Şanlıurfa
DOLAR32.3448
EURO35.0986
ALTIN2306.9
Abdulkadir Selvi

Abdulkadir Selvi

Mail: [email protected]

Kılıçdaroğlu işi tamam mı?

Kılıçdaroğlu işi tamam mı?

 

Afrika’dayız diye, Cumhurbaşkanı’nı takip ediyoruz diye, Türkiye’deki siyasi gelişmeleri takip etmiyorum zannetmeyin. Kılıçdaroğlu’nun ‘5 lider ortak aday gösterirse adayım’ şeklindeki açıklamasından haberim oldu. Hem de Demokratik Kongo Cumhuriyeti’nde. Hatta Ekrem İmamoğlu ve Mansur Yavaş’ın bir dönem daha belediye başkanlığına devam edecekleri açıklamasını da öğrenmiş bulunuyorum. Gerçi İmamoğlu ve Yavaş’ın ikinci dönem devam edip etmeyeceğine Kılıçdaroğlu değil, millet karar verecek. Ama olsun. Kılıçdaroğlu bu hamlesiyle iki önemli rakibini denklem dışına itmeyi amaçlıyor. Bir ölçüde de başarılı oldu.

NASIL KARŞILANDI?

Kılıçdaroğlu zaten adım adım cumhurbaşkanı adaylığını Millet İttifakı’na kabul ettiriyor. Nerdeyse dayatıyor. Ama ben işin orasında değilim. Ayrıca size, Kılıçdaroğlu’nun bu açıklaması Afrika çöllerinde nasıl yankılandı diye bir serenat yapmayı da düşünmüyorum. Sadece ben gündem yaptığım için yazma durumunda kaldım. Gazetecilerin ve AK Partili siyasetçilerin olduğu Meclis’te Kılıçdaroğlu’nun açıklamasını ortaya attım. İlginç yorumlar geldi.     

YORUMLAR

1- Bir bölümü, ‘Ben zaten böyle bir çıkış bekliyordum’ dedi.   

2- ‘Bir süredir zaten dile getiriyordu’ diyenler oldu.       

3- ‘Sürpriz değil. Zaten bir süredir ben adayım diyordu’ diyenler çoğunluktaydı.       

4- Kimi milat verdi. CHP’li Bülent Kuşoğlu’nun açıklaması ile Kılıçdaroğlu’nun adaylık sürecini başlattığını söyledi.     

5- Hani 6 lider Parlamenter Sistem’e dönüş için bir araya gelmişti? Hani öncelikleri kimin cumhurbaşkanı olacağı değil, sistem konusuydu? Daha baştan samimi değiller.

Ben ne yaptım? Arada bir başımı bilgiç bir şekilde sallayıp hepsine sen de haklısın dedim.

FARKLI CEPHE

Kılıçdaroğlu’nun bu çıkışı karşısında daha önce, “Bu iş bitti abi. İmamoğlu kesin aday” diyenler biraz gerilemiş gibiydi. İngiliz Büyükelçisi’nden başlayıp Amerikan Büyükelçisi’nden çıkan yorumlarını dahi yapmadılar. Hatta ve hatta Meral Akşener’in “İkinci Fatih” açıklamasını dahi hatırlatmadılar. İş başa düştü. Arkadaşlar bu hamur daha çok su kaldırır. İmamoğlu bitti demeden bu iş bitmez, diye beylik bir laf ettim. Ondan sonra, “Daha uzun bir süre var. İmamoğlu kolay pes etmez. Eğer Kılıçdaroğlu’nun seçilemeyeceği ortaya çıkarsa geri çekerler. Dış güçler bu işe ne der, Meral Hanım ne yapar? Temel Karamollaoğlu ne der?” yorumları arka arkaya geldi.             

1 YIL SONRA NE OLUR?    

Onlara da ‘Siz de haklısınız’ dedim. Maksadım idare-i maslahatçılık yapmak değil. Gerçekten de bu değerlendirmelerin hepsi de doğru. Çünkü daha sürecin başındayız. 1 yıl önce Kılıçdaroğlu’na şans veren var mıydı? Bakalım 1 yıl sonra kim ön plana çıkacak?

FIRSATLAR VE RİSKLERİYLE AFRİKA

Size bu satırları Demokratik Kongo Cumhuriyeti’nden Senegal’e giderken uçakta yazıyorum. Arkamızda bir yığın hüzün ve keşkeleri bırakarak.

Bir tablo gibi Afrika. Ama dünyanın en kaotik ve en mazlum tablosu. Risklerin ve fırsatların zirve yaptığı bir bölge.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’la aynı uçakta olduğumuz için hareket etmeden önce COVID-19 testi yaptırdık. Testimiz negatif çıktı ama ya pozitif çıkarsa Afrika’da kalırız kaygısını taşımadık değil. Demokratik Kongo Cumhuriyeti’ne ikindi vaktinde inmiştik. Dikkat ederseniz akşam demedim. Çünkü ülkede ciddi bir güvenlik sorunu var. Akşam olunca dışarı çıkmak önerilmiyor. Gece bir tur attım, sokaklar boştu.   

İÇ SAVAŞ     

Ruanda’daki iç savaş Demokratik Kongo’yu kötü vurmuş. Irak ve Suriye iç savaşı bize zarar vermedi mi? Çatışmalar Ruanda-Kongo sınırında yer yer sürüyormuş. Ama ülkede darbeler sürecini başlatmış. Güvenlik en ciddi sorun haline gelmiş. Çeteler ve silahlı askerler en önemli tehdit.     

AFRİKA FAKİRLİĞİ

Bir de fakirlik var. Hem de öyle böyle değil. Afrika fakirliği bir başka. Havaalanından şehre girerken pazarın içinden geçtik. Pazar dediysem derme çatma barakalar. Teneke evler, tek göz yerler. Bu gördüklerimiz Başkent Kinşasa’nın ana caddesi. Ana caddenin arkasında başka bir Afrika başlıyor. Yoksulluk diz boyu. Afrika içinde Afrikalar var. Herkes kendi Afrikasını yaşıyor.      

FIRSATLAR        

Afrika yeraltı zenginlikleri ve kalkınmaya istekli yapısıyla aynı zamanda fırsatlar da sunuyor. Eski sömürgesi olması nedeniyle Belçika ve Fransa, Demokratik Kongo’nun zenginliklerine hâkim ama Türkiye açısından da olumlu bir yatırım imkânı var. Zaten işadamlarımızın ziyaretleri de artmış, özellikle madencilik alanında faaliyet gösterenlerin. Ama güvenlik ciddi bir risk oluşturuyor. Ülke yönetimi Türkiye’ye sıcak bakıyor. Cumhurbaşkanı Tshisekedi, Erdoğan’ı havaalanında karşıladı. Sabah da otele kadar gelip oradan havaalanına kadar eşlik edip uğurladı. Bakanların yaptığı anlaşmalar ise TV kanallarında çok geniş haber oldu. Bizim bakanlar Türk televizyonlarında bu kadar uzun haber yapılmamıştır.

Facebook Yorum

Yorum Yazın

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar