
Tarım reformu müdürlüğünden Devlet Su İşleri’ne(DSİ) geçen arazi toplulaştırma ve tarla içi geliştirme çalışmaları devam ederken, bu çalışmaların süreç içerisindeki işlemlerin uzun sürmesi nedeniyle uzayabildiği belirtildi.
(İbrahim Halil ASLAN/ÖZEL Haber- Şanlıurfa OLAY)
Vatandaş, arazisinin bir an önce toplulaştırmaya girmesini beklerken, ihale aşaması, izinler, geçiş dönemi ve askıya çıkılması nedeniyle bu süreç uzuyor Arazi sahipleri, toplulaştırmanın yavaş ilerlemesinden şikayet ederken, DSİ de çalışmaların aralıksız sürdüğünü, resmi işlemler ve arazi sahiplerinin ortak kararının alınması nedeniyle işlemlerin biraz uzayabildiğini söyledi.
ARAZİ SAHİPLERİ: MAĞDUR OLUYORUZ
Şanlıurfa merkez ve kırsal ilçelere bağlı köylerde arazisi bulunan vatandaşlar, arazi toplulaştırması ve tarla için güzelleştirme çalışmalarının yavaş ilerlediğini belirterek, bu sürecin hızlandırılmasını istiyor. Arazi kullanımı ve satışına ilişkin sorun yaşandığını dile getiren arazi sahipleri, Devlet Su İşleri’nin işleri sıklaştırmasını bekliyor. Satmak istediği arazisini toplulaştırma yapılmadığı için satamadığını dile getiren köylüler, öte yandan toplulaştırmanın ne zaman geleceğini bilmediklerinden ötürü rahatça ekim yapamadıklarını da söyledi. Sezon ortasında toplulaştırmanın yapılması halinde ektikleri ürünün heba olacağı endişesini taşıyan arazi sahipleri, bu mağduriyetlerinin giderilmesi için çalışmaların hızlandırılmasını ve DSİ’nin de bu yönde kendilerini bilgilendirmesini istiyor.
DSİ: ÇALIŞMALAR ARALIKSIZ DEVAM EDİYOR
Tarım arazisi genişliği bakımından Türkiye’nin en büyük illerinin başında gelen Şanlıurfa’da, arazi satışlarında yaşanan sıkıntı başta olmak üzere birçok sorun nedeniyle vatandaşlar arazisinin bir an önce toplulaştırmaya girmesini istiyor. Toplulaştırma kapsamına giren arazilerin toplulaştırılmamasından şikayet eden vatandaşlara, DSİ’den cevap geldi. DSİ Toplulaştırma Şube Müdürü Mehmet Kutlu, çalışmaların bir dönem aksadığını belirterek, halihazırda çalışmalara devam edildiğini kaydetti. Proje kapsamına giren arazilerde çalışmaların sürdüğünü ifade eden Kutlu, “daha önce toprak reformu genel müdürlüğü yapıyordu, daha sonra DSİ’ye geçti. DSİ’ye geçmesinin ardından taşınma süreci, arşivin taşınması ve personel eksikliğinin giderilmesi belli bir dönem bazı aksamalara neden oldu. Eksiklikler giderildikten sonra sistem kurulduktan sonra çalışmalar kaldığı yerden devam ediyor” diye konuştu.
“TOPLULAŞTIRMADA TÜM ARAZİ SAHİPLERİNİN ORTAK KARAR VERMESİ GEREKİYOR”
Toplulaştırma sürecinde yaşanan sıkıntıları dile getiren Kutlu, vatandaşların aceleci davranmasında haklı olduğunu belirterek, süreci bilmeleri gerektiğini vurguladı. Arazi sahiplerinin tümüyle görüşüldüğünü, herkesin ortak kararı alındıktan sonra çalışmalara başlandığını ifade eden Kutlu, yaptığı açıklamada şöyle konuştu: “Vatandaş, toplulaştırma başladığı gibi bir yıl içerisinde biteceğini düşünüyor ama sonuçta toplulaştırma mülkiyetle ilgili bir şey, bütün köyün taleplerini alıyoruz. Arazinin toplulaştırılmasında mülk sahiplerinin itirazları olabiliyor, planlama yola göre sulama şebekesine göre yapılıyor. Sınır kayması olmasın diye mücadele ediyoruz. Tüm bu sorunlar göz önüne alındığı zaman aslında çalışmaların yavaş ilerlemediği görülür. Devlet, itiraz hakkı tanımadan bu toplulaştırma çalışmalarını yaparsa, elbette ki çok daha hızlı ilerleyecek ama mülk sahiplerinin de talep ve itirazları dinlendiği için tüm detaylar değerlendiriliyor. Bu da sürecin biraz daha uzamasına neden oluyor.”
İŞİ AĞIRDAN ALAN FİRMANIN SÖZLEŞMESİ FESHEDİLDİ
Toplulaştırma projesinin DSİ’ye geçmesinin ardından en seri şekilde çalışıldığını belirten Kutlu, Karaköprü ilçesine bağlı köylerde toplulaştırma çalışmalarını yapan firmanın işi ağırdan aldığı için devre dışı edildiğini sözlerine ekledi. Tüm ilçelerde çalışmaların devam ettiğini ifade eden Kutlu, proje kapsamına alınan köylerin toplulaştırmasının en kısa sürede tamamlanacağını kaydederek, “Karaköprü’ye bağlı köylerde müteahhit işi ağırdan aldığı için biz sözleşmeyi feshettik. 60 köyü kapsayacak şekilde yeni proje oluşturduk. Bunların 12’si tamamlandı, diğerlerinin de çalışması devam ediyor. En kısa sürede tüm arazilerin toplulaştırmasını yapacağız” ifadelerini kullandı.
ARAZİ SATIŞINDA BELLİ KRİTERLER VAR
Arazi sahiplerinin toplulaştırma için sürecin hızlanmasını istemesindeki en büyük sebep, arazi satışları ve kullanımı olarak gösteriliyor. Vatandaşlar, toplulaştırmaya girecek olan arazinin hiçbir şekilde satılamayacağını düşünüyor ama aslında gerçek çok daha farklı. Bakanlar Kurulu kararı çerçevesinde, arazi satışlarıyla ilgili belli bazı kriterler konuldu. Arazilerin azalmaması nedeniyle kuru arazilerin tümü satılabiliyorken, sulu arazi ve fıstık bahçeleri için de farklı kriterler belirlendi. Toplulaştırma Şube Müdürü Kutlu, bu durumu şöyle açıkladı: “Vatandaş arazisini satabilir, biz satışlara izin veriyoruz. Bakanlar Kurulu Kararına göre, norm olayı var; vatandaş arazinin bir kısmını satamıyor ama hepsini satabilir. Öte yandan fıstık normu da ayrı, fıstık arazisinin normu 12 dönümdür. 24 dönüm fıstık bahçesi olan birisi, bunun 12 dönümünü satabilir. Sulu arazinin normu da farklıdır, o da 31 dönüm olarak belirlenmiş, 62 dönümü olan birisi 31 dönümünü satabilir. Biz de Bakanlar Kurulu Kararının dışına çıkamıyoruz.”
887 BİN 949 DEKAR ALAN TOPLULAŞTIRILDI
Öte yandan Devlet Su İşleri (DSİ) Genel Müdürü Mevlüt Aydın da, Şanlıurfa ve Mardin'de yürütülen toplulaştırma hizmetleri kapsamında, 2019 yılında 34 bin 444 dekar alanın toplulaştırıldığını belirterek, toplulaştırılan alanın 887 bin 949 dekar alana ulaştığını kaydetti. Aydın, çalışmalar kapsamında 51 bin 500 dekar alanın 2020 yılı sonuna kadar toplulaştırılacağını ifade ederek, tamamlanan alanın 939 bin 449 dekar araziye çıkarılmasının hedeflendiğini belirtti.
Yorum Yazın