Şanlıurfa
DOLAR32.4145
EURO34.8299
ALTIN2434.8

Afet sonrası oluşan “Ruhsal travma” doğal olarak nasıl atlatılır?

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Afet sonrası oluşan “Ruhsal travma” doğal olarak nasıl atlatılır?
Abone ol
Çocuk Ergen ve Ruh Sağlığı Hastalıkları Uzm. Dr. Abdullah Karataş, meydana gelen afet sonrası oluşabilen “Ruhsal travma” doğal olarak nasıl atlatılacağına dair önemli veriler aktardı.

ŞANLIURFA-Yaşanılan bir afet sonrası kişide korku, endişe, kaygı, panik gibi duygularınhissedilmesi sıklıkla görülür. Travmatik deneyimler, kişilerin psikolojikyapısını derinden etkileyip, kişiyi olumsuz ruh hali içine sokabilir. Bununlabirlikte yaşamı olumsuz etkileyen bu durumlarla başa çıkmanın farklı yollarıbulunur. Ruhsal travma; profesyonel yardım, sosyal çevre desteği ve uygun ilaçtedavileriyle iyileşebilen bir durumdur.

ŞanlıurfaEğitim ve Araştırma Hastanesi Çocuk Ergen ve Ruh Sağlığı Hastalıkları Uzm. Dr.Abdullah Karataş, afet sonrası oluşabilen “Ruhsal travma” doğal yollarlaatlatılabileceğini kaydetti.

Travmatemelde insanın güvende olduğu algısının tehlikeye düştüğü olaylara genelolarak verilen bir isim olduğu ifade eden Çocuk Ergen ve Ruh SağlığıHastalıkları Uzm. Dr. Abdullah Karataş, travma sonrası insanlarda ruhsalbelirtilerin ortaya çıkması genel olarak beklenen bir durum olduğunu, özellikleen son yaşanan deprem gibi çok büyük afetlerde veya yakın zamanda yaşanılan selgibi afetlerden sonra bu türlü belirtiler sıklıkla ortaya çıkabileceğine vurguyaptı.

 

Böylesibüyük bir travmadan sonra kişilerde tabii ki korku, endişe, kaygı, bu türlübelirtiler neredeyse yüzde 90-95 oranında görülebildiğinin altını çizenKarataş, “Travmayı hatırlatan travma ile ilgili yerlerden çekinme, kaçınma, evegirmeme, eve girmekten korkma, tek başına kalmaktan korkma şeklinde çeşitlibelirtiler ortaya çıkabilir.

Bununlabirlikte yine uyku, iştah sorunları şeklinde çeşitli belirtiler görmekteyiz.Özellikle küçük çocuk yaş grubunda daha önceden kazanılan becerilerin geriyedönmesi şeklinde belirtiler olabilmekte.   Örneğin tuvalet eğitimini almış bir çocuk budönemde altını ıslatabilmekte veya kaka kaçırabilmekte. Travma yaşandıktan ilkbir ay içerisinde oluşan korku, kaygı ve demin bahsettiğim geri çekilmebelirtileri normal olarak değerlendiriliyor. Bu belirtilerin özellikle çocuğunders başarısında düşmeye, kişilerarası iletişiminde bozulmaya neden oluyorsaişlevsellik denilen durumunu bozuyorsa. Bu durum bir psikiyatrik bozuklukolarak adlandırılabilir ve bu durumda yardım aramak gerekir.

 

“”

Özellikleebeveynlerin dikkat etmesi gereken temel noktalara baktığımızda travmasonrasında ilk birinci basamak tabii ki genel güvenliğin sağlanması olduğunusöyleyen Karataş, “Uyku beslenme, uygun bir ortam hazırlanması, fizikselşartların uygun hale getirilmesi ilk temel basamak olarak değerlendiriliyor.Bunlar yerine getirildikten sonra çocuklarla yaşadıkları duygular hakkındakonuşmak, onlarla bu duygularını anlatmak istedikleri zaman sakince dinlemek, onlaranet kısa cevaplar vermek, çok ayrıntılı öğüt cevaplara çok girmemek veya çocukduygusunu ifade ederken onu anında kestirip atmamak, şeklinde yaklaşımgerekiyor.

Travmanınen iyileştirici tedavisi aslında rutinlere tekrar dönebilmektir. Travma sonrasıbelirtilerin bir aydan uzun ve çok şiddetli devam ettiği durumlarda en yakınçocuk psikiyatrisi polikliniğe başvurmaları önem teşkil etmektedir” diyekonuştu.

 

 

 

 

 

 


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Şanlıurfa’da şubatta ihracat da ithalat da azaldıÖnceki Haber

Şanlıurfa’da şubatta ihracat da ithalat...

İnşaat işçilerinin mağduriyetlerini gündeme getirdiSonraki Haber

İnşaat işçilerinin mağduriyetlerini günd...

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar