Şanlıurfa
DOLAR34.0692
EURO37.7489
ALTIN2730.4

BM Raporu Uyardı: Türkiye 2030’da Ciddi Kuraklıkla Karşı Karşıya

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
BM Raporu Uyardı: Türkiye 2030’da Ciddi Kuraklıkla Karşı Karşıya
Abone ol
Birleşmiş Milletler (BM) desteğiyle hazırlanan yeni bir iklim raporu, Türkiye’nin 2030 yılında ciddi bir kuraklık riskiyle karşı karşıya kalabileceğini ortaya koydu. Raporda, İspanya ve Fas ile birlikte Türkiye, Akdeniz havzasında iklim değişikliğinden en çok etkilenecek ülkeler arasında gösterildi.

AKDENİZ’DE SICAKLIKLAR ARTIYOR, YAĞIŞLAR AZALIYOR

Raporda, Akdeniz bölgesinin iklim değişikliğinin merkezlerinden biri haline geldiği vurgulanırken, sıcaklık artışları ve yağışlardaki düşüş dikkat çekici bulgular arasında yer aldı. 1950’lerden bu yana kuraklıkların sıklığı ve etkisinin hızla arttığı belirtilen çalışmada, bölge sıcaklıklarının 2050’ye kadar 2-3 derece, 2100’e kadar ise 3-5 derece artması bekleniyor.

TÜRKİYE’DE ÇÖLLEŞME RİSKİ YÜZDE 88

Türkiye’ye özel bir bölüm ayrılan raporda, ülkenin yüzde 88’inin çölleşme riskiyle karşı karşıya olduğu ifade edildi. Türkiye’nin yarı kurak iklim yapısı ve toprak parçalanmasına yatkınlığı nedeniyle kuraklıktan etkilenme potansiyeli en yüksek ülkelerden biri olduğu vurgulandı. 21. yüzyılın sonunda yağışların yüzde 30 oranında azalacağı, batı ve güney bölgelerde sıcaklıkların 4-5 derece artacağı öngörülüyor.

TÜRKİYE “SU FAKİRİ” OLMA RİSKİYLE KARŞI KARŞIYA

OECD verilerine göre 2019’da su sıkıntısı yaşayan ülkeler arasında yer alan Türkiye, 2030 itibarıyla “su fakiri” ülke kategorisine girme riski taşıyor. Bu durum, nüfusun ve tarım alanlarının yüzde 80’inin kuraklık tehdidi altında olabileceği anlamına geliyor. Raporda, 2023 yılında yaşanan kuraklığın özellikle tarım sektöründe etkilerinin hâlâ sürdüğü belirtiliyor. Türkiye’de su kaynaklarının yüzde 75’i tarımda kullanılıyor.

2025 OCAK AYI SON 24 YILIN EN KURAK DÖNEMİ

2025 yılının Ocak ayı, son 24 yılın en kurak Ocak ayı olarak kayıtlara geçti. Güneydoğu Anadolu Bölgesi, ortalama yağışın yalnızca yüzde 6’sını alırken diğer bölgelerde bu oran yüzde 30’u geçemedi.

UZMANLARDAN “YOL HARİTASI” ÇAĞRISI

Türkiye Su Enstitüsü Başkanı Prof. Dr. Lütfi Akca, iklim değişikliği tehdidine karşı alınması gereken önlemleri şöyle sıraladı:

? Tüm sektörlerde suyun etkin ve verimli kullanımı

? Baraj, göl ve sulak alanların su depolama kapasitelerinin artırılması

? Yeraltı su kaynaklarının sürdürülebilir yönetimi

? İçme suyu sistemlerindeki kayıpların %25 seviyelerine çekilmesi

? Tarımda sulama verimliliğinin %50’den %75’e çıkarılması

? Sanayide temiz üretim teknolojilerinin kullanımı

☀️ Güneş enerjili sistemlerin baraj ve göl yüzeylerine kurulmasıyla buharlaşma kayıplarının azaltılması

Prof. Dr. Akca, bu önlemlerle Türkiye’nin değişen iklime uyum sağlayabileceğini ve su kaynaklarını daha sürdürülebilir şekilde yönetebileceğini belirtti.

 

 

Kaynak: Millî Gazete


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
15 Temmuz’un 9. Yılında: Milletin Silahı Yine Millete ÇevrildiÖnceki Haber

15 Temmuz’un 9. Yılında: Milletin Silahı...

Yorum Yazın

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar