Şanlıurfa
DOLAR32.2861
EURO35.1127
ALTIN2475.4

Urfa, tugayın taşınmasını istiyor ama korkuyor!

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Urfa, tugayın taşınmasını istiyor ama korkuyor!
Abone ol
Bir yandan kışlanın şehir merkezinde olmasından rahatsız olan Şanlıurfa, diğer yandan ağaçların katledileceği endişesi taşıyor. Yeşilliğe hasret kent, tugayın şehir içinde kalmasını, yeşil alanın yok olmasına tercih ediyor.

(İbrahim Halil ASLAN-Faruk DEVECİ/Şanlıurfa OLAY)

Sıcak iklime sahip Şanlıurfa’da başlatılan yeşil Urfa projesi kapsamında fidan dikimleri gerçekleştirilse de, hedeflenen yeşillik miktarına bir türlü ulaşılamıyor. Ormanlık alanın yok denecek kadar az olduğu Şanlıurfa’da, yeşil alanın yok olma ihtimali, tugayın taşınmasıyla ilgili kafaları karıştırdı.

“BETONLAŞMAKTANSA TUGAY OLARAK KALSIN”

15 Temmuz FETÖ darbe girişiminin ardından tüm askeri alanların şehir dışına taşınması yönünde karar alınırken, Şanlıurfa 20. Zırhlı Tugay Komutanlığı kaynak yetersizliği nedeniyle taşınamıyor. Şanlıurfalılar, patlamalar nedeniyle tugayın taşınması taraftarı fakat tugay içerisindeki ağaçların kesilmesi ihtimaline karşın tugayın yerinde kalmasını istiyor. Şehir Plancıları Odası Şanlıurfa temsilcisi Selim Açar, tugayın taşınmasının ardından, alanın imara açılması korkusu içerisinde olduklarını belirterek, tugayın yerinde kalması taraftarı olduklarını söyledi. Daha önce 11 Nisan stadyumu alanının da alışveriş merkezi yapılarak betonlaştırıldığını hatırlatan Açar, “Az sayıdaki ağaçların her biri bizim için çok değerli, tugay taşınırsa orası da heba edilecek ve bir şekilde ağaçlara kıyılacak. Bu yüzden tugayın yerinde kalmasını daha sağlıklı buluyorum” dedi.

“TUGAYIN TAŞINMASINI İSTİYORUZ FAKAT…”

Araştırmacı Yazar Yusuf Sabri Dişli de, tugayın şehir merkezinde olmasından rahatsız olduklarını belirterek, diğer taraftan da yeşil alan korkusu yaşadıklarını ifade etti. Şehrin büyüdüğüne vurgu yapan Dişli, tugayın yakınındaki adreslerin tehlike altında olduğunu söyleyerek, “Tugayın aşınması elzemdir ama peyzaj adı altında ağaçlar katlediliyor. Şanlıurfa, sıcak bir il, dolayısıyla beton değil, yeşil alana ağırlık vermemiz gerekiyor. Evet tugayın taşınmasını istiyoruz ama diğer taraftan ağaçların katledilmesinden korkuyoruz. Zaten tugayın bir bölümüne Büyükşehir Belediyesi Hizmet Binası yapılacak. Geri kalan kısmında da ağaçların korunması gerekiyor” şeklinde konuştu.

GAP VADİSİ İÇERİSİNDE ŞEHİR HASTANESİ…

Henüz temeli atılmadı fakat Şanlıurfa şehir hastanesinin planlaması yapıldı. Tahsis edilen yer ise, ormanlık alan yapılması hedeflenen GAP Vadisi. Ormanlık alan olacakken, son bir değişiklikle şehir hastanesi için ayrılan alan hala boş duruyor. Dişli, şehir hastanesinin başka yere de yapılabileceğini belirterek, hastane nedeniyle yeşil alandan vazgeçildiğini söyledi. GAP Vadisinin korunmadığını söyleyen Dişli, konuşmasının devamında şöyle konuştu: “Bugün baktığımızda Topçu Meydanında ağaç yok. Otopark adı altında yeşil alan yok ediliyor. Bunun yanı sıra, GAP vadisi içerisine şehir hastanesi planlandı. Öte yandan okul kampusü yapıldı. Eğer GAP Vadisi korunsaydı şimdi Urfa’nın bir tarafı ormanlık alanı olmuştu. Tugayın taşınmasını ne kadar istiyorsak, ağaçların korunmasını da o kadar istiyoruz. O bölgedeki ağaçlar korunmalı hatta bir şekilde betonlaştırılan alanlar da ağaçlandırılmalı”

KAYNAK BULUNDU MU?

Zaman zaman patlamaların meydana gelmesi nedeniyle kent için risk oluşturan Tugayın taşınması yıllardır tartışılıyor. En son 13 Kasım 2019 tarihinde meydana gelen patlamada 17 asker yaralanmış, taşınma tartışmaları bir kez daha gündeme gelmişti. O süreçte Şanlıurfa’yı ziyaret eden Yüksek İstişare Kurulu(YİK) Üyesi Bülent Arınç, sorunu Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a ileteceğini ve gerekli kaynağın bulunacağını söylemişti. Aradan aylar geçmesine rağmen tugayın taşınmasına yönelik bir gelişme olmadı. Bazı kesimlerce taşınması istenmese de aslında kentin büyük bir kısmı tugayın taşınması taraftarı. Şanlıurfalıların korktuğu en büyük şey, yeşil alanın imara kurban edilmesi. Şehir Plancıları Odası Şanlıurfa Temsilcisi Selim Açar, konuyla ilgili yaptığı açıklamada, “Tugayın mevcut yeri yeşil alan olan tek yer, taşınmaması daha iyi. Taşınması durumunda, tugayın yerini Millet bahçesi yapmak isteyecekler, sonra da kaynak gerekli diyecekler. Kaynağı bulmak için bir konut donanımı gerekiyor diyecekler. Konut olunca da işin içine rant girecek. Tugayın şehir içinde olmasının şehre hiçbir zararı yok. Patlama olsa da kendi için patlama oluyor. Planlama açısından baktığımız zaman Tugayın mevcut yerinde kalması daha iyi olacaktır. 11 Nisan stadyumunun yeri bizim için bir fırsattı, berbat ettik. Şimdi elimize yeni bir fırsat geçti, Oto alım satımların yeri Vakıflar Bölge Müdürlüğü’ne ait, orayı Büyükşehir belediyesiyle takas yapmak istiyorlar. Bu tür alanlar şehir için rezerv olarak kullanılabilir. Her şeyi tüketmenin bir anamı yok” ifadelerini kullandı.


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Evren Sanayi Sitesi Başkanının acı günüÖnceki Haber

Evren Sanayi Sitesi Başkanının acı günü

AK Parti'li belediyeler sıkı takip altındaSonraki Haber

AK Parti'li belediyeler sıkı takip altın...

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar