Şanlıurfa
DOLAR32.5038
EURO34.7826
ALTIN2499.5

Nilgün Serimoğlu'nun bu haftaki konuğu Birol Kaya oldu

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Nilgün Serimoğlu'nun bu haftaki konuğu Birol Kaya oldu
Abone ol
Güncel' programının bu haftaki konuğu Maden Mühendisi ve İstanbul Ticaret Odası Meclis Üyesi Birol Kaya oldu. Kaya, madencilik ve kara elmas kömür hakkında çeşitli bilgiler verdi

 

"Nilgün Serimoğlu ile Güncel” programının bu haftaki konuğu Maden Mühendisi ve İstanbul Ticaret Odası Meclis Üyesi  Birol Kaya oldu.Kaya, madencilik ve kara elmas kömür hakkında çeşitli bilgiler verdi. Nilgün Serimoğlu moderatörlüğünde yapılan söyleşi Kaya, tesadüfen müzikle biraya geldiğini ve artık müziğin içinde kendisini bulduğunu söyledi. 

 

Sohbet havasında gerçekleşen yayında, "Enerji elde etmek için yakıtlar", "Yakıt çeşitleri", ve "Katı yakıt kategorileri" gibi konular yer aldı.

 

Birol Kaya, İstanbul Teknik Üniversitesi Maden İşletmesi bölünden mezun olduğunu ve yaklaşık 35 yıldır madencilikle ilgili çalıştığını ve madenciliğin bütün dallarında çalıştığını belirterek, briketleme konusunda çalışmaları olduğunu ve ilk fabrikaları kendisinin kurduğunu ve yönettiğini ifade etti.

Kaya, zamanla kendi firmasını kurduğunu ve şirketinin ticaret odasında sektörü temsil ettiğini ve dört dönemdir komite üyesi olarak seçildiğini bu dönem iste meclis üyesi olarak iş hayatını devam ettirdiğini söyledi.

 

Maden Mühendisi ve İstanbul Ticaret Odası Meclis Üyesi Birol Kaya, “Katı yakıtlar komitesindeyiz. Katı yakıtlar dendiğinde başlangıçta antrasit, taş kömürü, linyit kömürü, turbaya kadar uzanan bir kömür silsilesi, odun ürünlerden oluşuyor.” dedi.

Maden Mühendisi Kaya, kömür çeşitlerini şöyle anlattı:

“Kömürler, daha çok ormanların milyonlarca yıl tektonizmalar sonucunda yerin altında kalması sonucunda basınçla oksijensiz kalarak oluşa yakıtlardır. Bunların daha çok yerin altında kalmasına ve yaşa göre kaliteleri içerisindeki karbon oranları değişebiliyor. Mesela %100’e yakın antrasit kömürü var onun pek evlerde kullanılma olasılığı falan yok ama çok yüksek kaloriye sahip olan karbon miktarı yüksek olan bir malzemedir. Onun dışında daha az yaşlı olan taş kömürü Zonguldak bölgemizde çıkartılıyor. Onların dışında tüm Türkiye çapında linyit kömürler var, içerisindeki karbon miktarı %50’lere kadar ulaşıyor. Aşığa linyite doğru inildikçe istenmeyen malzemeler de fazlalaşabiliyor. Uçucu malzemeler, kükürt olabiliyor, rutubeti artabiliyor bunlar yakıtın kalorisini etkileyen faktörler.”

 

Bütün dünyada belli bir yakma tekniğinin olduğunu ona göre de o yakıtın yakılması gerektiğini, belirten Birol Kaya, “Bir evin bacasına baktığımda siyah duman çıkarsa o kömürü yakamadığını eğer beyaz bir duman varsa sağlıklı bir şekilde o kömürü yakabiliyordur derim. Çünkü diğer türlü karbonmonoksit ve diğer kalori verebilecek bütün gazlar dışarı atılmış oluyor ve hava kirliliği yaratılmış oluyor” diye konuştu.

 

Maden ocaklarında Grizu patlamasına değinen Birol Kaya, “Dünyada madencilik gelişti, kömür madenciliğinin ne olduğu biliniyor bizim dışımızda bu tür kazalar yaşanmıyor. Biz bu konuda çok bilgiliyiz ama şanssızlıklar yaşadık işte su baskınları oldu, grizu patladı falan böyle birtakım ihmaller oluyor. Grizu patlaması olayında orada ölçümler yapılır içerideki metan gazının günlük oranları falan onun mutlaka saptanması gerekir ama oradaki üretim yapma gayreti içerisinde emniyet faktörlerinde biraz geriye gidişler olabilir” ifadelerine yer verdi.

 

Birol Kaya, briketleme konusundaki çalışmalarının üniversite başladığını, bitirme tezinin briketleme konusunda olduğunu ama çok meraklı bir kişiliği olduğu için bu konuda bir buluşta yaptığını açıkladı.

 

Kaya, “Briketleme konusunda çalıştığım şirkette de briket fabrikaları kurma konusunda da çalışmalar yaptım. Türkiye’deki ilk briket fabrikasını Koç kurmuş ama kömürden çalıştıkları için istenilen sonucu alamamışlar. Benim gittiğim fabrikada da petrokoku kullanarak deneyimci ile bir araya geldim orada çalışmalarımızı yaptık laboratuvar kurduk. Ve briketlemeye başardım, ürettim ve tüm Türkiye’ye sattık böyle bir başlangıcım oldu. Ama orada kullanılan malzeme petrokoku sağlığa uygun bulunmadı ve o firma kapandı. Daha sonra ise hava kirliği yapmayacak olan ithal kömürlü bir fabrikalar kurdum. Sonuç aldık ve halan daha çalışıyor o fabrikalar.” görüşünü savundu.

 

Biranda müziğin içinde buldu kendisini 

 

Son zamanlarda şarkı söylediğini söyleyen Birol Kaya, tesadüf eseri Avrupa Türk Topluluğuyla giriş yaptığını daha sonra İstanbul Türk Sanat Musikisini Sevenler Derneğinde konser çalışmalarının sürdüğünü onun dışında da üçüncü bir korosunun daha olduğunu kaydetti. 

Kaya'nın solo çalışmaları da YouTube gibi platformlarda beğeni ile dinlenip izleniyor.

 

İste o söyleşinin tamamı

 

https://youtu.be/DsCVLaFqTwc


  • 1
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Başkan Çiftçi’ye Gazeteciler gününde plaketÖnceki Haber

Başkan Çiftçi’ye Gazeteciler gününde pla...

Şanlıurfa’da talihsiz kaza, 17 yaşında genç hayatını kaybettiSonraki Haber

Şanlıurfa’da talihsiz kaza, 17 yaşında g...

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar