Ama bu sorunları da çözmeden ilerleyemeyiz. Siyasi ve yetkililerimizin bu sorunları çözmesi için gerekli çabayı sarf etmeleri gerekiyor” şeklinde konuştu.


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Karaköprü’de cami temeli atıldıÖnceki Haber

Karaköprü’de cami temeli atıldı

Trafo bir anda alev aldı!Sonraki Haber

Trafo bir anda alev aldı!

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar