Şanlıurfa
DOLAR32.4327
EURO35.5748
ALTIN2327.6

Şanlıurfa'dan Dünyaya Tarımsal İhracat Projesi

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Şanlıurfa'dan Dünyaya Tarımsal İhracat Projesi
Abone ol
HÜDA PAR Şanlıurfa İl Başkanı Emin Özaslan, "Mevsimlik tarım işçisi olan Urfalı kardeşlerimiz için bir projeyi sizlerle paylaşacağız" diyerek, Şanlıurfa'da üretim ve istihdamı artıracak bir proje önerisinde bulundu.

Her hafta Cuma günü saat 11.11'de Şanlıurfa'nın bir sorununu ve bu soruna yönelik çözüm önerilerini paylaşan HÜDA PAR Şanlıurfa İl Başkanı Emin Özaslan, bu hafta ise 'Mevsimlik Tarım İşçileri' için çözüm odaklı bir projeyi gündeme getirdi.

Türkiye'nin en avantajlı illeri arasında olmasına rağmen Şanlıurfa, işsizliğin yoğun olduğu bir il olarak da biliniyor. Her yıl yüzbinlerce vatandaş mevsimlik tarım işçisi olarak Türkiye'nin birçok iline göç etmek zorunda kalıyor.

Çocuklarımız Okuma Yazma Bilmiyorlar

Özaslan, düşünülen projenin detaylarını anlatmak için mevsimlik tarım işçilerini evlerinde ziyaret etti.

Ailelerden bazıları "4. aydan itibaren mevsimlik tarım işçisi olarak gittiğimiz yerlerden 11. ayda döndüğümüz için çocuklarımızın eğitimi yarıda kalıyor, çocuklarımız şu anda okuma yazma bilmiyorlar. Keşke memleketimiz olan Şanlıurfa'da iş imkânı olsaydı da başka illere gidip iş aramak zorunda kalmasaydık. Burada kalan insanlar gibi bizim de bir imkânımız olsa da biz de burada çalışsak. Bıktık usandık. Çadırda yaşıyoruz. Elektrik yok. Su yok. Çocuklarımızı yılan mı sokacak, akrep mi sokacak diye hep endişeleniyoruz" diyerek serzenişte bulundular.

Çadıra Değil Okula Gitmek İstiyoruz

Mevsimlik tarım işçilerinin çocukları ise "Susuz ve elektriksiz çadırlarda kalmak istemiyoruz. Urfa'da kalıp okulumuza gitmek istiyoruz" dediler.

HÜDA PAR Şanlıurfa İl Başkanı Özaslan, "Küçük Özlemler, Güneşler, Muhammed Saitler, Haliller ve Yusuflar kendi evlerinde, kendi sokaklarında, kendi şehirlerinde kalsın eğitimlerinden geride kalmasınlar, Türkiye'de bilmediği memleketlerde susuz ve elektriksiz çadırlarda kalmasınlar. Burada kalıp hayatlarına devam etsinler, eğitimlerine devam etsinler diye bir projeyi sizlerle paylaşacağız" dedi.

Şanlıurfa'dan Dünyaya Tarımsal İhracat Projesi

Mevsimlik tarım işçilerine yönelik üretim ve istihdamı artıracak bir proje önerisinde bulunan Özaslan, "Mevsimlik tarım işçisi olan kardeşlerimiz için bir projeden bahsedeceğiz" diyerek, Şanlıurfa'dan Dünyaya Tarımsal İhracat Projesi'nin detaylarını anlattı.

Sera Kent Kuralım

Projenin uygulama alanını göstermek için Şanlıurfa-Suriye sınırına giden Özaslan; şu anda Şanlıurfa-Suriye sınırında bulunuyoruz. Burada mayınlı bölge var biliyorsunuz. Yaklaşık 80.000 dönümlük bir arazi var. Burayı mayınlardan arındırıp temizleyelim. Buraya 'Sera Kent' kuralım ve bir de kooperatif kuralım. Urfalı mevsimlik tarım işçileri de bu kooperatifin üyesi olsunlar. Kendileri bu serada ürünleri üretsinler ve kooperatife teslim etsinler. Kooperatif de bu ürünleri hem Türkiye'ye hem de yurtdışına satsın. İhracatını yapalım. Ve burada şöyle bir avantajımız da var ki; hemen sınırda tren hattı var. Bu tren hattını kullanarak ürünleri buradan limana ulaştıralım. Limandan da bütün dünyaya satalım, dedi.

Şanlıurfa Havaalanı'nı Havalimanı statüsüne kavuşturalım

Projenin devamını anlatmak için Şanlıurfa GAP Havaalanı önünde kamera karşısına geçen Özaslan; bir de Şanlıurfa Havaalanı'nı 'Havalimanı' statüsüne kavuşturalım. Buraya kargo uçaklarını indirelim. Mevsimlik tarım işçilerinin üretmiş olduğu ürünleri kargo uçakları ile dünyanın dört bir tarafına ihraç edelim, dedi.

Son olarak Özaslan "Bu projeyi çok rahat bir şekilde yapabiliriz. Şimdi yapılması gereken şey; bu projenin hayat bulması için Şanlıurfa milletvekillerinin elini taşın altına koyması gerekiyor. Hem Şanlıurfa kazanacak, hem mevsimlik tarım işçileri kazanacak, hem de bütün Türkiye kazanacak. Bu projeyi çok rahat bir şekilde hayata geçirebiliriz. Gelin bu projeyi hayata geçirelim" çağrısında bulundu.


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Şanlıurfa Jandarmadan “1000 fikir 1000 proje’ye ”destekÖnceki Haber

Şanlıurfa Jandarmadan “1000 fikir 1000 p...

Şanlıurfa il sağlık müdürü hastane acil denetledi.Sonraki Haber

Şanlıurfa il sağlık müdürü hastane acil...

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar