Şanlıurfa'da özellikle taziyelerde yaktığı ağıtlarla bilinen 'Ağıtçı Şahide Bacı', sözü kendisine ait besteleriyle yürekleri dağlıyor. Yıllardır söylediği ilahi ve ağıtlarıyla bütünleşen Şahide Anar'ı gören vatandaşlar ise artık hüzünleniyo
'Ağıtçı Şahide Bacı', sözü kendisine ait ilahileri ile yürekleri dağlıyor.
Şanlıurfa'nın Halfeti İlçesine bağlı Argıl Köyünde doğan ve yaşamını sürdüren 85 yaşındaki Şahide Anar, okuma-yazma bilmese de, sözleri kendisine ait ilahiler besteliyor. Yaklaşık 30'a yakın ilahisi olan Anar, cenaze merasimleri ve taziyelerde seslendirdiği ağıtlarla 'Ağıtçı Şahide Bacı' lakabını aldı.
DOĞAÇLAMA AĞIT YAKIYOR
Yıllardır kadınların toplandığı taziye evlerinde ağıt yakan Şahide Bacı'nın tüm ağıtları da doğaçlama. Sık sık taziyelere katılmasıyla zamanla ağıtlarını ezberleyen Anar, taziyelerin tanınan sesi haline geldi.
ŞAHİDE BACIYI GÖRENİ MATEM KAPLIYOR
Yürek yakan ağıtlarıyla Şahide Bacı, herkesi de ağlatıyor. Öyle ki, yıllar geçtikçe ağıtlarıyla bir bütün haline gelen Anar'ı gören vatandaşlar artık hüzünleniyor.
SANATÇI TORUNUNA DA İLHAM OLDU
Şahide Bacı, Türkiye’de besteleriyle ve icracısı çok az olan santur adlı çalgının üstadı Sedat Anar’ın da ninesi. Enstrümanıyla tanınan Sedat Anar röportajlarında, yaptığı müziğin hüznünü, çocukluğundan beri ninesinden dinlediği ağıtlardan ve ilahilerden geldiğini kaydetti.
Torununa da sanatında ilham veren Ağıtçı Şahide Bacı'nın sesini kaydeden Sedat Anar ise ninesinin ağıtına 'Halfeti'de Yaşamış Şairlere Besteler' adlı albümünde yer verdi.
Özlem DİKMEN/BİHA
Yorum Yazın