Şanlıurfa
DOLAR32.5196
EURO35.003
ALTIN2440.0
Celal Çiftçi

Celal Çiftçi

Mail: [email protected]

2023 yılını İslam turizmi açısından fırsata çevirmek lazım

2023 yılını İslam turizmi açısından fırsata çevirmek lazım

Bilindiği gibi Şanlıurfa, 2023 yılı Dünya İslam Turizm başkenti seçildi. Dolayısıyla herkesin her konuda olduğu gibi turizm konusunda da üzerine düşeni yapması gerekir.

Dünya Turizm Başkenti seçilen Şanlıurfa’ya, İslam alemi adına yakışabilecek bir girişim olduğunu düşünerek, Mekke’de Kabe’nin hemen yanında, Hazreti İbrahim ‘in bastığı taşın erimesi ve ayak izinin belirgin olarak görülmesi üzerine orada “Hazreti İbrahim makamı” oluşturuldu.

 Kâbe’nin kapısının önünde ayak izi bulunan taşın sergilendiği Hazreti İbrahim makamı ile birlikte Kâbe örtüsü de her yıl değiştirilir. Hz. İbrahim Makamı ise Birkaç yılda bir değiştirilerek ambara veya oradaki müzelere kaldırılır. Bildiğimiz kadarıyla Kabe’nin örtüsünün hat yazılarını yazan Hattat yine bir Urfalı merhum Behçet Arabi Hoca Efendidir.

Ben de diyorum ki; 2023 ile dünya İslam turizm başkenti seçilen Şanlıurfa’mıza İbrahim Peygamberin doğduğu mağaranın önüne ambarda veya müzelerden bir parça ve Kabe’nin eski örtülerinden alınarak Şanlıurfa’ya getirilip İbrahim makamına yakışır bir şekilde sergilenmelidir…

Düşünün;  Dergah Camisinde Peygamber Efendimizin Sakalı Şerifi sergileniyor. Kabe Örtüsü ve İbrahim Peygamberin Kabe’yi inşa ederken ayak izinin çıktığı taşın, Şanlıurfa’da Hazreti İbrahim Peygamberin doğduğu mağaranın bulunduğu Dergah Camii içindeki makamında olması mükemmel olmaz mı?

Kaldı ki, yıllardır Harran ilçemizde devam eden tarihi kazılar neticesinde Hazreti İbrahim’in Harran’da yaşadığı yıllardaki evinin yerinin bulunduğu ve Kazı Başkanının da yetkililere durumu ilettiği, hatta basın yolu ile de kamuoyuna duyurmak zorunda kaldığı söyleniyor.

Şanlıurfa’nın,  turizm anlamında ve İslam alemi adına ziyaret edilebilecek dolu, dolu eserlerle İslam turizmine katkı sağlayacağına inanıyorum. Turizm konusunda herkesin üzerine düşeni yapması gerekir. Bu nedenle Şanlıurfa Büyükşehir Belediye Başkanı Zeynel Abidin Beyazgül ve Şanlıurfa Valisi Salih Ayhan’ın Kente gelen ziyaretçilerin memnun kalması için, buraya yeni ziyaretçilerin gelmesi gerekli çalışmaları yapması şehir halkına ve şehre büyük katkı sağlayacağı düşüncesindeyim.

Üç dönem Şanlıurfa Milletvekilliği yapmış, Türkiye-Suudi Arabistan Parlamentolar Arası Dostluk Grubu Başkanı Şanlıurfa Milletvekilimiz Sayın Halil Özcan’ın bu konuda ön ayak olması gerektiğine inanıyorum.  Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan ve yine Suudi yetkililer ile diyalogları çok iyi olan Halil Özcan’dan ricamız, Şanlıurfa adına böyle bir girişimde bulunmalarıdır. Cumhurbaşkanımız Urfa’nın İslam başkenti seçilmesi için önemli rol oynamıştır, bu nedenle kendisine minnettarız.  

Getirilebilir ve Şanlıurfa’mızda Hazreti İbrahim Peygamberin doğduğu mağaranın bulunduğu makamda sergilenebilirse, 2023 yılı Dünya İslam Turizm Başkenti Şanlıurfa’mıza yakışır bir eser olacak düşüncesindeyim.

Değerli hemşerimiz merhum Aziz Kutluay Hocamızın oğlu Mehmet Emin Kutluay kardeşimizin de dediği gibi; Mademki Hazreti İbrahim'in doğduğu büyüdüğü ateşe atıldığı yer Şanlıurfa’dır, Hazreti İbrahim’e ait emanetlerin Topkapı Müzesinden alınıp Şanlıurfa'ya getirilerek, Şanlıurfa'da bir Kutsal Emanetler Müzesi yapılıp orada sergilenmesi daha uygun olmaz mı?

Hatırlarsanız, Dergah Camii girişinde dönemin Valisi Yusuf Yavaşcan tarafından getirtilen Hazreti İbrahim Peygamber’in Tenceresi yapılan bir kaide üzerinde sergilenmekte ve herkesin de dikkatini ve ilgisini çekmektedir.

Ayrıca; Mekke'de Kabe Müzesindeki  Kabe'ye ait olan Kabe örtüsü gibi ve Makamı İbrahim'in önceki döneme ait olan Kılıfları, Hacerül Esved’in eski kılıfları, Zemzem kuyusunun eski su çekme dolapları  getirilip burada sergilenemez mi?

 

Kalın sağlıcakla…

Facebook Yorum

Yorum Yazın

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar