Şanlıurfa
DOLAR32.545
EURO34.8526
ALTIN2437.9

Balıkçılıkta av sezonu yarın sona eriyor

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Balıkçılıkta av sezonu yarın sona eriyor
Abone ol
2023-2024 balıkçılık av sezonunun yarın sona eriyor.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın 31 Ağustos 2023 gecesiİstanbul Poyrazköy Balıkçı Barınağı'nda katıldığı törenle açılışı yapılan2023-2024 balıkçılık av sezonu yarın sona eriyor. Tarım ve Orman Bakanı İbrahimYumaklı, 2023-2024 balıkçılık av sezonunun başta hamsi olmak üzere birçok türünavcılığı açısından bereketli geçtiğini bildirdi.

Bakan Yumaklı, 1 Eylül 2023 tarihinde başlayıp 15 Nisan 2024Pazartesi günü sona erecek balıkçılık sezonuna ilişkin değerlendirmelerdebulundu.

 15 Nisan'dabaşlayacak denizlerdeki av yasağının, endüstriyel avcılık yapan balıkçıgemilerini (gırgır ve trol) kapsayacağını vurgulayan Yumaklı, kıyı balıkçılığıyapan küçük ölçekli balıkçıların ise bu yasaktan muaf olduğunu ve avcılıkyapmaya devam edebileceklerini belirtti.

 “Ayrıca 4,5 ayıkapsayacak bu dönemde ekonomik faaliyetlerine devam etmek isteyen balıkçılar,Bakanlıktan izin almak ve belirlenen kurallara uymak koşuluyla kara sularıdışındaki uluslararası sularda gırgır ve trol yöntemiyle avcılıkyapabilecektir." ifadesini kullanan Bakan Yumaklı, şu değerlendirmedebulundu:

 “2023-2024 balıkçılıkav sezonu başta hamsi olmak üzere birçok türün avcılığı açısından bereketligeçti. Halkımızın sofralarındaki yerini alan avcılık ürünleri, aynı zamandaihracata da yoğun olarak konu edilmiş ve ülkemize döviz girdisi sağladı.

 Av yasağınınuygulandığı sürede, küçük ölçekli balıkçıların yakaladıkları ve yetiştiriciliğiyapılan balıklarla yaz sezonu boyunca halkın balık ihtiyacını rahatlıklakarşılayacak imkân bulunuyor."

 “GEÇEN YIL TOPLAM 171BİN 219 DENETİM GERÇEKLEŞTİRİLDİ"

Yumaklı, Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından hemsürdürülebilir balıkçılığın temini hem de yasalara uygun avcılık yapmakta olanbalıkçıların haklarını korumak için denizler, iç sular, karaya çıkış noktaları,nakil güzergâhları, balıkçı gemileri, balık halleri, balık unu-yağı fabrikalarıve perakende satış yerlerinde 7/24 denetimlerin yapıldığına dikkati çekti.

 Bu kapsamda geçen yıltoplam 171 bin 219 denetim gerçekleştirildiğinin altını çizen Yumaklı, kaçakavcılıkla elde edilen 593 ton su ürününe el konulduğu, 6 bin 527 kişi ve işyerine 74 milyon 12 bin 121 lira idari para cezası uygulandığı ve ayrıcakurallara uygun avlanmayan 78 gemiye el konularak mülkiyetinin kamuya geçirildiğibilgilerini paylaştı.

 YENİ SEZONDA YENİKURALLAR UYGULANACAK

Bakan Yumaklı, ticari ve amatör amaçlı su ürünleriavcılığına ilişkin kuralların belirlendiği 4'er yıl sürelerle yürürlükte kalantebliğlerin 31 Ağustos 2024 tarihi itibariyle yürürlük sürelerinintamamlanacağını hatırlatarak şunları kaydetti:

“Önümüzdeki sezon için, TBMM Balıkçılık ve Su ÜrünleriAraştırma Komisyonu'ndan gelecek rapor, iklim değişikliği ve sektörelgelişmeler göz önüne alınarak tüm paydaşların görüşleriyle su ürünlerikonusunda uzman bilim insanlarından oluşturulan 'Bilimsel ve Teknik TavsiyeKurulu' tarafından hazırlanacak raporlar dikkate alınarak koruma kullanmadengesi içerisinde sürdürülebilirlik temelli yeni kurallar uygulamaya alınmışolacak.

 Ülkemizin suculzenginliğinin bilimsel, çevresel, ekonomik ve sosyal etkenler dikkate alınaraksürdürülebilir bir şekilde devam ettirilmesi için balıkların üreme ve büyümedöneminde getirilen yasaklara uyulması balık ve balıkçıların geleceği açısındanönem arz etmekte."​

 

 

 


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Bayram tatilinin 8 gününde yollarda 66 kişi hayatını kaybettiÖnceki Haber

Bayram tatilinin 8 gününde yollarda 66 k...

Kurban Bayramı ne zaman kutlanacak?Sonraki Haber

Kurban Bayramı ne zaman kutlanacak?

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar