Şanlıurfa
DOLAR32.34
EURO34.879
ALTIN2393.5

Uzmanı Şanlıurfalıları ölümcül virüse karşı uyardı

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Uzmanı Şanlıurfalıları ölümcül virüse karşı uyardı
Abone ol
Şanlıurfa’da yaz mevsiminin yaklaşmasıyla kavurucu sıcaklar etkisini göstermeye başladı. Hava sıcaklıklarının yükselmesiyle açık havada vakit geçirme isteği artarken, piknik alanları, bahçeler, bağlar ve ormanlık alanlar vatandaşların akınına uğruyor. Şanlıurfa Veteriner Hekimler Odası Başkanı Abdullah Açıkgöz, sıcaklarda ortaya çıkan ve ölümcül olabilen kene ve benzeri haşerelere karşı ne gibi önlemler alınabileceğini ve nelere dikkat edilmesi gerektiğini anlattı.

Şanlıurfa’dasıcaklar bu yıl erken bastırdı. Henüz nisan ayında yaşanan haziran sıcaklarınınetkisiyle bunalan Şanlıurfalılar, kent merkezinde bulunan mesire ve piknikalanlarına akın ediyor. Ancak ilkbaharın ardından havaların ısınmasıylakenelerin popülasyonunda artış yaşanıyor. Özellikle son yıllarda ülkede keneısırması sonucu meydana gelen "Kırım Kongo Kanamalı Hastalığı" insansağlığını ciddi boyutlarda tehdit ediyor.

Haliylekene vakaları da görülmeye başlandı. Erzurum'da kısa süre önce bir kişi, bunedenle hayatını kaybetti.

Uzmanlar,özellikle mesire ve kırsal kesimlerde piknik yapan vatandaşları ölümcülolabilen kene ısırıklarına karşı uyardı.

KırımKongo Kanamalı Ateşi, ateş, halsizlik, iştahsızlık, kas ağrısı, baş ağrısı,bulantı, kusma, ishal ve ağır vakalarda kanama gibi izler ile kendisinigösterebiliyor.

BİHA’ya konuşan Şanlıurfa Veteriner HekimlerOdası Başkanı Abdullah Açıkgöz, havaların mevsim normallerinin üzerindeseyretmesi nedeniyle pikniğe çıkan vatandaşları kene ısırmalarına karşı uyardı.

 

Açıkgöz,2002 yılından beri ülkemizde görülen Kırım Kongo Kanamalı Ateşi'nin tedavisininolmadığını ve kene ısırmasıyla bulaştığını belirtti.

İnsanlardabelirtilerin 1-3 gün içinde ortaya çıktığını ifade eden Açıkgöz, yüksek ateş,kırgınlık, ishal ve deri kızarıklıkları gibi belirtilere dikkat çekerek,şunları kaydetti:

“KırımKongo Kanamalı Ateşi viral bir hastalık. Tedavisi yok. Keneler aracılığı ilegeçiyor. Kenelerin insanları ısırmasıyla birlikte, tükürüklerini insanlaranakletmesiyle insanlarda 1-3 gün içerisinde belirtileri ortaya çıkıyor. Bubelirtilerde daha çok yüksek ateş, kırgınlık, ishal ve deri de kızarıklıklar.Bunları vatandaşlar kene ısırığından sonra görürse bir an önce hemen hastaneyegitmesi lazım. Bu ülkemizde 2002 yılında ilk defa görüldü. Daha çok Türkiye’deTokat, Sivas, Amasya bölgesinde görülüyor.“

 

Açıkgöz,uzun kıyafetler giyilmesi ve beyaz renkli kıyafetlerin tercih edilmesinin kenekontrolünde yardımcı olabileceğini aktararak, konuşmasını şöyle sürdürdü:

“Pikniğe,parka vb. yerlere gittiğimizde ne yapmamız gerekiyor? Öncelikle uzun kıyafetlergiymemiz gerekiyor. Beyaz renkli kıyafetler giyersek, kenenin üzerimizde olupolmadığını daha rahat fark edebiliriz. Piknikten döndükten sonra evde geneltarama yapmamız lazım, var mı, yok mu diye kontrol etmemiz lazım. Baktık keneveya ısırık var, bunu kendimiz çıkarmamamız lazım. Mutlaka bir hastaneye gidip,uzmanlardan tarafından çıkarılmasını sağlamak gerekir. Çünkü elle onuçıkardığımızda elimizde patlayabilir kene çünkü kan emiyor. Oradan da bulaşmariski fazla buna çok dikkat etmemiz lazım.”

 

Açıkgöz,kene mücadelesinde vatandaşların yanı sıra belediyeler, Tarım Bakanlığı veilgili kurumlara da görev düştüğünü belirterek, “İlkbahar ve yaz döneminde kenemücadelesi yapmak gerekiyor. Kene mücadelesinde vatandaşların dışında belediye,Tarım Bakanlığı ve diğer kurumlara düşüyor bu iş. Hayvan besleyen vatandaşlarahırları varsa kene mücadelesi için ilaçlaması gerekiyor. Genel anlamda bunlarönemli, dikkat edilmesi gerekiyor” dedi.

Şanlıurfa'dahenüz benzer  bir kene vakasıgörülmediğini ancak dikkatli olunması gerektiğini belirten Açıkgöz,“Şanlıurfa’da hiç rastlanmadı. Daha çok Türkiye’de Tokat, Sivas, Amasyabölgesinde görülüyor. Ama bu Urfa’da görülmeyecek anlamına gelmiyor. Sonuçtanakiller var, bu nakillerle enfekte kene buraya gelmiş olabilir. Dikkatliolmakta fayda var” diye konuştu.

 


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Haliliye’de öğrencilere sağlıklı hayat merkezleri tanıtıldıÖnceki Haber

Haliliye’de öğrencilere sağlıklı hayat m...

Şanlıurfaspor maçının hakemleri açıklandıSonraki Haber

Şanlıurfaspor maçının hakemleri açıkland...

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar