Şanlıurfa
DOLAR32.2105
EURO35.0235
ALTIN2521.1

Kamuda tasarruf paketi pazartesi açıklanacak

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Kamuda tasarruf paketi pazartesi açıklanacak
Abone ol
Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, pazartesi günü tasarruf verimlilik paketini açıklayacaklarını duyurdu.

Hazine veMaliye Bakanı Mehmet Şimşek, İstanbul’da Türkiye'nin ATM Merkezi-TAMprojesinin lansmanında konuştu.

Pazartesigünü tasarruf paketi açıklayacaklarını duyuran Şimşek, "Tasarrufyaptığınız ölçüde yatırım yapabiliyorsunuz ya da dışarıdan borçlanıyorsunuz.Biz isteriz ki tasarrufları yatırımları artıralım, doğru alanlara bunlarıkanalize edelim'' dedi.

BakanŞimşek'in açıklamaları şöyle:

‘DÜNYADAPAZAR PAYI KAPMANIN BAŞKA YOLU YOK’

 İçtalep halen güçlü seyrediyor. Programımız dezenflasyona geçiş döneminiöngörüyor. İç talep bir miktar yumuşayacak, net ihracatın katkısı politikalarve ana ticaret ortaklarımızdaki toparlanmayla birlikte iyileşecek. Anapazarımız AB, Orta Doğu, Kuzey Afrika gibi bölgeler. Amaç enflasyonu tek haneyeindirmek. Kur sübvansiyonu, faiz sübvansiyonuyla bir yere varamayız. Geçmiştearzuladığımız sonuçları alamadık. Tüm sektörlerin durumunu hassasiyetle takipedip elimizden gelen desteği sağlayacağız. Tüm sektörler bizim için çokdeğerlidir. Kamu bankaları örnek oluyor. ATM ortak havuzu kuruyorlar, böyleceverimliliği artırıyorlar. Tüm sektörlerde bu anlayışla hareket etmek lazım.Verimliliği artıracağız, yenilikçilik peşinde koşacağız. Dünyada pazar payıkapmanın başka yolu yok. Bizim büyümemiz kompozisyondaki iyileşme çok net şekildeçalışıyor. Bu sürdürülebilir büyümeye yönelik önemli bir çıkıştır. 

‘KUSURABAKMASINLAR’

Cari açıkgeçen sene Mayıs ayı itibarıyla yıllık cari açık 60 milyar doların üzerindeydi.32 milyar doların altına düştük, Şubat ayı itibarıyla. 30 milyar doların altınacari açık düşmüştür. Cari açığı milli gelirin yüzde 2,5 altına çekmeyihedefliyoruz. Eğer Türkiye'de cari açık milli gelire oranla yüzde 2'nin altınadüşerse Türkiye'nin dış borcunun milli gelire göre oranı düşüyor. Cari açığınkalıcı şekilde yüzde 2.5'in altına düşürülmesi için yeşil, dijital dönüşüm,yeni sanayi politikası uygulamaya koyuyoruz. Bunun birçok bileşeni var. STB'ninçok güzel girişimleri var. Sanayiyi sadece piyasalara bırakamayız. Sanayidedönüşümü kamunun rehberliğinde biraz iteklemesiyle hızlandıracağız. Dolayısıylacari açıkta kalıcı olarak yüzde 2,5'i hatta yüzde 2'nin altını bekliyoruz.Altına yönelik kota uygulamasına gittik, çıkar çevreleri memnun değil, kusurabakmasınlar. Ülkede olmayan metali ithal edeceksiniz, bir köşede atıl olarakduracak. Vatandaşın tercihine saygılıyım. Ülkemizin menfaatine kaynaklarımızıyatırıma, üretime, istihdama ve nihai olarak ihracata dönüştüreceğiz. BuCumhurbaşkanımızın vizyonu. Bunun için ne gerekiyorsa yapacağız. Bankalarınfiyatlamasına karışmak istemiyoruz. Kamunun kaynakları kıttır, tercih yapmakzorundasınız.

‘BÖLGEMİZDEBİR NUMARAYIZ’

 Bankalarasöyledim. Biz yatırımı, istihdamı, üretimi ve özellikle de ihracatıönceliklendireceğiz. Verimlilik ekonomisi peşindeyiz. Tasarruf yaptığınızölçüde yatırım yapabiliyorsunuz ya da dışarıdan borçlanıyorsunuz. Biz isterizki tasarrufları yatırımları artıralım, doğru alanlara bunları kanalize edelim.Cari açık 60 milyar dolardan 30'un altına düşmesi muhtemelse bu programın çokiyi çalıştığını gösteriyor. Finansmana erişimde şu anda sorun yok. Türkbankaları ve şirketleri küresel finansmana erişimde giderek çok daha iyi birnoktaya geldi. Geçen senenin ilk 5 ayında bankaların dış borç çevirme oranıyüzde 96'ydı. Bankalar 100 dolar borç ödüyordu, 96 dolar bulabiliyordu.Bugün 100 dolar borç ödediğinde 148 dolar bulabiliyor. Finansmana erişimartmıştır. Uluslararası bankalarda Türkiye'nin konumu çok güçlüdür, bölgemizdebir numarayız, dünyada da ilk üçteyiz. Kredi derecelendirme kuruluşları da bugelişmeleri fark ettiler, gecikmeli de olsa, notumuzu artırıyorlar, hepsiningörünümü pozitif. Bu program devam etsin, biz notu artıracağız demek.

‘KDV'YİARTIRMAYACAĞIZ’

 Türkiye'ninrisk primi bugün 300 baz puanın altında. 2020 yılının başından bu yana en düşükdüzey. Dışarıdan kaynak bulduğunuzda benzer vadedeki ABD hazine kağıtlarınınmaliyeti üzerine genelde bunu koyarlar. Finansman maliyetimiz azalıyor.Vatandaş enflasyon yüksek diyebilir. Mayıs ayı enflasyonu son 12 ayınenflasyonudur. Nisan ayı enflasyonu son 12 ayda gerçekleşen enflasyondur.Ülkemizde çok büyük bir deprem felaketi yaşandı. Bunun sektörel olarak fiyatbaskısı var, bütçe açığı üzerinden fiyat baskısı var. Tedbir almasaydık yüzde10'a doğru gidiyordu. Tedbirlerin bir kısmı enflasyonist. Ne yaptık, bazıvergileri artırdık, KDV'yi artırdık, bu sene artıracak mıyız, hayır. Bu TemmuzAğustos'ta sistemden çıkınca enflasyon aşağı gelecek. Bu işi yapanlar az birazokumuşlar bilirler ki, para politikası etkileri gecikmeyle etkili olur.

‘TASARRUFVERİMLİLİK PAKETİNİ AÇIKLAYACAĞIZ’

Pazartesigünü tasarruf verimlilik paketini açıklayacağız. Buna benzer yoğun şekildeyaptığımız çalışmalar var. Çalışmalarımızı aralıksız devam ettireceğiz. Programçalışıyor ve çalışmaya devam edecek.

‘SEÇİM AREFESİNDEVATANDAŞI BU ÇEVRELER YANLIŞ YÖNLENDİRDİLER’

 Enflasyonlailgili dün Merkez Bankası geniş değerlendirmelerde bulundu, çok iyiiş çıkarıyorlar, ekip çok güçlü. Piyasada bu işi bilenlerin beklentisiönümüzdeki 12 ayda enflasyonun yüzde 35 civarına ineceği. Bu bizim öngörülerimizinüzerinde. Enflasyon düştükçe aşağı yönlü ivme kazandıkça hedef veöngörüler arasındaki makasın kapanacağını düşünüyoruz. Türkiye'yi fiyatistikrarına kavuşturacağız. En büyük önceliğimiz vatandaşın bu hayat pahalılığıbaskısını azaltmaktır. Enflasyonu tek haneye düşürmek için ne gerekiyorsayapacağız. Gelir, kurumlar, KDV'yle oynamayacağız dedik. Belli çevreler hala bukonuda spekülasyon üretmeye devam ediyorlar. Seçim arefesindevatandaşı bu çevreler yanlış yönlendirdiler. Finansman o kadar bol ki, almakzorunda kalıyoruz. Buraya güven var. Uluslararası normlara dayalı politika setivar. İhracatçımızın yanındayız ve onlarla birlikte sorunları çözeceğiz,verimliliği artıracağız. Yapısal dönüşüm zaman alıyor, sürekli iyileştirmegerekiyor. Öğlenden sonra yatırım programının iyileştirmeye yönelik toplantıyagideceğiz.

‘SÜREKLİİNSANIMIZA YATIRIM YAPMAMIZ LAZIM’

 İlkdefa büyük bir belirsizlikle karşı karşıyayız, yapay zeka. Yapay zeka önemlibir önümüzdeki dönemde gündem maddesi olacak. Sürekli insanımıza yatırımyapmamız lazım. Büyük devletler 3 kolon üzerinde yükselirler. Beşeri sermaye,altyapı, teknolojidir. Bu üç alanda başarıyı yakalayan ülkeler sürekliyükselmiştir. Onlarda rekabet sorunu olmaz, verimlilik sorunu olmaz, refahartışı kalıcıdır".

BİHA


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Gazze’deki anneler için toplandılar!Önceki Haber

Gazze’deki anneler için toplandılar!

Şanlıurfa’da öğretmenler meslektaşları için yürüdü!Sonraki Haber

Şanlıurfa’da öğretmenler meslektaşları i...

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar