Şanlıurfa
DOLAR32.5095
EURO34.7826
ALTIN2499.5
Abdulkadir Selvi

Abdulkadir Selvi

Mail: [email protected]

Cumhurbaşkanı adaylığında İYİ Parti’de değişiklik var

Cumhurbaşkanı adaylığında İYİ Parti’de değişiklik var

 

Millet İttifakı liderleri yarın sistem konusunu görüşmek üzere bir araya gelecekler. Ama bu görüşmeler cumhurbaşkanı adaylığı konusundaki zemini de hazırlayacak. Çünkü kimin cumhurbaşkanı adayı olacağı konusu, muhalefetin en ciddi sınavına dönüşmüş durumda.

Cumhurbaşkanı adayını Millet İttifakı ortakları belirleyecek. Ancak ittifakın iki büyük partisi olarak CHP ve İYİ Parti’nin belirleyici bir rolü olacağı kesin. Her ne kadar ittifak ortağı partilerin eşit olarak temsil edileceği söylense de yüzde 35’i temsil eden CHP artı İYİ Parti ile yüzde 1 bile olmayan partilerin ağırlığının aynı olması beklenmiyor. Siyasetin de bir matematiği var.

Ama bu denge nasıl sağlanacak?

İşte orası yüz puanlık uzmanlık sorusu.

6 liderin buluşması öncesinde Kılıçdaroğlu, Akşener’i ziyaret etti. Böylece masaya oturmadan iki lider diğer ortaklara güç birliği mesajı verdiler.

İYİ PARTİ’NİN EĞİLİMİ DEĞİŞTİ

Liderlerin buluşması öncesinde İYİ Parti kulislerine kulak kabarttım. Cumhurbaşkanı adaylığı konusunda İYİ Parti’de eğilimin değişmeye başladığı dikkatimi çekti. Akşener’in İmamoğlu’nu ‘İkinci Fatih’ ilan etmesi nedeniyle genel kanı Akşener’in İmamoğlu’nu desteklediği yönündeydi. Ben de bu eğilimin çok güçlü olduğunu görüyordum. Kılıçdaroğlu ile seçimlerin kazanılamayacağı kanaati hâkimdi. O nedenle, “Seçilecek aday” formülünü öne atmışlardı.

Ancak Kılıçdaroğlu’nun cumhurbaşkanı adaylığı konusundaki ısrarlı tutumu nedeniyle İYİ Parti’nin tavrını esnettiği dikkatimi çekti. Özellikle de Kılıçdaroğlu’nun, “Erken seçim olsun ve Erdoğan karşıma çıksın. Onu sandıkta göndereyim” çıkışından sonra İYİ Parti’de, “Cumhurbaşkanı adayının kim olacağı CHP’nin sorunu” eğilimi ortaya çıktı.

İYİ PARTİ FATURAYI ÖDEMEK İSTEMİYOR

Meral Akşener, başbakanlığa talip olduğunu açıkladığı için, “Cumhurbaşkanı adayını belirlemek CHP’nin işi, seçilemezse bedeli CHP öder” yaklaşımının esas olduğu görülüyor. Bir de İYİ Parti, 2023 seçimlerine giderken cumhurbaşkanı adaylığı üzerinden kriz çıkaran bir parti olmak istemiyor; tam aksine biz her türlü fedakârlığı yaptık ama sonuç ortada demeyi tercih ediyor.

Bunda, “Seçim kaybedilirse biz her türlü fedakârlığı yaptık, Meral Akşener cumhurbaşkanlığına talip olmadığını açıkladı, Cumhurbaşkanı adaylığını kriz haline dönüştürmedik. CHP’nin cumhurbaşkanı adayını destekledik. Biz üzerimize düşeni fazlasıyla yaptık ama Kılıçdaroğlu’nun hırsı yüzünden seçim kaybedildi. O nedenle bunun faturasını da CHP ödemeli” stratejisini izliyor. 2023’te bir başarısızlık yaşanırsa İYİ Parti şimdiden onun faturasını ödemeyeceğini ilan ediyor.

İTTİFAKIN ÜÇ FONKSİYONU

1)Barajı aşma sorunu olan partilere, baraja takılmama imkânı sunuyor.

2) Cumhurbaşkanı adayı, belediye başkan adayı olan kişilere avantaj sağlıyor.

3)Artık oylar değerlendiriliyor.

2018 seçimlerinde Millet İttifakı sayesinde CHP artı 32 milletvekili çıkardı. İYİ Parti ise barajın altına kalmasına rağmen Meclis’e girdi ve 6 milletvekili daha fazla çıkardı.

İYİ PARTİ VE CHP CEPHESİ

2023 seçimlerine giderken

1) İYİ Parti’nin baraj sorunu yok. Ayrıca barajın yüzde 7’ye düşürülecek olması dikkate alındığında baraj, İYİ Parti için sorun olmaktan tamamen çıkıyor.

2) İYİ Parti’nin cumhurbaşkanı adayı yok. O nedenle cumhurbaşkanının seçilmesi için gerekli olan yüzde 50 artı 1’e ihtiyacı yok. O nedenle eli rahat.

3) Saadet Partisi, DP, DEVA ve Gelecek Partisi’nin ise baraj sorunu var. O nedenle ittifaka ihtiyaçları var.

4) Küçük partilerin kozu, CHP’nin yüzde 50 artı 1’e ihtiyacı olması. CHP’nin avantajı ise küçük partilerin baraj sorunu yaşaması.

Bu dengeyi kuracak olan ise Kılıçdaroğlu. Bir anlamda davul Kılıçdaroğlu’nun boynunda.

CUMHURBAŞKANI ADAYLIĞI KONUSUNDA AKŞENER’İN TAVRI

Meral Akşener’in son dönemlerde Ekrem İmamoğlu konusundaki tavrını esnettiği, cumhurbaşkanı adaylığı konusunu CHP’ye havale ettiği gözleniyor.

İYİ Parti cephesinde şu yönde değerlendirmeler yapılıyor.

“Meral Hanım’ın hiçbir adayla ilgili ön kabulü yok. Ne İmamoğlu, ne Yavaş ne de Kılıçdaroğlu olsun diye bir ısrar içinde değil. Kılıçdaroğlu’nun kendisi ya da önereceği isme itirazı olmaz. Kemal Bey İmamoğlu’nu mu, Yavaş’ı mı yoksa kendi ismini mi önerir ona bakarız” deniliyor.

İMAMOĞLU BİTTİ DEMEDEN BİTMEZ

Cumhurbaşkanı adaylığı konusu giderek netleşiyor. Kılıçdaroğlu’nun adaylığı konusu önce CHP’de netleşmeye başladı. İYİ Parti cephesinde ise olgunlaşıyor. Boşuna demiyorum Kılıçdaroğlu’nu hafife almayın diye. Yaptığı hamlelerle İmamoğlu’nu ringin dışına itmeye başladı. Ama Ekrem İmamoğlu bitti demeden bu maç bitmez.

SARI YELEK GEREK

Kılıçdaroğlu sonunda bunu da yaptı. Sivil itaatsizlik eylemi başlattı. Elektrik zamları geri alınana kadar faturaları ödemeyeceğini ilan etti. Cumhurbaşkanı adaylığına hazırlanan bir isim Kılıçdaroğlu. Ayrıca ana muhalefet partisi lideri demek iktidarın alternatifi demektir.

Cumhurbaşkanı adaylığında İYİ Parti’de değişiklik var

CHP Lideri’nin elektrik zamlarına tepki göstermesi anlaşılabilir bir şey. Hatta ana muhalefet olarak onun görevi. Ama faturaları ödemem demek nedir? Kılıçdaroğlu bu tavrıyla ancak marjinal örgütlerin yapacağı tarzda bir eyleme imza atmış gözüküyor. Bu gidişle kendisine Fransa’daki gibi bir sarı yelek almak gerekecek. Çünkü yakında sarı yeleği giyip sokaklara çıkarsa şaşırmam.

Ama bir şeye üzülürüm. Cumhuriyet’i kuran parti olmakla övünen CHP Lideri’nin devlete yönelik provokatif bir eylem içine girmesine üzülürüm.

HDP’NİN PEŞİNE TAKILDI

Kılıçdaroğlu, CHP’yi elektrik faturalarını protesto eylemleri yapmak üzere sokağa çıkın çağrısı yapan HDP’nin peşine takıldı.

HDP’nin çağrısını buraya bırakıyor ve Kemal Bey, bu işi bir kez daha düşünün diyorum. CHP’nin, HDP’nin peşine takıldığı görüntüsü hiç hoş olmadı.

Facebook Yorum

Yorum Yazın

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar