Şanlıurfa
DOLAR32.7878
EURO35.1602
ALTIN2457.9

Şanlıurfa’da kültürel şölen: Türkiye Kültür Yolu Festivali başlıyor!

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Şanlıurfa’da kültürel şölen: Türkiye Kültür Yolu Festivali başlıyor!
Abone ol
Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından Türkiye’nin uluslararası marka değerine katkıda bulunmak üzere düzenlenen Türkiye Kültür Yolu Festivali’nin ikinci durağı Şanlıurfa olacak. Şehir, 25 Mayıs-2 Haziran tarihleri arasında konserler, sergiler, söyleşiler ve her yaşa uygun etkinliklerle renklenecek. Kültür ve Turizm Bakanlığı Yaşayan Miras ve Kültürel Etkinlikler Genel Müdürü ve Türkiye Kültür Yolu Festivali Direktörü Selim Terzi festivalin Şanlıurfa’nın Türkiye’nin uluslararası marka değerine katkıda bulunacağını söyledi.

Türkiye Kültür Yolu Festivali, coşkusunu Adana'nınardından Şanlıurfa'da sürdürüyor. 25 Mayıs-2 Haziran tarihleri arasında tam 9gün boyunca Şanlıurfa, renkli etkinliklere ev sahipliği yapacak. Festivalsüresince Şanlıurfa'nın tarihi ve kültürel zenginliği eşsiz bir deneyimsunacak.

Bu yıl ilk kez Türkiye Kültür Yolu Festivali rotasınadahil olan Şanlıurfa, 25 Mayıs-2 Haziran tarihleri arasında konserler,sergiler, söyleşiler ve her yaşa uygun etkinliklerle renklenecek. 9 gün boyuncayaklaşık 40 ayrı noktada 300’den fazla etkinlik halkla buluşacak. 12 bin yıllıkgeçmişiyle insanlık tarihinin ilk izlerini taşıyan Şanlıurfa, festivalsüresince binlerce kişiyi ağırlayacak.

Festival, 25 Mayıs’ta Şanlıurfa Arkeoloji Müzesi önündeamatör ve profesyonel yüzlerce fotoğrafseverin katılacağı Fotomoraton ilebaşlayacak. Fotoğraf tutkunları festival süresince Şanlıurfa’nın en güzelfotoğraflarını çekecekler.

Turizm Bakanlığı Yaşayan Miras ve Kültürel EtkinliklerGenel Müdürü ve Türkiye Kültür Yolu Festivali Direktörü Selim Terzi  özel bir mekanda düzenlenen basıntoplantısında  festivalle ilgiliaçıklamalarda bulundu.

Terzi, Türkiye Kültür Yolu Festivali’nin bu yılki ikinciayağının 25 Mayıs’ta Şanlıurfa’da Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy’unkatılımıyla başlayacağını kaydetti.

Terzi, festival kapsamında Şanlıurfa’da gerçekleşecekkonser, sergi, tiyatro, bale gibi 300’e yakın etkinlik hakkında bilgi verdi.Terzi, festivalin Şanlıurfa’nın Türkiye’nin uluslararası marka değerine katkıdabulunacağını söyledi.

Terzi, 16 şehri kapsayan ve yaklaşık 8 ay sürecek olankültür sanat yolculuğunun ikinci durağının Şanlıurfa olduğunu ve bu şehrintarihi ve kültürel değerlerini en iyi şekilde tanıtmak için çalıştıklarınıifade ederek,” 16 şehri kapsayan ve yaklaşık 8 ay sürecek olan kültür sanatyolculuğunun ikinci ve en önemli durağı olan Şanlıurfa’dayız. Bu şehrinkültürünü tarihini Fırat’ın damarından aldığı can suyuyla ihya olmuştopraklarını, insanlarını en iyi şekilde anlatmak ve tanıtmak gerekiyor. Buanlamda dünyanın en eski merkezlerinden olan Şanlıurfa’da insanları kültürel vesanatsal etkinliklerle buluşturmak büyük bir görev.” dedi.

 

Şehrin dört bir yanında düzenlenecek konserlerdeŞanlıurfalılardoyasıya eğlenecek. Şanlıurfa Arkeoloji Müzesi Meydanı’ndakurulacak sahnede Semicenk, Merve Özbey, Berdan Mardini, Tuğba Yurt, UğurIşılak, Yavuz Bingöl, Ferhat Göçer, Gökhan Tepe ve Sinan Akçıl, en sevilenşarkılarını seslendirecek. Topçu (Rabia) Meydanı, Mehmet Akif İnan Sahnesi,Harran Üniversitesi Amfi Tiyatrosu ve Açık Hava Tiyatrosu, KızılkoyunNekropolü, Vali Kemalettin Gazezoğlu Kültür Merkezi başta olmak üzere şehrinbirçok noktasında da farklı müzik türlerinde konserler düzenlenecek.

Festival süresince Türk sinemasının en önemli yıldızlarıda Şanlıurfalılar ile buluşacak. Hülya Koçyiğit, Türkan Şoray, Serdar Gökhangibi birbirinden ünlü yıldızların yanı sıra ödüllü yönetmen Derviş Zaim,müzisyen oyuncu Suzan Kardeş düzenlenecek söyleşilerle hayranlarıyla bir arayagelecek. Geleceğin sinemacıları ve tiyatrocuları için de yönetmenlik, senaryoyazarları, tiyatro ve okuma atölyeleri düzenlenecek.

 

Uluslararası platformlarda büyük başarı elde eden RefikAnadol'un "Makine Halüsinasyonları: Mercan Rüyaları" veri heykeliŞanlıurfa Müzesi Fuaye Alanı’nda sergilenecek. Ayrıca, festivale özel olaraküretilen, festival rotasındaki şehirlerin ikonik yapıları ve Türkiye'nin tarihve kültür zenginliğinin vurgulandığı, "Atatürk Kültür Yolunda" adlıeser, yapay zekâ algoritması kullanılarak Piazza AVM’de ziyaretçilerlebuluşacak.  Eserde, festival rotasındaki16 şehrin ikonik mimari yapıları, Türkiye'nin tarih ve kültür zenginliğininönemli birer sembolü olarak sanatseverlerin beğenisine sunulacak. Atatürk'ün buşehirlerde ziyaret ettiği önemli yapılar, yapay zekâ destekli dijital sanatlayeniden hayat bulacak.

Tarihi eser kaçakçılığına karşı farkındalık oluşturmakamacıyla hazırlanan “Kaçış Yok” sergisi de Şanlıurfa Müzesi Geçici Sergi Salonu’ndasergilenecek. Göbeklitepe Yürüyüş Yolu’nda“Taştepeler Kazıları FotoğrafSergisi”, Mehmet Akif İnan Konferans ve Sergi Salonu’nda Manolis Metzaki’nin“Gördüklerim” adlı fotoğraf sergisi ile “Kentler ve Güzellikler” FotoğrafSergileri arkeolojinin merak uyandıran dünyasına yolculuk yaptıracak.ArkeolojiMüzesi’nde sergilenecek olan Albayrak Hat Koleksiyonu’ndan “Besmele-i Şerif”sergisi de kaçırılmaması gereken sergiler arasında yer alacak. 58 Meydanı veReji Kilisesi’nde de gerçekleştirilecek heykel yerleştirmeleri ve sergiler,sanatseverlerin ilgisine sunulacak.

 

Şanlıurfa Kültür Yolu Festivali kapsamında Filistin’inmücadelesine bir saygı duruşu olarak özel bir seçki sunulacak. Filistindavasına vurgu yapan karikatürleriyle dikkat çeken Naci El Ali’nin, özgürlükmücadelesinin sembollerinden biri haline gelen “Hanzala” karakterlerindenoluşan sergisi, Şanlıurfa Arkeoloji Müzesi’nde görülebilecek. RızvaniyeKülliyesi’nde sergilenecek olan “Osmanlı’dan Günümüze Miras: Mescid-i Aksa”sergisi de Mescid-i Aksa’nın Türkler’e emanet edildiğini anımsatacak. Şair NabiKültür Merkezi’nde ise “Filistin Mücadelesi-İnsanlığın Evrensel Yıkımı”sergisinin yanı sıra“Kudus’ün Işıkları”, “Büyük Gelen Palto” filmlerigösterilecek. Ayrıca Filistin direniş sinemasıyla ilgili söyleşilerdüzenlenecek.

Şanlıurfa Kültür Yolu Festivali kapsamında RabiaMeydanı’nda da sohbet toplantıları düzenlenecek. İlahiyatçı-yazarlar Prof. Dr.Nihat Hatipoğlu, Prof. Dr. Mustafa Karataş, yazarlar Saliha Erdim, AyçinKantoğlu gibi birbirinden önemli isimler Şanlıurfalılar ile bir araya gelecek.

Festival süresince Şanlıurfa Arkeoloji Müzesi’nde“YaşayanMirasın Ustaları” başlığıyla gerçekleştirilecek atölyelerde geleneksel elsanatları çalışmaları sergilenerek, farkındalık oluşturulacak.DevletTiyatroları ile Devlet Opera ve Balesi’ninsezon boyunca kapalı gişe sahnelenenoyunları ve performansları da festival kapsamında Şanlıurfalılar ilebuluşturulacak.

Şanlıurfa Arkeoloji Müzesi Arkeopark’ta dokuz gün boyuncaiçinde birbirinden renkli aktivitelerin, atölye çalışmalarının, sahnegösterilerinin, tiyatroların, oyun alanlarının ve daha birçok etkinliğin yeraldığı “Çocuk Köyü” kurulacak. Çocukların ekranlardan tanıdığı çizgi filmkarakterlerinin sahne gösterileri, panayır çadırları, tematik oyun alanları,müzik, drama, dans, bale ve resim gibi sanat eğitimlerinin yapıldığı aktiviteçadırları festival boyunca çocuk köylerinde olacak.

Türkiye Sinema ve Audiovisuel Kültür Vakfı (TÜRSAK)işbirliğiyle de festival boyunca en sevilen çocuk filmleri minik izleyicilerile buluşacak.

Etkinlik merkezlerinin yanı sıra Şanlıurfa’nın kültüreldeğerlerinin de görünür kılınacağı festival süresince kentin insanlıktarihindeki önemine de özellikle vurgu yapılacak.

Göbeklitepe’de birçok etkinlik düzenlenirken, gençler,çocuklar ve dezavantajlı bireylerin müzeler ile arkeolojik alanları ziyaretetmesi sağlanacak.

Ayrıca festivalin ilk günü olan 25 Mayıs’ta“Neolitikİnsanın İzinde 12000 Yıllık Hikaye, Sefertepe’den Karahantepe’ye  Taş Tepeler Yürüyüşü” düzenlenecek.Sefertepe’den Karahantepe’ye kadar olan 30 kilometrelik parkurda Neolitikdöneme ait 12 kazı alanından geçilecek.Neolitik insanların izlerinin bulunduğuyol, yeni bir turizm rotası olarak sunulacak.


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Merkez Bankası’nın faiz kararı sonrası dolar hareketliÖnceki Haber

Merkez Bankası’nın faiz kararı sonrası d...

Bekir Bozdağ Şanlıurfa’daSonraki Haber

Bekir Bozdağ Şanlıurfa’da

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar