Şanlıurfa
DOLAR32.2053
EURO35.1156
ALTIN2500.6

Türk ve Azerbaycan ekonomisini nasıl etkileyecek?

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Türk ve Azerbaycan ekonomisini nasıl etkileyecek?
Abone ol
Yaş sebze ve meyve sektörü açısından en önemli pazar olan Rusya, Türkiye ve Azerbaycan'dan domates alımını yasakladı. Rusya'nın kararı Türk ve Azerbaycan ekonomisini nasıl etkileyecek?

Dünya genelinde yaş sebze ve meyve sektörü açısından en önemli pazar olan Rusya'dan kötü haber. Rusya Türkiye ve Azerbaycan'dan domates ithalatını durdurdu. Başta Türkiye, Çin, Fas ve Azerbaycan'dan ithalat yapan Rusya'nın bu kararı ekonomiyi olumsuz etkilemesi bekleniyor.

ANTALYA VE İZMİR'DEN DOMATES-BİBER ALIMI YASAKLANDI

Rusya Tarım Ürünleri Denetim Ajansı (Rosselhoznadzor)'dan yapılan açıklamaya göre Antalya ve İzmir’den domates ve biber sevkiyatı yapılmasını yasakladı. Kararın gerekçesi olarak bu bölgelerden getirilen ürünlerde domates kahverengi meyve buruşukluk virüsü, domates lekeli solgunluk virüsü ve pepino mozaik virüsü görülmesi gösterildi. Kararın alınması sırasında bu virüslerin büyük tehdit teşkil etmesi göz önünde bulunduruldu.

ÜRETİCİLER ETKİLENECEK

Domastes ve biber alımının yasaklanması Türk tarım üreticilerini etkilemesi bekleniyor. Ege Yaş Meyve ve Sebze İhracatçıları Birliği verilerine göre, 1 Kasım 2017’den bu yıl kasım sonuna kadar Rusya’ya 198 bin 739 ton domates sevkiyatı yapıldı. Rusya Tarım Bakanlığı verilerine göre ise sevkiyat miktarı 187 bin 12 ton oldu. Tarım ve Orman Bakanlığı Gıda ve Kontrol Genel Müdürlüğü ile Rusya Tarım Ürünleri Denetim Ajansı arasında görüşme gerçekleşti. Görüşmelerde Türk tarafının konuyla ilgili alınan tedbirlerin yanı sıra her bir ihlale yönelik yürütülen soruşturmaya ilişkin detaylı bilgi sunması üzerinde anlaşıldı.

AZERBAYCAN'DAN DOMATES VE ELMA İTHALATI YASAKLANDI

Rusya, Azerbaycan'dan ithalata da bir dizi yasak getirdi. Rusya Hayvan ve Bitki Karantina Servisi (Rosselkhoznadzor) tarafından yapılan açıklamaya göre Azerbaycan'dan domates ve elma alımını yasakladı. Azerbaycan'dan ithal edilen domates güvesi ve doğu meyve güvesi isimli haşerelerin  domates ve elmaların sevkitayı sırasında tespit edilmesi üzerine yasaklandığı ifade edilen açıklamada; "10 Aralık tarihinden itibaren Azerbaycan’dan domates ve elma ithalatını durdurma kararı almıştır” denildi. Azerbaycan, Rusya’ya tarım ürünleri ihracatından yılda 200 ile 300 milyon dolar gelir elde etmişti.

Öte yandan Rus üreticiler Temmuz ayında Tarım Bakanlığı'ndan Türkiye, Çin, Fas ve Azerbaycan'dan domates ithalatının 2 aylığına durdurulmasını talep etmişti. Rusya Meyve ve Sebze yetiştiricileri Birliği tarafından Bakanlığı gönderilen mektupta, Yeni Tip Koronavirüs ( KOVİD-19) nedeniyle Rus vatandaşların talebinin düştüğü ve domates piyasasının daha fazla baskıya dayanamayarak Rus üreticilerin iflasına yol açabileceği ifade edilmişti.


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Dış ticaret endeksleri açıklandıÖnceki Haber

Dış ticaret endeksleri açıklandı

Cumhurbaşkanı Erdoğan Azerbaycan’a gidiyorSonraki Haber

Cumhurbaşkanı Erdoğan Azerbaycan’a gidiy...

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar