Şanlıurfa
DOLAR32.22
EURO34.7567
ALTIN2407.0

Yeni müfredatta matematik derslerinde ”algoritma-bilişim” odakta olacak

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Yeni müfredatta matematik derslerinde ”algoritma-bilişim” odakta olacak
Abone ol
Millî Eğitim Bakanlığınca (MEB) kamuoyunun görüşüne sunulan Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli kapsamında hazırlanan yeni müfredat taslağında, matematik ve algoritma-bilişim ilişkisi matematik öğrenme ve öğretme süreçlerine hizmet edecek şekilde kurgulandı.

Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli'nde, matematik alan becerileriilkokul, ortaokul ve lise düzeyini kapsayan ve süreç bileşenleri ilemodellenebilen beceriler dikkate alınarak belirlendi.

Programın benimsediği beceri odaklı, anlam ve ihtiyaçtemelli yaklaşımın matematiğin korkulan değil sevilen, ezberlenen değilkeşfedilen bir ders olmasına hizmet etmesi amaçlandı.

Öğretmenlerin programın yeni yaklaşımını anlamlandırmalarınısağlayacak ve sınıf içi uygulamalarına ışık tutacak her türlü açıklama programmetninde yer aldı.

Yeni müfredatta yer verilen 5 matematik alan becerisi,"matematiksel muhakeme", "matematiksel problem çözme","matematiksel temsil", "veri ile çalışma" ve "veriyedayalı karar verme", "matematiksel araç ve teknoloji ileçalışma" olarak planlandı.

Matematik dersi öğretim programları hazırlık sürecindeilkokul, ortaokul ve lise komisyonları Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli'ninbütüncül yapısı gereğince birlikte çalıştı.

Öncelikle "sayılar", "geometri" ve"istatistik ve olasılık" konularının ilkokuldan liseye kadarilişkisel ve tutarlı bir biçimde nasıl yerleştirilmesi gerektiğine odaklanıldı.Sonrasında komisyonlar yatayda çalışarak düzeyin matematik öğrenme hedeflerineilişkin içerikleri belirledi ve bu içeriklere ilişkin tema düzenlerinioluşturdu.

Bu sayede, örneğin ortaokul matematik dersi öğretimprogramında işlemsel yönüyle öğrencileri zorlayıcı içerikler ortaöğretimetaşındı ve bu sayede ortaokul düzeyinde daha kavramsal ilişkilere yer verildi,disiplinler arası ilişkileri destekleyecek içerik ve yaklaşımlar daha çok önplanda tutuldu.

Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli çerçevesinde yeni hazırlananilkokul matematik müfredatında, öğrenme hedefleri tahmin, zihinden işlem veprosedür şeklinde devam eden öğrencinin matematiksel muhakeme gücünü ve düşünmebecerilerini öğretme-öğrenme uygulamalarını öne çıkaran bir aşamayla verildi.

Daha önceki programlarda ayrı ele alınan 4 işlemden, toplamaçıkarma bir arada toplamsal durumu vermek; çarpma ve bölme bir arada çarpımsaldurumu vermek için ilişkisel olarak verildi.

Mevcut öğretim programında sezgisel karşılaştırma toplama veçıkarma işleminden sonra verilirken yeni öğretim programında sezgiselkarşılaştırma 4 işlemden önce verilerek öğrenenlerin 4 işlem becerileri ilealakalı öğrenme hedefleri arasında köprü kurmaları sağlandı.

Ayrıca yeni program çocuklardaki sayı hissi ve sayıkavramının gelişimi dikkate alınarak tasarlandı.

Yeni öğretim programının öğrenme hedefleri, ilkokulöğrencilerinin geometrik düşünce düzeylerinin görsel düzeyde olmasından dolayıbuna göre yapılandırıldı.

Bu kapsamda gelişimsel süreç dikkate alınarak parça-bütünilişkisi ön plana çıkarıldı ve öğrencilere farklı nesne modelleri ilenesnelerin geometrisinin kavratılması amaçlandı.

 

 

 

Öğretme öğrenme süreci daha somut bir yapıda ilerletildi veöğrencilerin algılayabildikleri geometrik cisimlerden yola çıkılarak şekillerinanlamlandırılması hedeflendi.

Veriye dayalı araştırma temasında bilim ve teknolojinin deartmasından dolayı ilkokul 1. sınıftan itibaren istatistiksel araştırma sürecinintüm adımları kullanıldı.

Olasılık konusu da çocukların bilişsel ve duyuşsalözellikleri dikkate alınarak basitten karmaşığa doğru ilkokul 4. sınıftanitibaren verilmeye başlanarak ortaokuldaki olasılık gerektiren içeriklere temeloluşturuldu.

Programda, içerik çerçevesinde yapılan sadeleştirmelerkapsamında, ilkokul 1. sınıfta öğrencilerin birinci sınıfta güçlük yaşamalarınedeniyle "kesirler, zaman, sıvı ölçme, standart ölçme araçları ile işlemsüreçleri, takvim okuma" konuları 1. sınıftan kaldırılarak ikinci sınıftanitibaren verilmeye başlandı.

İlkokul 3. sınıfta Romen rakamları öğrenme hedefi olarakverilmedi, zaman ölçme ile ilgili olarak öğretme-öğrenme uygulamalarınayansıtıldı. Sütun grafiği 5. sınıfa aktarıldı, alan ölçme tamamen ilkokuldankaldırıldı. 4. sınıftaki ışın doğru parçası düzlem konuları 5. sınıfaaktarıldı. İlkokul 1. sınıflara, şipşak (nokta sayılama) sayma, şekilörüntüleri, kodlama ve algoritma aktiviteleri eklendi. İlkokul 3. sınıflaraalgoritma eklendi. İlkokul 4. sınıflara, denk kesir ve günlük yaşamda karşılaşılanolasılık durumları eklendi.

Tema içerikleri ve öğrenme hedefleri öğrencilerin gelişimdüzeyi dikkate alınarak, öncüllük-ardıllık, ön koşul ilişkisi gibi matematikdisiplinin gerektirdiği ilkeler göz önünde bulundurularak yapılandırıldı.

Ortaokul matematik dersi öğretim programı geliştirilirken,parçalanmış kazanım yapısından çıkılarak bütüncül bir içerik yapısına geçildi,başta matematik alan becerileri olmak üzere bütünleşik beceriler, değer,okuryazarlık, eğilim, sosyal-duygusal beceriler odaklı bir program anlayışıbenimsendi.

Program, eleştirel düşünme, problem çözme ve karar verebilmeüst düzey becerilerinin gelişimini de destekleyecek şekilde tasarlandı.

Bu bağlamda programda işlemsel yönüyle öğrencileri zorlayıcıiçerikler ortaöğretime taşındı, disiplinler arası ilişkileri destekleyecekiçerik ve yaklaşımlar ön planda tutuldu. Örneğin, köklü ifadelerle işlemlerortaöğretime taşındı fakat köklü ifadeler bağlamında gerçek sayılar kümesininanlamlandırılmasına ortaokulda önem verildi. Lisede büyük öneme sahip olanfonksiyon kavramına doğru ve doğrusal oran kavramlarının bir devamı niteliğinde8. sınıftan itibaren yer verilmeye başlandı.

Matematiksel kavramlar ilişkilendirilerek hemen her sınıfdüzeyinde araç ve teknolojiden yararlanıldı; veri biliminin ve veri ile çalışmabecerisinin gerçek yaşamda, bilim ve teknolojide artan öneminden ötürü,istatistik ve olasılık konularına daha fazla ağırlık verildi.

Dijital çağın gereksinimleri doğrultusunda, öğrencilerinalgoritmik düşünme becerilerini geliştirmek amacıyla matematiksel içeriklerleilişkili algoritma konusu da programa eklendi.

Ortaöğretim Matematik Dersi Öğretim Programı, çağın bilimselgelişmeleri ve beceri temelli program yaklaşımı doğrultusunda yenidenşekillendirildi.

Öğrenciler için işlemsel yükü fazla olan, anlamlıöğrenmelere hizmet etmeyen ve programın genel amaçları doğrultusundaortaöğretim düzeyinde ihtiyaç duyulmayan içerikler gözden geçirildi, bazılarıçıkarılarak yerine yenileri eklendi.

Bu bağlamda, matematik ve algoritma-bilişim ilişkisi ilkdefa bu programda, matematik öğrenme ve öğretme süreçlerine hizmet edecekşekilde kurgulandı.

İstatistik konuları "veri ile çalışma ve veriye dayalıkarar verme becerisi" bağlamında yeniden ele alındı ve programdaki yeriönemli oranda artırıldı.

Sayılar, cebir ve fonksiyonlarla ilgili konular,fonksiyonlar merkeze alınarak yeniden tasarlandı. Disiplinler arası bağlamdafonksiyonların değişimleri inceleme ve problem çözme aracı olma boyutları önplanda tutuldu.

Soyut, sembolik ve işlem odaklı bir şekilde ele alınankümeler ve mantık konuları diğer konulara entegre edilerek yenidenyapılandırıldı. Kümelerle ilgili işlemlerin yanı sıra mantık bağlaçları veniceleyicilerin matematiksel dil ve sembolizm içindeki yeri ve öneminin farkedilip etkin şekilde kullanımı ile öğrencilerin matematiksel doğrulama ve ispatyapma becerilerinin aşamalı şekilde gelişimini sağlayacak bir programgeliştirildi.

Geometride araç ve teknoloji kullanımı öne çıkarıldı,muhakeme ve problem çözme temelli dinamik bir geometri öğretimi hedeflendi.

Mevcut haliyle bir hesaplama aracından öteye geçmeyenoldukça sınırlı ve işlem odaklı şekilde sunulan integral kavramına yerverilmedi, değişimin matematiğinin temel araçları olarak limit ve türevkonuları daha kapsamlı şekilde ele alındı. Türevle ilgili yorum ve çıkarımlaraproblem çözme odaklı bir yaklaşımla yer verildi.

İntegral kavramının programlardaki yeri süregelen revizyonçalışmaları ile önemli oranda daraltılmıştı ve mevcut haliyle anlamlı biröğrenme gerçekleşmediği ve diğer ortaöğretim derslerinde de integral kavramınınkullanılmadığı görüldü.

Yeni Ortaöğretim Matematik Programında nicelikler arasıdeğişimleri incelemenin temel araçları olarak limit ve türev kavramları önplana çıkarıldı.

Bu kavramlara beceri odaklı bir yaklaşımla öncekiprogramlardan daha kapsamlı şekilde yer verildi. Lisede, halihazırda oldukçasınırlı ve işlem odaklı şekilde sunulan integral kavramına yer verilmedi, limitve türev kavramları daha kapsamlı şekilde ele alındı.

Yeni programda 4 yıl boyunca değişimlerin incelenmesi odaklıbir yaklaşım ortaya konuldu. Bu yaklaşımın üniversitedeki analiz dersleri içinsağlam bir temel oluşturacağı ve sonraki eğitim ve kariyer yaşantılarındaihtiyacı olacak öğrencilerin integrali de tam anlamıyla öğrenebilecekleriöngörüldü.


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Şanlıurfa dahil 13 ilde dolandırıcılık operasyonu: 48 gözaltıÖnceki Haber

Şanlıurfa dahil 13 ilde dolandırıcılık o...

Harran Üniversitesine 5 yeni bölüm!Sonraki Haber

Harran Üniversitesine 5 yeni bölüm!

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar