Şanlıurfa
DOLAR32.1998
EURO35.0811
ALTIN2458.5

Türkiye sandık başına gidiyor

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Türkiye sandık başına gidiyor
Abone ol
Türkiye, yeni yerel yöneticilerini seçmek için yarın sandık başına gidecek. Ülke genelinde olduğu gibi Şanlıurfa’da da 1 milyon 219 bin 603 seçmen, büyükşehir belediyesinin ve 13 ilçe belediyesinin başkanını, belediye meclis üyelerini ve mahalle muhtarlarını belirlemek için sandık başına gidecek. Şanlıurfa’da oy verme saatleri 07.00’de başlaşacak ve 16.00’ya kadar sürecek. Seçmenler, şehirlerinin gelecek 5 yıllık kaderini tayin edecekler.

Türkiye, yeni yerel yöneticilerini belirlemeküzere 31 Mart Pazar günü sandık başına gidiyor. 81 il, 973 ilçe ve 390 beldebelediye başkanı ile 50 bin 336 muhtarın belirleneceği seçimlerde, aynı zamandail genel meclisi üyeliği ve belediye meclis üyeliği seçimleri de yapılacak.Ayrıca muhtarlar da belirlenecek.

YüksekSeçim Kurulu (YSK) seçimde kayıtlı seçmen sayısını 61 milyon 441 bin 882 olarakbelirledi. Bu seçimde oy kullanacak olan 18 yaşını dolduran 1 milyon 32 bin 610kişi bulunuyor. Seçimlerde toplamda 34 siyasi partinin adayları yarışacak veülke genelinde 206 binden fazla sandık kurulacak.

Şanlıurfa’dada 1 milyon 219 bin 603 seçmen oy kullanacak. Şanlıurfa’da bin 452 mahalledekurulacak 4 bin 96 sandıkta oy kullanılacak. Şanlıurfa Büyükşehir Belediye Başkanlığıiçin toplam 23 aday yarışacak.

YSK,illerde oy kullanma saatlerini açıkladı. “Mahalli İdareler Genel Seçimlerindeoy verme günü olan 31 Mart Pazar günü itibarıyla oy verme süresinin korunmasıkaydıyla bütün yurtta illere göre güneşin doğuş ve batış saatlerindekifarklılıklar dikkate alınarak…” görüşüne yer verilen YSK kararında,Şanlıurfa’da oy vere işlemi sabah saat 07.00'da başlayacak, 16.00'da sonaerecek.

 

ŞANLIURFALILAR HANGİ SANDIKTA OY KULLANACAĞININASIL ÖĞRENECEK?

Şanlıurfalıseçmenler, nerede ve hangi sandıkta oy kullanacağını, YSK'nın internetsitesinden, e-Devlet kapısından, YSK'nin Seçmen Sorgulama Mobil Uygulamasındanveya 444 9 975 numaralı YSK Çağrı Merkezi'nden kontrol edebilecek.

Seçmeninnerede oy kullanacağını gösteren seçmen bilgi kâğıdının getirilmesi zorunluolmayacak. Seçmen, üzerinde T.C. kimlik numarası bulunan resmi niteliktekiherhangi bir belgeyle oy kullanabilecek.

 

GÖTÜNTÜLEME CİHAZLARI İLE OY KULLANMA KABİNİNEGİRMEK YASAK

Ceptelefonu, fotoğraf veya film makinesi gibi görüntü kaydedici veya haberleşmesağlayıcı cihazlarla oy verme yerine girilmesi yasak ve bunun cezası bulunuyor.Bu tür cihazların oy verme işlemi bitene kadar sandık kuruluna bırakılmasıgerekiyor. Yeni evlenen ve henüz kimliğini değiştirmeyenler evlenme cüzdanı ileoy kullanabilecek.

 

SEÇMEN, NE İÇİN OY KULLANACAK. ZARFLAR NERENKTE OLACAK?

Şanlıurfa’daseçmenler, "büyükşehir belediye başkanı", "belediyebaşkanı", "belediye meclis üyeliği" ile "muhtarlık veihtiyar heyeti" için oy kullanacak

Büyükşehirbelediye başkanlığına ilişkin oy pusulası "beyaz", belediyebaşkanlığına ilişkin oy pusulası "mavi", belediye meclisi üyeliğineilişkin oy pusulası ise "sarı" renkli olacak. Seçmenler tüm oypusulalarını tek zarfa koyacak.

 

ŞANLIURFA’DA HANGİ İLÇEDE KAÇ SEÇMEN OYKULLANACAK?

İşteŞanlıurfa ilçelerinin seçmen sayısı:

Akçakale:58.134

Birecik:56.766

Bozova:33.077

Ceylanpınar:51.456

Eyyübiye:203,879

Halfeti:26.728

Haliliye:227.357

Harran:43.621

Hilvan:26.451

Karaköprü:165.280

Siverek:152.662

Suruç:59.926

Viranşehir:114.266.

 

ŞANLIURFA’DA CEZAEVİNDEKİ SEÇMENLER OYKULLANABİLECEK Mİ?

Anayasa'yagöre, taksirli suçlardan hüküm giyenler hariç ceza infaz kurumlarında bulunanhükümlüler oy kullanamıyor. Ceza infaz kurumlarında bulunan tutuklular iletaksirli suçlardan hükümlüler için bu seçimde de cezaevlerinde sandık kurulacak.

 

OYLAR SAAT KAÇTA SAYILMAYA BAŞLAYACAK?

Şanlıurfaa’dasaat 16.00'dan önce oylar sayılmaya başlanamayacak. Sandık seçmen listesindekibütün seçmenler oylarını kullanmış olsalar bile oy vermenin bitim saatindenönce sandıklar kesinlikle açılmayacak.

 

SEÇİM GÜNÜ ŞANLIURFA’DA NERELER KAPALI?

31Mart 2024 tarihinde yapılacak olan seçimde oy verme süresince, yasanın 79.maddesi gereğince her türlü içki satışı ve içilmesi yasak olacak. Bu kapsamda,seçim günü boyunca alkol satışı yapılamayacak ve içki tüketimigerçekleştirilemeyecek. Oy verme gününde, bütün eğlence yerleri de oy vermesüresince kapalı kalacak. Ancak eğlence yeri niteliğindeki lokantalarda yemekservisi yapılması mümkün olacak. Emniyet ve asayişi korumakla görevliolanlardan başka hiçbir kimse silah taşıyamayacak.

 

ŞANLIURFA’DA SEÇİM YASAKLARI NE ZAMAN BİTECEK?

Seçimgünü saat 18.00'e kadar radyolar ve her türlü yayın organlarının seçim ve seçimsonuçları ile ilgili haber, tahmin ve yorum yapılması yasak olacak, 18.00 ile21.00 arasında yalnızca YSK'nin seçimle ilgili haber ve tebliğleriyayınlanabilecek. Saat 21.00'den sonra bütün yayınlar serbest olacak ancak YSKbu süreyi öne alabilecek.

 

 

 


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Şanlıurfa’da aranan 13 şahıs gözaltına alındıÖnceki Haber

Şanlıurfa’da aranan 13 şahıs gözaltına a...

Kasım Gülpınar’a aşiretlerden destek büyüyorSonraki Haber

Kasım Gülpınar’a aşiretlerden destek büy...

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar