Şanlıurfa
DOLAR32.5582
EURO34.7025
ALTIN2409.2

Op. Dr. Arslan’dan Ramazan ayındaki kabızlık sorununa ilişkin tavsiyeler

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Op. Dr. Arslan’dan Ramazan ayındaki kabızlık sorununa ilişkin tavsiyeler
Abone ol
Ramazan ayında iftarda çok ve hızlı yemek yemek, kabızlık başta olmak üzere pek çok sindirim sistemi rahatsızlığına da zemin hazırlayabiliyor. Şanlıurfa Eğitim ve Araştırma Hastanesi Genel Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Ersin Rasim Arslan, bu rahatsızlıkla karşılaşmamak için özellikle su tüketiminin, lifli gıdalarla beslenmenin ve hareketin çok önemli olduğunu söyledi.

Kabızlık,bağırsak hareketlerinde yavaşlama sonucu oluşan ve sık görülen bir sorun. Bununsonucunda çıkan dışkı çok sert ya da çok küçük olabilir. Haftada üç seferden azdışkılama ihtiyacı duyulması kabızlık olarak adlandırılıyor. Kabızlık bazıilaçların yan etkisi sonucu ortaya çıkabileceği gibi beslenme tarzına bağlıolarak da oluşabiliyor. Ramazan ayında iftarda çok ve hızlı yemek yermek,kabızlık başta olmak üzere pek çok sindirim sistemi rahatsızlığına da zemin hazırlayabiliyor.

ŞanlıurfaEğitim ve Araştırma Hastanesi Genel Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Ersin Rasim Arslan,Ramazan’da kabızlıktan korunmak için neler yapılması gerektiği hakkında şuönerilerde bulundu:

“Kabızlıkkişinin sert dışkılaması dışkılama esnasında zorlanması veya haftada üçten dahaaz sayıda dışkılamaya çıkması olarak tanımlanabilir. Kabızlığın en sık sebebikişinin yaşam tarzındaki değişikliklerdir. Özellikle su tüketiminin az olması,kış aylarında 1,5 litrenin altında, yaz aylarında ise 2,5 litrenin altında sutüketimi, lifli gıdalardan, sebze ve meyveden, bakliyatgillerden, zeytinyağlıyiyeceklerden az tüketilmesi, fast-food, et, kebap gibi proteinden zengingıdaların sık tüketilmesi diyet amacıyla karbonhidrattan fakir diyetlerintüketilmesi, onun dışında hastaların yaşlılık, uzun süre, yatalak kalma gibihareketsiz durumlar, gebelik ve aşırı kilo alımı gibi durumlar kabızlığın ensık sebeplerindendir.

Bunundışında geçirilmiş mide ve bağırsak ameliyatları, tiroit bezinin az çalışması,şeker hastalığı, birtakım kalp ilaçlarının fazla tüketilmesi veyahutbağırsaktaki kitle gibi durumlarda kabızlığın sebeplerindendir.”

“Özelliklesu tüketimi, lifli gıdalarla beslenme ve hareket bizim için çok önemli” diyenArslan, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Kişilerinkendi başlarına eczaneden ilaç alması, aktarlardan toz veya bitkisel ürünlerifazla tüketmesi ilerde daha büyük problemlerle karşı karşıya kalmamıza sebepolmaktadır. Eğer ki su tüketiminin iyi olması, lifli gıdalarla beslenmeninyeterli olması veya hareketin yeterli olması gibi durumlar sonucunda halakabızlık devam ediyorsa lütfen bir hekime başvurunuz”.

BİHA


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Onur Akın'a bir destekte yazar Nebil Özgentürk'tenÖnceki Haber

Onur Akın'a bir destekte yazar Nebil Özg...

TÜİK yurt dışından göç edenlerin istatistiklerini açıkladıSonraki Haber

TÜİK yurt dışından göç edenlerin istatis...

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar