Şanlıurfa
DOLAR32.9949
EURO35.8195
ALTIN2529.0

Hayvanı çok barınağı ve hastanesi yok

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Hayvanı çok barınağı ve hastanesi yok
Abone ol
Şanlıurfa’da sokak hayvanlarının çokluğu ile bu hayvanların bakım ve denetiminin yetersizliği bilinen bir gerçek. Kentte bazı belediyelerin tedavi öneri merkezi bulunsa da yeterince barınak ve hayvan hastanesi bulunmuyor. Nüfusu 75 binin üzerindeki belediyelerin barınak açması yasal zorunluluk. Şanlıurfa Veteriner Hekimler Odası Başkanı Abdullah Açıkgöz, “Burada yalnızca belediyelere değil tüm vatandaşlarımıza iş düşüyor” dedi.

ŞANLIURFA - Şanlıurfa’da sokak hayvanlarının çokluğu kentgenelinde büyük bir sorun oluşturuyor. Hayvan hastanesi ve barınaklarınyetersiz olması bu sorunu, hayvan ve insan sağlığı için daha da tehlikeli halegetiriyor.

Evcil hayvanların bakıma ihtiyacı olduğu gibi sokakhayvanlarının da bakıma ihtiyacı var. Sokak hayvanlarının bu ihtiyaçlarınıbarınak ve hayvan hastanelerinde karşılamak mümkün ancak Şanlıurfa’da barınakve hayvan hastanesi sayısı yetersiz.

Temmuz 2021'de yasalaşan 'Hayvanları Koruma Kanunu ileTürk Ceza Kanunu'nda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun' ile nüfusu 25 bininüstündeki tüm belediyelere hayvan bakımevi kurma zorunluluğu getirildi.

Buna göre, nüfusu 25 bin ile 75 bin arasındakibelediyelerin 31 Aralık 2024’e kadar bakımevi kurması gerekiyor. 75 bininüstündeki belediyelerin ise 31 Aralık 2022'ye bu bakımevlerini çoktan kurmuşolması lazımdı.

 Ancak Şanlıurfa’da sadece Harran Üniversitesinde veTürkiye Jokey Kulübü’nde (TJK) olmak üzere 2 hayvan hastanesi var. Siverek,Hilvan ve Haliliye ilçelerinde de 3 hayvan barınağı bulunuyor. Bu hastanelerdenTJK’da bulunan hastane sadece at ve at hastalıklarına bakarken, HarranÜniversitesinde bulunan hastane ise dışarıdan gelen hayvanlara hizmetveriliyor.

 

Şanlıurfa Veteriner Hekimler Odası Başkanı AbdullahAçıkgöz, sokak hayvanlarının bakımı, denetimi ve kısırlaştırması için kenttekisöz konusu yapıların sayısının yetersiz olduğunu dile getirdi.

Açıkgöz, barınak ve hayvan hastanesi sayısınınartırılmasının şart olduğunu vurgulayarak, şunları söyledi:

“Urfa’da, biri üniversitede biri de Türkiye JokeyKulübü’nde olmak üzere 2 tane hayvan hastanesi bulunmakta. Bu hastanelerkendine ait çalışıyorlar. Türkiye Jokey Kulübü sadece at ve atçılıkla ilgilihastalıklara bakmakta. Üniversite ise genel anlamda baktığımızda dışarıdangelen hayvan sahiplerine hizmet vermekte. Bu sayı yeterli değil.

Barınaklara baktığımızda, yeni yönetmelik kanununa görenüfusu 25 ile 75 bin arasında olan tüm belediyelerin 2024’ün sonuna kadarbarınak açması gerekiyor. 75 binin üzerinde nüfusu olan belediyelerin hepsininbarınak açması gerekiyor ama şu anda maalesef Siverek dışında hiçbir ilçemizdebarınak bulunmamakta. Bu ilçelerin hızlı bir şekilde organize edilerek barınakaçması gerekiyor çünkü barınakla beraber o ilçedeki sokak hayvanlarınınkısırlaştırılması Büyükşehir Belediyesine yardımcı bir etken olacaktır katkısağlayacaktır.”

 

Büyükşehir Belediyesinin merkezde barınak ile hayvanhastanesi açma düşüncesinin tamamlanmak üzere olduğunu ifade eden Açıkgöz,sözlerini şöyle sürdürdü:

“Eğer bu hastane açılırsa merkezde bulunan sokakhayvanlarını bir nebze rahatlatır. Sokak hayvanları bizlerin canları, bunlaraen iyi şekilde hizmet vermemiz gerekiyor. Burada yalnızca belediyelere değiltüm vatandaşlarımıza iş düşüyor. Buradaki sokak hayvanlarına bakarken bütüninsanların, onların da bir can olduğunu hatırlaması ve ona göre değerlendirmesigerekiyor.

Sokakta gördüğünüz hayvanlara su, yem verin. Hayvanlardabir rahatsızlık olduğu zaman en kısa sürede belediyeler tarafından buhayvanlara destek verilmesi gerekiyor. Bu noktada Tarım İl Müdürlüğü,belediyeler, üniversite, sivil toplum kuruluşları ve hayvanseverlerin hepbirlikte hareket etmesi gerekiyor”.


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Takoran Kültür ve Doğa Festivali programı belli olduÖnceki Haber

Takoran Kültür ve Doğa Festivali program...

Eyyübiye’de birçok mahalleye içme suyu ulaştırıldıSonraki Haber

Eyyübiye’de birçok mahalleye içme suyu u...

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar